dimarts, 25 d’octubre del 2016

Sobre el Port Esportiu de Tossa de Mar 25/10/2016...

Taula rodona sobre la incidència del port esportiu
La Selva TV 25/10/2016





Un port o alguna cosa més?
El Punt Avui 25/10/2016

La possible construcció d'un port, un hotel i xalets a Tossa mobilitza sobretot detractors

CiU vol que se suspengui la consulta ciutadana del 20-N


NURI FORNS - TOSSA DE MAR
Quan falta un mes perquè es faci la consulta sobre el port de Tossa i la urbanització dels terrenys a la zona des Codolar, les entitats que formen part del procés participatiu ja han començat a mobilitzar-se i fer actes, i cap d'elles sembla especialment favorable al projecte. Començant per les entitats ecologistes (que són la majoria), i acabant pels partits polítics que formen part del procés, formalment: la secció local d'ERC i el grup municipal de CiU. De moment, el tema ja ha provocat un trencament local d'ERC a Tossa, on l'única regidora republicana va ser expulsada d'ERC per haver votat a favor de fer la consulta sobre l'hipotètic hotel, xalets i port.

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, va manifestar ahir en declaracions a la SER que fins que no s'hagi fet la consulta, la Generalitat tampoc no es pronunciarà, i que si es planteja, n'hauran de parlar amb calma i estudiar totes les opcions. Els partidaris del no confien que ni s'arribi a plantejar, i Amics de Tossa ha començat a recollir firmes en contra a Change.org, i fins ahir en tenien 2.695.

Suspendre la consulta

CiU, per la seva banda, va entrar ahir una instància a l'ajuntament en què demana que se suspengui cautelarment la consulta prevista per al dia 20 de novembre, al·legant que, segons un catedràtic en dret administratiu, el conveni signat el 2012 “incorre en el màxim grau d'invalidesa jurídica”. L'alcaldessa, Gisela Saladich, ha encarregat als tècnics municipals que facin un informe sobre la informació que presenta CiU, però entén que no hi pot haver res “que impedeixi preguntar al poble què pensa sobre un tema tan important. Ells això de la democràcia no ho tenen prou clar”, critica. En l'últim conveni, signat el 14 de març del 2012 entre l'alcaldessa i els administradors de les societats Star Assets i Feanda 2, propietaris de les finques on es construiria l'hotel i quatre xalets, s'exposa l'interès a desenvolupar les finques (ara mateix són rústiques i s'hauria de canviar el planejament), però la redacció ha fet aixecar sospites dels contraris al projecte, ja que parla de l'interès “en procedir a desenvolupar urbanísticament les indicades finques, així com promoure la construcció d'un port esportiu amb les activitats o usos complementaris que es diran”, com si la construcció del port fos secundària.

‘Pelotazo' urbanístic

Per a la presidenta de l'entitat Amics de Tossa, Maria Eugènia Serrat, la maniobra és clarament un “pelotazo urbanístic”, amb l'objectiu de les societats promotores d'enriquir-se desenvolupant només les finques. També té la mateixa sospita el president de l'Associació Professional d'Empresaris d'Hostaleria de Tossa, Francesc Zucchitello, que explica que molts empresaris no veurien malament que es fes el port però que hauria de ser “amb totes les garanties mediambientals i que tots els serveis vinculats a la infraestructura els doni el municipi”. No estan d'acord, en canvi, que s'incrementi la infraestructura hotelera. “S'ha de preservar i mantenir l'actual, però no incrementar-la”, considera.

L'alcaldessa nega que es pugui acabar fent l'hotel i els xalets, i el port no. “Si no es fa una cosa, no es fa l'altra. No ens trobarem amb un hotel fet i que després no hi haurà port. Quan s'iniciï l'obra hi ha d'haver els diners per a tota l'obra, de l'inici al final. No es mourà ni una pedra que no hi hagi la seguretat que es farà tot”, afegeix.

El conveni estableix que si en la consulta ciutadana hi ha una majoria favorable (ha de votar almenys el 15% del cens dels majors de 16 anys perquè sigui vinculant), l'Ajuntament engegarà totes les gestions perquè el projecte tiri endavant, però no esmenta què passa si la majoria dels votants es manifesten en contra, però per Saladich, és molt clar: “Si no és favorable no es mou ni un paper”, contesta contundent.

LA XIFRA

20/11 és el dia que es farà la consulta ciutadana sobre el canvi de planejament per permetre l'hotel, els xalets i el port

Si no es fa una cosa, no es fa l'altra. No ens trobarem amb un hotel fet i que després no hi haurà port
Gisela Saladich
ALCALDESSA DE TOSSA DE MAR

2.695 firmes van recollir els detractors del projecte a través de Change.org. El cens és de 4.853 persones

Un debat entre detractors i promotors el dia 12

NURI FORNS


Amics de Tossa va organitzar dissabte una taula rodona sobre la incidència dels ports esportius a les economies locals, que va omplir la sala de la Casa de Cultura. Un dels pròxims actes en l'agenda és organitzat per la comissió de seguiment de la consulta, i serà el 12 de novembre a la Nau, amb detractors i partidaris del port, l'hotel i els xalets. No ha estat difícil trobar detractors, però l'alcaldessa admet que el partidari haurà de ser un dels promotors del projecte. El projecte preveu fer un hotel de cinc estrelles a l'antic camí de Lloret (sector ses Alzines), quatre xalets “de luxe” i un port esportiu darrere des Codolar amb tres dàrsenes i 453 amarradors, magatzems, zones verdes, locals comercials i aparcaments per a vehicles. Saladich recorda que en el conveni del 2002 es permetien fer una desena d'apartaments. “Quan em va arribar la primera proposta, del 2002, em va arribar amb apartaments i vaig dir que no, que creia que a Tossa no podíem tenir més apartaments. Quan van tornar a venir ja parlaven de fer un hotel de 5 estrelles i quatre cases, que és el que diu el conveni”, explica. Saladich també vol deixar clar que el tema del port no és, ni de bon tros, nou i que, de fet, el pla general aprovat el 1974 preveia ja la construcció d'un port esportiu i un club nàutic as Codolar. “És un tema recurrent, i volem tancar d'una vegada aquest capítol amb la consulta. Si surt que no, doncs perfecte, a Tossa no es farà mai un port, però en tot cas serà el poble el que decidirà, no un equip de govern”, conclou l'alcaldessa. El projecte del 2002 (quan governava CiU) es va aparcar arran de la moratòria de la Generalitat, que es va acabar el 2015. El nou projecte té un cost de 105.470.291,74 euros, segons la documentació disponible al web de l'Ajuntament de Tossa de Mar.


FemGirona.cat 25/10/2016

Imatge actual de la zona on es projecta el port, l'hotel i els quatre xalets / Imatge cedida per l'Ajuntament de Tossa de Mar

ACN

El grup municipal de CiU a Tossa de Mar ha demanat a l’ajuntament que suspengui cautelarment la consulta prevista per al proper 20 de novembre. Aquesta consulta servirà per decidir si els ciutadans volen que es canviï el planejament urbanístic per permetre la construcció d’un port a la zona des Codolar, un hotel de luxe i quatre xalets. Des de CiU han estat crítics des del principi tant amb el projecte com amb el procediment per tramitar-lo i, per això, han demanat a un catedràtic de dret administratiu de la UdG, Joan Manel Trayter Jiménez, que emeti un dictamen. Segons el catedràtic, el conveni que el 2012 va signar l’alcaldessa, Gisela Saladich, és nul i, per tant, tampoc es pot convocar la consulta. L’alcaldessa posarà en coneixement de la junta de seguiment de la consulta aquest informe per si cal canviar alguna cosa però insisteix que tot s’ha fet adequadament. “No entenc aquesta obsessió per no deixar fer la consulta”, ha declarat.


Al minut 3:57, notícia sobre Tossa i el port, avui a TV3.



La Vanguardia 25/10/2016

Aporta un dictamen de la UdG que califica “nulo de pleno derecho” el convenio para construir un puerto, un hotel de lujo y chalés en Es Codolar

Playa de Es Codolar, en Tossa de Mar (ACN / Álex Recolons)

ACN, Tossa de Mar 25/10/2016 14:36 | Actualizado a 25/10/2016 15:29
El grupo municipal de CiU en Tossa de Mar ha pedido al Ayuntamiento que suspenda cautelarmente la consulta prevista para el próximo 20 de noviembre. Esta consulta servirá para decidir si los ciudadanos quieren que se cambie el planeamiento urbanístico para permitir la construcción de un puerto en la zona de Es Codolar, un hotel de lujo y cuatro chalés.

Des de CiU han sido críticos desde el principio tanto con el proyecto como con el procedimiento para tramitarlo y, por ello, han pedido a un catedrático de derecho administrativo de la UdG, Joan Manel Trayter Jiménez, que emita un dictamen.

Según el catedrático, el convenio que en 2012 signó la alcaldesa, Gisela Saladich, es nulo y, por tanto, tampoco se puede convocar la consulta. La alcaldesa pondrá en conocimiento de la Junta de seguimiento de la consulta este informe por si conviene cambiar algo pero insiste que todo se ha hecho adecuadamente. “No entiendo esta obsesión para no dejar hacer la consulta”, ha declarado.

Relacionadas...