dissabte, 3 de desembre del 2016

Algunes notícies per llegir 1-3/12/2016...

El Govern Municipal idea substituir usos residencials per indústria tecnològica i intel·ligent al sector Sud4
Ràdio Calella 1/12/2016

Imatge parcial dels terrenys inclosos a la zona urbanística Sud4

Un nou i reformulat Consell Assessorar Urbanístic i de Planificació Estratègica de Calella s’encarregarà dels estudis sobre una futura modificació de l’actual Pla General d’Ordenació Urbana Municipal (POUM), aprovat farà més de deu anys. Tindrà una visió tècnica i política, amb participació de tots els grups municipals amb representació a l’Ajuntament de Calella, que valorarà i farà propostes quant a les possibilitats actuals i de futur que ofereix el territori per millorar la cohesió social i l’economia productiva. En una entrevista a l’Info Migdia de Ràdio Calella TV, l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, ha confirmat que en el punt de mira hi ha el sector Sud4 d’usos exclusivament residencials. La seva idea seria reconvertir-lo, en part, en un centre empresarial d’indústria tecnològica.

Candini ha recordat que mai va estar conforme amb la qualificació residencial de la zona nord oest de la Riera Capaspre –l’anomenat Sud4– i que, en l’actualitat, aquests usos difereixen molt de les necessitats de Calella i les perspectives de futur que ha de tenir.

És per això que un dels encàrrecs que tindrà el reformulat Consell Assessor Urbanístic i de Planificació Estratègica, del qual tot just ara se n’ha aprovat el reglament d’organització i funcionament, serà el de reflexionar i fer propostes sobre les oportunitats de futur que ofereix aquesta part del territori, i tot en el seu conjunt. No obstant això, l’alcaldessa de Calella apunta que una de les possibilitats seria reconvertir-lo en un sector per a la implantació d’indústria tecnològica.

Veig que una part pot ser una zona més industrial, entesa com a generadora de riquesa, on ser capaços d’atraure empreses vinculades a les noves tecnologies o a la societat de les TIC. Hem d’estudiar com podem aportar part del nostre territori perquè s’hi instal·lin empreses que responen al model industrial del segle XXI”, ha explicat l’alcaldessa.

En una entrevista a l’Info Migdia de Ràdio Calella TV, l’alcaldessa ha anat més enllà apuntat fins i tot quines empreses d’indústria tecnològica serien les que encaixarien i complementarien millor el model Calella. Ho vincula amb l’aposta clara per l’esport que en els últims anys ha significat el negoci turístic local. Posa d’exemple empreses que estan desenvolupant teixits per a la pràctica esportiva que repel·len la sudoració o aquells que incorporen tecnologia per controlar les constants vitals de qui les porta. “M’encantaria que tot el que estem fent al voltant del turisme esportiu i de qualitat s’arrodonís amb el fet que se’ns ubiquessin empreses d’I+D+I d’aquest tipus d’elements que tenen un consum molt elevat”, ha afegit.

Candini ha recalcat que es tracta d’un plantejament inicial, pràcticament un desig ha admès, que queda subjecte a les aportacions que facin els membres del nou consell sectorial.

A l’espera que es tanqui definitivament la seva composició a nivell polític, es preveu una primera trobada a principis de l’any vinent per iniciar els treballs.


Ràdio Palamós 2/12/2016


Les barques d'encerclament es quedaran a port durant un mes.

Les barques de la flota pesquera de Palamós que es dediquen al peix blau comencen avui una veda biològica d’un mes de durada, que es fa en coordinació amb la resta de ports de la Costa Brava. Ja fa dinou anys que l’encerclament fa voluntàriament aquesta aturada anual, amb l’objectiu de preservar el seu recurs i pescar talles que comercialment siguin més competitives.

La flota pesquera d'encerclament de Palamós la componen quatre embarcacions. Avui han començat una aturada biològica que allargaran fins al dia 8 de gener. Un mes llarg de veda, doncs, per ajudar a que els caladors de peix blau es regenerin i les captures siguin sostenibles. Un objectiu difícil perquè, malgrat aquesta mesura es pren des de ja fa 19 anys, trobar peix blau i de bona talla és una fita cada cop més complicada. Tot i això, el Patró Major de la Confraria de Pescadors de Palamós, Antoni Albalat, ho emmarca en la tasca que fan per reduir l'esforç pesquer.

De fet, el retorn de les barques d'encerclament a la feina, tot just després de les festes de Nadal, coincidirà amb l'inici de la veda de les barques del pla de gestió de la gamba, que s'aturaran durant cinc setmanes consecutives, i tres més d'alternes. Enmig, la resta de la flota d'arrossegament també farà veda durant un mes.


Ràdio Palafolls 2/12/2016


Ciutadans i ERC reclamen més compromís al govern amb l’agricultura després que el consistori palafollenc aprovés en el ple la bonificació  a la cooperativa de pagesos Conca de la Tordera del 95% per unes obres d’ampliació. Ho explica la regidora d’Hisenda, Dolors Agüera.

En aquest sentit el grup municipal d’ERC, tot i que no s’oposen a la bonificació, ha posat en dubte que tingui una repercussió significativa en el món agrícola. El seu portaveu, Francesc Alemany, ha demanat més accions al govern per potenciar la pagesia en el territori, un ofici amb poc relleu generacional i alerta que si no s’actua ara, després serà massa tard.

En la mateixa línia, el regidor de Ciutadans, Martí Victòria, reclama també més accions que impulsessin l’agricultura al territori.

Des d’Iniciativa, el regidor de pagesia Juan Andrés Osorio, i membre també del govern, es mostrava compromès amb el sector i portava al plenari el valor de la proximitat en l’àmbit agrícola.

Des del govern, l’alcalde Valentí Agustí deixava a l’aire, doncs, una possible solució, que encara no s’ha arribat a estudiar: la creació d’una escola agrícola i demanava la participació per qualsevol idea que pogués ajudar a estimular el sector.


Ràdio Arenys 3/12/2016

Així ho ha decidit el govern municipal per tal de cobrir la demanda de zones perquè els animals puguin estar deslligats i puguin córrer sense causar molèsties.

La regidora de Serveis, Laia Martín, ha afirmat que l’espai on abans hi havia l’escola bressol ara per ara és una zona tancada amb estructures i fonaments. Martín ha destacat que a aquest espai és difícil donar-li un ús definitiu i que per això s’ha optat per fer-hi un espai per a gossos. Segons Martín aquest espai està prou apartat del poble i per tant no hauria de generar molèsties, i aquesta zona per a gossos és un ús provisional que pot suplir les mancances que hi ha ara mateix. 

Martín ha destacat també que no serà fins el pròxim any, el 2017, quan aquesta zona s’adeqüi per als animals. D’altra banda, segons Martín, la nostra vila no disposa de gaires espais per a gossos, però la idea és ampliar-los i fer diferents punts al poble. 

Finalment, la regidora ha afirmat que encara no han trobat el moment per reunir-se amb els regidors i l’alcaldessa de Caldes d’Estrac per parlar sobre la possibilitat de destinar part de la platja de la Musclera per a gossos. Tot i això, Martín ha assegurat que la intenció “està allà” i que intentaran reunir-se en els propers dies.


Blanesaldia.com 3/12/2016

Imatge de la Tirada a l’Art del desembre de 2015 / Vídeo Nova Ràdio Lloret

Indignació i profunda decepció és el que sent la penya Xino Xano de Lloret de Mar davant l’actitut negligent que segons l’Associació ha mantingut l’Ajuntament, i en especial la regidoria de Platges,  davant les necessitats que la penya tenia per poder cel·lebrar demà la Tirada de l’Art.

La Tirada de l’Art és un sistema de pesca d’arrossegament des de la platja practicat durant segles pels pescadors del litoral català. Es va recuperar i revaloritzar per la Penya Xino Xano fa 37 anys a Lloret de Mar. Excepte per inclemències del temps, des de la seva restauració, mai s’havia interromput fins aquest diumenge dia 5 de desembre,  perquè els responsables de l’Ajuntament no han fet treure a temps  les boies que s’usen a l’estiu per conduïr les embarcacions i fins i tot havien decidit que hi romanguessin tot l’any, sense  haver comptat  amb el Xino Xano.  El manteniment de les boies no permet calar les xarxes, ja que s’enredarien amb els ‘morts’ o pedres que les sostenen al fons.

Vídeo publicat a YouTube.com el 10-12-2015

Aquesta manifestació cultural revaloritza una feina que anteriorment havia estat menyspreada per ser «la feina dels pobres» i amb els anys ha esdevingut un reclam cultural i turístic d’importància a Lloret de Mar. La recuperació d’aquesta tradició és única a Europa i a parer del Xino Xano el que hauria de fer l’administració és potenciar-la i no pas menystenir-la, com sembla ser que es fa amb aquesta actitut.

El Xino Xano sent vergonya davant la dessídia de les regidories de Platges i de Turisme,  perquè demostren amb aquesta postura la poca importancia que donen al patrimoni cultural propi com a recurs turístic prioritari. «A l’Ajuntament no li suposa cap feina ni cost que es faci la Tirada de l’Art», ha manifestat un membre del Xino Xano. «Portem molts anys intentant preservar les nostres tradicions i identitat i només demanem col·laboració. Amb aquest comportament sembla que ens convidin a plegar».


Nova Ràdio Lloret 2/12/2016

El Xino Xano no farà la Tirada a l’Art prevista per aquest diumenge, 4 de desembre. El motiu és que “l’Ajuntament ens va notificar ahir que les boies de la platja no es podien retirar a temps”, segons comunicat a través del seu Facebook. La penya afegeix que s’ha intentat buscar una solució al problema fins a última hora, però no l’han trobat i finalment s’han vist en “l’obligació no desitjada” de suspendre la Tirada a l’Art.

Segons fonts municipals, durant aquests mesos no s’han tret les boies per evitar el pas dels vaixells a prop de la sorra i garantir el bany segur a les persones que es banyen a la tardor i a l’hivern. Asseguren que, tot i que s’han intentat buscar alternatives per poder fer la Tirada a l’Art, no ha estat possible garantir aquesta activitat tradicional a temps per aquest diumenge.