dijous, 19 d’abril del 2018

Bibliografia: Guia de les papallones diürnes de Catalunya 2008 Editorial Lynx Edicions


GUIA DE LES PAPALLONES DIÜRNES DE CATALUNYA 
Vila R.

Guia que resumeix amb gran rigor i precisió científica l'estat de la biologia, distribució i conservació de les 200 espècies de papallones diürnes més ben conegudes a Catalunya.

L'estructura del llibre es basa en fitxes individuals per a cada espècie. Això inclou:

-Breu descripció de la distribució europea, ibèrica i catalana.
-Mapa de distribució a Catalunya, utilitzant la xarxa UTM de 10x10 km, diferenciant les dades corresponents a pre i post-2000.
-Estat de conservació a nivell regional seguint criteris de la UICN.
-Descripció biològica i morfològica.
-Fotografies preses a la natura d'immadurs (ou, eruga, crisálida) i estats adults.

El llibre ofereix mapes de distribució complets i detallats per a totes les espècies, a partir de les dades publicades i, en gran mesura, de milers d'observacions inèdites obtingudes a través de projectes científics de gran dimensió (Catalan Butterfly Monitoring Scheme, Biodiversitat Virtual, Ornitho.cat), així com informació oferta per entomòlegs professionals i aficionats. Aquests mapes han permès avaluar l'estat de conservació de cada espècie a nivell regional, aplicant criteris de la UICN.

El text és innovador ja que conté dades inèdites sobre diversos aspectes de la biologia i l'ecologia, com ara les plantes nutritives utilitzades, el cicle biològic i la fenologia, les preferències d'hàbitat, el comportament dels adults, l'estructura de la població i les amenaces.

El llibre adopta els criteris taxonòmics més moderns i rigorosos i dedica una secció a la descripció morfològica de l'adult, així com una que examina les diferències entre espècies similars.

Finalment, les fotografies són d'alta qualitat i incorporen símbols que identifiquen les característiques bàsiques de distinció de cada espècie.


Avui a les 19:45h a ORYX esteu tots convidats a la PRESENTACIÓ de la GUIA DE LES DIÜRNES DE CATALUNYA de , amb els autors: Roger Vila, Constantí Stefanescu i José Manuel Sesma; i la col·laboració de Joan Pino i Sito Alarcón. Us esperem! 🦋



Per veure les imatges ampliades...

https://www.lynxeds.com/product/guia-les-papallones-diürnes-catalunya