divendres, 9 de febrer del 2018

Algunes notícies per llegir 7-8/2/2018...

Entrevistem a l'ornitòleg Xesco Macià, que confirma la presència de grans rapinyaires al Montnegre-Corredor
Ràdio Pineda 8/2/2018


L'ornitòleg Xesco Macià ha explicat a Ràdio Pineda que el Parc de Montnegre-Corredor ja compta amb parelles d'àguila calçada que s'hi han reproduït el passat estiu. És el primer cop que s'ha pogut confirmar aquesta dada que es considera com a molt positiva per la fauna del parc. Es tracta d'una espècie d'interès comunitari i a Catalunya es troba en expansió i s'estima una població d'entre 100-200 parelles. La recent colonització és una dada interessant, ja que els rapinyaires juguen un paper essencial en el funcionament dels ecosistemes forestals i tenen una important influència sobre els nivells de biodiversitat. Ha explicat que actualment el Montnegre-Corredor i la Serralada Litoral té un bon nombre de rapinyaires diürns. Xesco Macià fa el seguiment de diverses espècies de rapinyaires amb la instal.lació de càmeres als nius i fent el seguiment visual sobre el terreny i es poden veure els vídeos. Actualment es té constància de parelles d'àliga marcenca, que pot fer fins a 1,70 d'envergadura, l'aligot vesper, de més d'1 metre d'envergadura o l'astor també d'un metre. A més, també hi ha un gran nombre de rapinyaires nocturns i fins i tot del gran duc, el mussol més gran d'Europa que pot fer fins a 1,80 metre d'envergadura. En l'entrevista també ha dit que «encara es detecten alguns casos d'aus ferides per caçadors furtius, però cada cop menys». Recordem que són espècies protegides i està penat matar-les ja que són molt beneficioses per la natura i sovint eliminen les preses més dèbils i malaltes.

Podeu veure els vídeos a:

https://www.youtube.com/watch?v=MwsQ46Si-LE&list=PLGmbqoWa70b7isDmb8KAtn7_rTgdSW1xu

https://www.youtube.com/watch?v=Sbp92W7XtL0&list=PLGmbqoWa70b7hel8_FBUBbF69-daF9JWU



Santa Susanna presenta el POUM en una jornada participativa
Ràdio Palafolls 8/2/2018


Dissabte de la setmana vinent, 17 de febrer l’Ajuntament de Santa Susanna presentarà un avanç de del seu Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (el POUM), el document que serveix per regular de manera sostenible i equilibrada el municipi.

La presentació es durà a terme en el marc d’una jornada participativa on, després de la presentació del projecte, es duran a terme diversos tallers amb la ciutadania perquè es facin propostes i consultes.

La jornada es durà a terme a partir de les 10 del matí a la Sala Polivalent de la Biblioteca Vall d’Alfatà, i al llarg de tot el matí hi ha programades diverses activitats entorn a la participació ciutadana en l’àmbit del POUM.

Segons l’equip de govern de Santa Susanna, aquests tallers són una aposta perquè la participació dels veïns i veïnes del municipi sigui un eix important per la presa de decisions en l’àmbit local.

Per a poder participar d’aquesta jornada, els veïns de Santa Susanna que vulguin formar-ne part s’han d’inscriure prèviament a la Secretaria de l’Ajuntament o bé també trucant al telèfon 937 678 441.


Observadores del mar 8 feb.
Científicos reclaman ayuda ciudadana para la conservación de la nacra Pinna nobilis Es el momento ideal para intensificar la búsqueda de ejemplares vivos. ¡Sigue el ! Si la ves, comunícalo en 📢📢

Carlota Alaman Hace 22 horas
Los 19 millones de € que genera anualmente la playa de Blanes. Un seminari molt interessant de al


La flota d'arrossegament ja ha començat la veda biològica fins al 7 de març
Ràdio Arenys 7/2/2018

( Foto: Roger Rovira )

La flota d’arrossegament, formada per unes 14 embarcacions, ha començat aquesta setmana la veda biològica que s’allargarà durant tot el mes.  L’objectiu d’aquesta aturada de pescadors i armadors és el de  permetre que el fons marí es regeneri.

Durant aquest  mes i en els últims 5 anys, les flotes no podran pescar espècies com la sèpia, calamar, gamba, rap o lluç amb l’objectiu de regenerar el fons marí i, per tant, s’espera que a la tornada hi hagi més espècies. Al llarg del mes, tant pescadors com armadors, podran optar per dues vies de compensació econòmica: de l’atur o les ajudes del Fons Europeu, tot i que els diners d’aquesta última acostumen a arribar amb retard, motiu pel qual la majoria de pescadors decideixen cobrar l’atur. Davant d’això, el president de la Confraria de Pescadors d’Arenys de Mar, Toni Marzoa, afirma que des del sector es demana que puguin fer ús de l’atur però que això no suposi el consum de la prestació. Reconeix que això suposaria un canvi normatiu que encara no s’ha dut a terme.

De fet, encara s’està pendent de les compensacions econòmiques de l’any passat.  El president de la Confraria de Pescadors d’Arenys de Mar posa en relleu  els esforços que ha de fer el sector deixant de feinejar durant tot el mes. Reitera que des de l’administració caldrien més polítiques d’ajuda als pescadors en comptes d’optar per actuacions tan restrictives. I és que s’acostuma a titllar de culpables els pescadors de la situació del fons marí quan en realitat en són una víctima més. De fet, recorda que el mar Mediterrani pateix les conseqüències de la major contaminació i densitat de trànsit mercant del món.

L’aturada biològica s’allargarà fins al pròxim 7 de març per les flotes de la província de Barcelona.


El Punt Avui 8/2/2018

La platja de Cabrera sense sorra, en una imatge d’arxiu Foto: E.F.

La pèrdua de sorra de la platja de Cabrera de Mar (Maresme) no és “conseqüència exclusiva” de la construcció del port de Mataró ni de la seva activitat econòmica. Així ho diu el Tribunal Suprem, que ha desestimat un recurs presentat per l’Ajuntament de Cabrera contra una sentència de l’Audiencia Nacional el 2016 que ja assenyalava cap aquesta direcció i que ara es ratifica.