dilluns, 27 de novembre del 2017

Algunes notícies per llegir 27/11/2017...

Ho torno a dir quantes vegades faci falta... no hi ha un problema dels boscos del Maresme per culpa de manca de gestió o pel canvi climàtic, sinó que sobren pins (un bosc no és un munt de pins) i falten espais oberts...
Oriol Bassa, tècnic forestal del Consell Comarcal: “cal que els maresmencs tornin a mirar cap al bosc”
Ràdio Premià de Mar 27/11/2017


Des d’avui i fins divendres es fa a la biblioteca municipal d’Argentona la primera edició de la Setmana dels Boscos del Maresme. Oriol Bassa, tècnic forestal del Consell Comarcal, un dels organismes que organitza l’activitat, ha dit que la voluntat d’aquesta iniciativa és promoure que els maresmencs “mirin de nou cap al bosc” i ha alertat dels riscos que pateixen actualment a causa del canvi climàtic, les plagues i els incendis. Per Bassa, una de les claus és millorar la gestió forestal, i ha assenyalat especialment el paper dels propietaris:

Àudio

Bassa ha explicat que el Servei Comarcal de Boscos i Rieres del Consell Comarcal, de recent creació, es dedicarà justament a fomentar una millor gestió forestal, i ha advertit que si no es reverteix la tendència actual, al Maresme li podria passar -ha dit- com li ha passat al Garraf.

Escolta l’entrevista a Oriol Bassa:

http://radiopremiademar.org/%E2%96%B6%EF%B8%8Foriol-bassa-tecnic-forestal-del-consell-comarcal-cal-els-maresmencs-tornin-mirar-cap-al-bosc/

1era Setmana dels Boscos del Maresme
Consell Comarcal del Maresme 27/11/2017

Del 27 de novembre a l'1 de desembre de 2017


Dolenta notícia per a la natura d'aquest tram de costa...
L’Ajuntament de Blanes obrirà abans de Nadal el camí de ronda tancat des de fa més de 10 anys
Blanesaldia.com 27/11/2017

Fotos: Olga Garsaball

Recuperar el tram en direcció a Lloret ha tingut un cost de prop de 250.000 euros. Al gener començarà l’execució d’una nova prolongació, inèdita fins ara.

 Un dels principals atractius de Blanes és la seva façana marítima i, per afegit, el camí de ronda de la costa que el travessa de dalt a baix. Conscient d’això, l’Ajuntament de Blanes treballa des de fa uns mesos en la seva recuperació, ja que un dels trams on la bellesa rocosa de la Costa Brava es mostra amb més força és precisament el què des del maig del 2007 està tancat amb portes metàl·liques. El mal estat en què es trobava –forats al terra, arbres caiguts, murs derruïts, barana malmesa- feia perillar la seguretat de les persones.

Ara, 10 anys més tard, el consistori blanenc podrà complir el seu objectiu: tornar a obrir l’accés al públic del camí de ronda que parteix des de Cala Bona en direcció a Lloret. La recuperació, la obertura de la porta, serà efectiva el proper mes de desembre, abans de les festes de Nadal. Per fer-ho possible, ha calgut la complicitat del Servei Provincial de Costes a Girona i el Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient que, de manera coordinada amb l’Ajuntament, han aportat el finançament necessari.


En total –sumant les aportacions de les administracions local, nacional i estatal- s’han invertit prop de 250.000 €, que inclouen els prop de 134.000 € que han costat les obres d’arranjament realitzades durant aquest any en el segment del camí de ronda que passa per l’interior de Cala Bona, on hi ha el restaurant. S’ha pavimentat el terra –que fins ara era de ciment-, s’han adequat els accessos a la platja, s’han introduït diverses millores de mobiliari i estructurals, i s’ha reparat l’escala que connecta fins l’Ermita de Sant Francesc, modificant-ne alhora el seu tram final.

D’altra banda, els prop de 116.000 € restants els han invertit l’Ajuntament i el Ministeri per arranjar el tram del camí de ronda que s’obrirà d’aquí a unes setmanes. La major part, més de 100.000 €, han anat a càrrec de l’estat, que  ha posat una nova barana de seguretat i ha instal·lat els elements necessaris per donar estabilitat a un tram on abans hi havia hagut esllavissades, parts ensorrades, arbres caiguts i altres elements que el feien totalment impracticable, el motiu que va fer necessari el seu tancament.

Amb una subvenció al 50% del Pla de Foment Territorial del Turisme de la Generalitat –del Departament d’Empresa i Coneixement-, l’Ajuntament va invertir 14.000 € en desbrossar i sanejar de pedres i vegetació tot el tram perquè després pogués actuar el ministeri. Actualment s’està enllestint l’arranjament de la part final de les escales que connecten el camí de ronda a tocar de mar fins el Carrer Fragata, i segueixen pujant fins arribar al Mirador de la Cala.


Nou tram inèdit del Camí de Ronda de Blanes obert abans de l’estiu

D’altra banda, coincidint amb la recuperació del tram que va des de Cala Bona  fins el Mirador de la Cala en direcció a Lloret, l’Ajuntament de Blanes també recuperarà un altre tram de camí de ronda inèdit, que connectarà la cala fins el Carrer de l’Ermita, al costat de l’entrada posterior del Jardí Botànic Marimutra. La setmana vinent acaba el termini per presentar propostes per a l’adjudicació del projecte, que compta amb un pressupost d’execució de més de 205.000 €.

Aquest altre extrem que limita amb el jardí i amb finques particulars inclourà un petit mirador arran de mar, a la part superior de les escales que connecten amb Cala Bona. Actualment està en la darrera fase de rehabilitació, també a càrrec del Ministeri. La previsió és que les obres d’aquest nou tram comencin el gener o febrer del 2018 perquè es pugui obrir al públic abans de l’estiu.

Per finançar els treballs, l’Ajuntament compta amb una altra subvenció al 50% de l’import total a càrrec del Pla de Foment Territorial de Turisme de la Generalitat. El projecte que ha sortit a licitació preveu que la connexió entre el camí de ronda i el Carrer de l’Ermita transcorri per un camí d’uns tres metres d’amplada delimitat per troncs respectuosos amb l’entorn del medi natural: a un costat hi ha el Jardí Botànic Marimurtra, i a l’altre la banda posterior dels solars situats al carrer Roca d’es Viver.


Projecte per continuar el Camí de Ronda de Blanes fins Pinya de Rosa

Tant l’alcaldessa accidental i regidora d’Urbanisme, Pepa Celaya, com el regidor ponent d’activitats per delegació, Salvador Tordera, han coincidit en valorar de manera molt positiva que, després de tants esforços esmerçats, finalment es pugui recuperar el Camí de Ronda de Blanes. En aquest sentit, Salvador Tordera ha remarcat: “Hem invertit molts esforços tant Pepa Celaya com jo, perquè finalment aquesta destacada fita pugui ser una realitat aviat. També estem molt agraïts pel recolzament que hem trobat amb els tècnics i el delegat del Ministeri de Costes a Girona, Jordi Planella, que ens ha acompanyat a visitar in situ la zona a arranjar totes les vegades que ha fet falta”.


Per la seva vegada, Pepa Celaya ha explicat: “Poder recuperar el Camí de Ronda de Blanes és una de les fites en què hem estat treballat en especial durant l’actual mandat. No tan sols perquè som conscients que és un atractiu turístic per als nostres visitants, sinó també perquè els blanencs i blanenques podran gaudir d’un dels racons més meravellosos de la nostra vila, enyorats per molts dels qui en el seu dia ja van poder gaudir-lo”.

El Camí de Ronda de Cala Bona va ser construït a la dècada dels anys 70 per la urbanització Cala Sant Francesc, i la seva finalitat inicial va ser la implantació duna canonada per recollir les aigües residuals de les parcel·les adjacents a la costa. El tram nord, que es podrà tornar a visitar abans de Nadal, té el seu origen a l’extrem nord-est de la platja de Cala Bona i transcorre a mitja alçada per un penya-segat costaner travessant ponts i túnels que ara s’han arranjat.

Pepa Celaya i Salvador Tordera / Olga Garsaball

Ara bé, la recuperació no s’aturarà aquí, tal com puntualitza Salvador Tordera: “La Direcció General de Costes estudiarà una nova fase del projecte de recuperació del camí de ronda que, en aquest cas, el perllongarà des del Carrer Mirador de la Cala per l’interior fins arribar a la platja de Treumal passant per Pinya de Rosa. Aquest nou tram també inclouria la construcció d’una segona escala d’accés que enllaçaria el camí amb el Carrer Mirador de la Cala, paral·lel a les escales que actualment s’estan acabant d’arranjar”.

Des de l’Ajuntament de Blanes també s’és molt conscient que aquest projecte serà més difícil que pugui arranjar-se de manera tant ràpida com s’ha pogut fer amb els anteriors. No tan sols per les dificultats orogràfiques, sinó sobretot per la titularitat de les diverses finques privades per on hauria de transcórrer. Caldrà negociar amb diversos propietaris la possibilitat que el camí de ronda pugui travessar les seves finques, un objectiu difícil però que des de l’Ajuntament de Blanes, d’entrada, es lluitarà fins al final perquè pugui ser una realitat.

Per complementar totes aquestes actuacions, també està in mente del consistori recuperar un altre extrem del camí de ronda situat just a l’altra costat de totes aquestes actuacions. Es tracta del tram final del Passeig de S’Abanell, que acabaria enllaçant amb el Delta de la Tordera. D’aquesta manera, al final del mandat es vol tenir arranjat tot el recorregut per poder travessar Blanes de punta a punta al costat del mar, pel camí de ronda.


Blanes obrirà per Nadal un tram del camí de ronda
El Punt Avui 27/11/2017

El camí de ronda parteix de cala Bona i fa deu anys que està tancat

Al gener començarà l’execució d’una nova prolongació per enllaçar amb el camí pel sud

Un dels primers trams pendents encara de reobrir Foto: AJUNTAMENT DE BLANES.

J.TRILLAS - BLANES
L’Ajuntament de Blanes obrirà abans de Nadal un nou tram del camí de ronda que parteix de cala Bona en direcció a Lloret i que fa uns deu anys que està tancant. La recuperació del tram fins el mirador de la Cala ha significat un cost de prop de 250.000 euros. Al gener començarà l’execució d’una nova prolongació, inèdita fins ara, que enllaça fins al carrer de l’Ermita

La recuperació, l’obertura de la porta, serà efectiva al desembre, abans de les festes de Nadal. Per fer-ho possible, ha calgut la complicitat del Servei Provincial de Costes a Girona i el Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, que, de manera coordinada amb l’Ajuntament, han aportat el finançament necessari.

En total –sumant les aportacions de les administracions local, nacional i estatal– s’han invertit prop de 250.000 euros, que inclouen els prop de 134.000 euros que han costat les obres d’arranjament realitzades durant aquest any al segment del camí de ronda que passa per l’interior de cala Bona, on hi ha el restaurant. S’ha pavimentat el terra –que fins ara era de ciment–, s’han adequat els accessos a la platja, s’hi han introduït diverses millores de mobiliari i estructurals i s’ha reparat l’escala que connecta fins a l’ermita de Sant Francesc, modificant-ne alhora el seu tram final.

D’altra banda, coincidint amb la recuperació del tram que va des de cala Bona fins al mirador de la Cala en direcció a Lloret, l’Ajuntament de Blanes també recuperarà un altre tram de camí de ronda inèdit, que connectarà la cala fins al carrer de l’Ermita, al costat de l’entrada posterior del Jardí Botànic Marimurtra. La setmana vinent acaba el termini per presentar propostes per a l’adjudicació del projecte, que té un pressupost d’execució de més de 205.000 euros.

LA XIFRA

250.000 euros és el cost del tram que ara s’obrirà i que fa deu anys que està tancat. També es recuperà un tram pel sector sud.


Diari de Girona  Hace 2 horas


Santa Susanna endreça el planejament urbanístic del 82
El Punt Avui 27/11/2017

La revisió no contempla cap creixement i pretén reservar nous espais per a equipaments i complementar la zona hotelera

L’Ajuntament impulsa la participació ciutadana i recull les propostes dels sectors

Imatge aèria de la zona hotelera de Santa Susanna, municipi que ara revisa el POUM aprovat el 1982 Foto: AJ. SANTA SUSANNA.

TERESA MÁRQUEZ - SANTA SUSANNA
Santa Susanna ha posat fil a l’agulla per adequar un pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) en vigència des del 1982 i que cal adaptar a la nova realitat del municipi i preparar-lo per a les necessitats del futur. La població, amb poc més de 3.300 habitants, ja va dibuixar la seva estructura bàsica l’any 1960 amb una zona hotelera delimitada a la franja costanera i allunyada del nucli urbà. Aquesta singularitat, segons destaca l’alcalde, Joan Campolier (AiS), li ha permès explotar un model turístic que l’ha projectat internacionalment i que s’ha convertit en el seu principal motor econòmic. “La revisió del POUM ja es va contemplar l’any 2002, però va quedar aparcada fins ara, que l’actual equip de govern ha decidit reprendre la feina”, comenta l’alcalde. Una feina que no es preveu enllestir abans de tres anys i que es troba en plena fase de participació ciutadana, tant pel que fa als veïns com als sectors implicats.

La diagnosi prèvia en què es treballa incideix en diferents aspectes que cal resoldre, com ara els problemes de mobilitat a les urbanitzacions –on viu el 80% dels ciutadans–, la posada en valor de les zones agrícoles delimitats pel pla director costaner, la recerca de nous espais per a equipaments, en especial educatius amb la vista posada en un institut de secundària, i la complementació de la zona hotelera per donar resposta a les demandes de l’empresariat. “Durant els anys vuitanta, l’urbanisme hoteler plantejava edificis amb una ocupació molt gran però amb poques plantes, i avui allò que es demana són immobles més alts, però envoltats per espais amb serveis complementaris”, assenyala Joan Campolier, que hi afegeix que “l’adaptació és clau per continuar disposant d’un sector capdavanter” com el seu.

Entre els problemes que haurà d’afrontar també la revisió del POUM hi ha diversificar el model residencial –Santa Susanna té molt pocs blocs de pisos i el jovent no troba habitatges assequibles– i articular i connectar el sector turístic amb el nucli urbà. “No ens cal créixer, perquè encara hi ha molts solars que no s’han desenvolupat i que podrien assumir sense problemes una hipotètica demanda de nova població”, considera l’alcalde, que destaca que “els fonaments del primer pla encara són prou vàlids”.

LA FRASE

L’adaptació és clau per continuar disposant d’un sector turístic capdavanter com el nostre
Joan Campolier (AiS)
ALCALDE DE SANTA SUSANNA


L'ACA activa les dessaladores per frenar el descens de reserves a Sau i Susqueda
SER Catalunya 27/11/2017

La Generalitat ha posat a funcionar la dessaladora del Llobregat i té previst incrementar la seva potència en breu perquè Sau i Susqueda no es buidin tan ràpid. Com ja avançaven els models predictius, la tardor està sent molt seca i les reserves estan per sota dels nivells de l'any passat. Amb tot, l'Agència Catalana de l'Aigua assegura que l'abastament està garantit per força temps. També a Boadella. Aquí, el que es podria veure afectada és la pròxima campanya de rec, si no plou.

Una imatge d'arxiu del pantà de Sau. / Imatge: ACA

En condicions normals, la dessaladora del Llobregat funciona al 10% perquè no estigui aturada però tenint en compte que Sau i Susqueda estan per sota o al llindar el 50% i el conjunt del sistema Ter-Llobregat no gaire millor, l'Agència Catalana de l'Aigua l'ha posat a funcionar al 50% i en breu passarà al 70%.

També s'ha posat en marxa la de Blanes, que pot generar recursos per la Costa Brava Sud i el Maresme Nord. Són mesures que, juntament amb d'altres, tenen per objectiu evitar que les reserves baixin més ràpid del que seria desitjable.

El director de l'Àrea d'Abastament de l'ACA, Jordi Molist, diu, però, que amb això només es pot cobrir una part petita de la demanda i que segueixen trobant a faltar l'aigua de pluja.

Àudio
Jordi Molist, director de l'Àrea d'Abastament de l'ACA / Amb l'aigua dessalada només es pot garantir un 20% del subministrament

Ara mateix, l'abastament està garantit i també el de la zona de l'Alt Empordà, tot i que Boadella ja està per sota del 40%. Ara que no es rega les reserves baixen a poc a poc però si no plogués prou durant la tardor, l'hivern i la primavera es podrien planterjar restriccions a la pròxima campanya de rec.