dimecres, 16 de maig del 2018

Algunes notícies per llegir 14-16/5/2018...

“S’ha vist que el liró s’ha adaptat però està al límit i s’ha de mimar”
El Punt Avui 30/4/2018

El Montnegre és la zona més meridional d’Europa on s’ha detectat el liró gris i des del 2004 es fa el seguiment d’aquest rosegador per mirar de garantir-ne la població i el seu hàbitat

MIREIA VILA. BIÒLOGA DEL PARC DEL MONTNEGRE I EL CORREDOR
Vila segueix de prop la població de lirons així com d’altres espècies dins dels límits del parc. Foto: QUIM PUIG.

ELENA FERRAN - SANT ISCLE VALLALTA
Com es troba el liró gris al Montnegre?

Té la peculiaritat que és la població europea situada més al sud de la Península. És curiós perquè ja estem en un ambient mediterrani que no li és favorable perquè el seu hàbitat són els boscos caducifolis com les rouredes i les avellanoses. S’ha adaptat a certa altura de la carena del Montnegre on hi ha rouredes que ara s’han protegit arran d’un acord amb un privat.

Quin espai s’ha delimitat?

El conveni de no aprofitament forestal que s’ha fet amb un propietari de Sant Iscle de Vallalta són quatre hectàrees, però la finca és més gran. A Sant Celoni hi ha altres finques amb roures que s’han subvencionat per protegir l’hàbitat i fer-ne també el seguiment.

Un estudi del liró que es va iniciar el 2004. Com va ser?

Casualment es va detectar la seva presència arran del seguiment que feien els biòlegs del Museu de Ciències Naturals de Granollers sobre la geneta. Com que és un animal arborícola li van adaptar una caixa niu dalt dels arbres on el forat d’entrada quedava enganxat al tronc per facilitar-li l’accés i barrar el pas als depredadors.

I han tingut èxit les caixes?

Ha estat la manera de poder-lo seguir. Ara hi ha 60 caixes instal·lades, tot i que tenen una ocupació baixa. Els seu hàbitat són els forats dels arbres i amb la gestió forestal ho tenen complicat perquè per obtenir fusta de qualitat s’afavoreixen arbres sense nusos i rectes.

Perillen les futures generacions?

S’ha vist que s’ha adaptat però està al límit i s’ha de mimar. Al Montnegre tenim una població petita i aïllada amb un problema de consanguinitat. Sense el recanvi genètic la reproducció entre ells els aboca a l’extinció. Els mascles haurien de desplaçar-se fins al Montseny, on hi ha la població més propera, però és impossible perquè no hi ha cap corredor biològic que els permeti creuar l’autopista.

El canvi climàtic no hi ajudarà.

Amb la sequera les rouredes aniran en regressió i no ho tindran fàcil. Ara s’ha vist com la població està generant més mascles que femelles, com una adaptació a aquest aïllament. Això permetria als mascles més atrevits intentar dispersar-se, però per molt que vulguin no arribaran mai al Montseny.

Quan es deixen veure? Sabeu quants n’hi ha?

Sense les caixes refugi seria impossible fer-ne el seguiment perquè és un animal nocturn i molt discret. Fins a la primavera no es desperten i des del juliol fins al desembre s’aparellen i crien. Quan fan ús de les caixes és el moment d’estudiar-los perquè hi ha probabilitat de trobar-los amb les cries. És complicat establir un cens, aquest any passat només se n’han capturat 17 i altres anys, fins a 40. Els lirons d’aquí amb el bon temps estan més actius que els del Montseny, on hibernen abans.

Per això ens diuen que dormim com lirons.

Sí i aquesta és una bona estratègia que fan servir i que els permet allargar la vida. Viuen uns nou anys, que és una eternitat per a un rosegador. Quan deixen d’hibernar els lirons es passen el dia dormint i només surten per menjar de nit.

No els deu agradar gaire que els molesteu?

No es deixen tocar gaire i s’ha de fer amb guants perquè es defensen mossegant. Són animals salvatges, no són hàmsters. Es mira si són mascles o femelles, se’ls pesa, se’ls marca al pèl per saber si es poden tornar a recuperar. Fa tants anys que els estudia la Lídia Freixas, del Museu de Granollers, que ja els posa nom i tot.

Se’ls volia seguir amb un radioseguiment. S’ha fet?

No, per qüestió de recursos, però ens permetria saber cap on es mouen. Si miren de sortir de les rouredes on tenen l’aliment òptim, que és l’aglà, o si exploten les avellanoses. És un esforç econòmic important perquè els seguiments del liró també es porten a terme als parcs del Montseny i a les Guilleries, que també gestiona la Diputació.

No es considera una espècie amenaçada, però?

Les directives europees no el tenen inclòs perquè allà n’hi ha bastants, tot i que aquesta població més al sud sí que té l’interès.

Es fan altres estudis a rosegadors?

Al Montnegre hi ha tres estacions per seguir els micromamífers com el ratolí de bosc i de camp, el talpó roig i la musaranya. El seguiment, però, no és tan intensiu com el del liró, en què cada quinze dies dues persones revisen les caixes.

Quina peculiaritat té el liró que l’identifiqui?

Es coneix com a rata esquirolera perquè fa la mateixa cua llarga tot i mantenir la fesomia d’una rateta.


Raül Muxach 15 may.
Més suro, més car i quasi tot venut... Catalunya aprofita l'impàs de Portugal i Extremadura

Girona A cop de post 15/5/2018


El sector surer confia posar aquest 2018 un 10% més de suro al mercat que els últims anys i a un preu superior degut a l’impàs que viuen Portugal i Extremadura, dos dels grans productors. Això ha de servir, diuen, per seguir recuperant suredes i mercats que s’havien perdut, com el del vi barat. Es calcula que aquest any, el suro català tindrà un impacte econòmic de 5 milions d’euros.

A Catalunya hi ha 85.000 hectàrees de sureda però només 40.000 són productives

El gruix de les suredes es concentra a l’Empordà i la Selva

En la campanya d’aquest any s’espera obtenir unes 4.000 tones, un 10% més que els últims anys. Una part de la producció ja està venuda fins i tot abans del procés de pela, que comença ara i que es pot allargar durant 4 mesos.

I el preu ha pujat, inclòs el del suro de rebuig, que s’utilitza com a aïllant o en decoració i que no baixarà de 70 cèntims per kg quan l’any passat no es van superar els 50 cts/kg.

El procés de pela comença ara i es pot allargar fins a primers de setembre. Imatge: CFC i Quality Suber

El de qualitat pujarà fins als 2’15 €/kg i també es pagarà bé el de qualitat mitjana, que es torna a fer servir per tapar vins de consum habitual que havien optat per la silicona o la rosca.

El president del Consorci Forestal de Catalunya i de Quality Suber (que valoritza i classifica diferents tipus de suro i que agrupa un centenar de productors i unes 250 finques), Rossend Castelló, diu que això passa perquè a Portugal -el principal productor mundial- i a Extremadura el gruix de la pela és petit ara però calculen que aquest augment de demanda a tots nivells farà que, fins i tot quan aquests dos grans productors es recuperin, la oscil·lació de preus a la baixa sigui lenta i que en cap cas es torni a caure als nivells de fa tres o quatre anys.

Castelló, creu que el moment s’ha d’aprofitar per augmentar la superfície de suredes que hi ha a Catalunya i crear ocupació en un sector que necessita molta mà d’obra (unes 800 persones poden estar treballant en la pela durant 4 mesos) i, en alguns casos, molt qualificada perquè –recorda- “fer malament una pela pot desgraciar una sureda durant cent anys”.

La clau és el preu del suro de rebuig perquè si dona benefici, aquest es pot reinvertir per recuperar suredes que ara no estan produint o que es van cremar i arribar fins allà on no arriben les subvencions públiques.

Ara mateix, a Catalunya hi ha unes 85.000 hectàrees de suredes entre les pures i les que comparteixen espais amb roures, alzines o pins i només la meitat (40.000 hectàrees) són productives però el sector calcula que aquesta xifra es podria arribar a triplicar i superar les 120.000.

El gruix principal es concentra a l’Alt i el Baix Empordà i la Selva, encara que també n’hi ha al Maresme i en menor mesura al Vallès.


Consorci Forestal 15 may.
Avui comença la campanya de pela del suro a Catalunya, amb la previsió d’un increment de la collita i un impacte econòmic de 5 milions d’euros.


Ho torno a dir... Això no són "horts urbans"... Com a molt és barraquisme al medi natural "proper" al nucli urbà i gràcies, quan no "enmig" de planes agrícoles😏... Deixeu d'enganyar...

L’Ajuntament d’Arenys de Mar tirarà endavant el projecte d’horts urbans
Ràdio Arenys 14/5/2018

Solar on es faran els horts urbans (foto: Xavi Salbanyà)

La idea és habilitar 16 parcel·les a la part alta del rial del Bareu, en concret, a la Urbanització Vilaplana. A hores d’ara, s’està treballant per acabar d’enllestir el reglament i la taxa corresponent que s’haurà de pagar per fer ús de l’espai.

L’espai que es farà servir per a aquests horts urbans, fins ara, s’havia fet servir com a magatzem de la Brigada Municipal en què, entre altres, hi havia les lloses de la Riera que es van treure amb la fase de reurbantizació.  El terreny es distribueix en dues feixes planes, separades per un talús de 2 metres. En total són uns 2.800 metres quadrats amb capacitat per a 16 horts de 40 metres quadrats cadascun.  Laia Martín, regidora de Medi Ambient, afirma que hi podrà accedir qualsevol persona empadronada a Arenys de Mar. També afegeix que es farà pagar una taxa simbòlica amb l’objectiu que els usuaris valorin i facin un bon ús de l’espai.

En aquests moments, s’està acabant de redactar el reglament  on es detalla la concessió i les normes que hauran de seguir els usuaris.  Entre les condicions per fer-ne ús, hi ha que sigui un hort ecològic i sigui per autoconsum i, per tant, no es podran vendre els productes.  Laia Martín també afegeix que el reg anirà a càrrec de l’Ajuntament per evitar el malbaratament. Tot i així, els usuaris tindran una clau per accedir-hi en qualsevol moment del dia.

De moment, la regidora no ha volgut avançar quan es posarà en marxa oficialment tot i que li agradaria que pogués ser una realitat aquest estiu.


S'apropen eleccions i cal consumir territori abans no arribi altre... o com s'hipoteca la Taula del Delta de la Tordera (són només uns exemples, els propers dies llegirem molts més, vaja)...

Aj de Malgrat de Mar 15 may.
La pista polivalent es construirà al costat del camp de futbol +Info: M:*

Ajuntament de Malgrat de Mar 15/5/2018

L’equip de govern de l’Ajuntament de Malgrat de Mar, format per JxM, ERC, el PDeCAT i la CUP, ha decidit ubicar el futur Espai Polivalent al costat del Camp Municipal d'Esports, en uns terrenys de propietat municipal. La setmana passada es va aprovar en Junta de Govern l’avantprojecte per aquest nou equipament.

Segons ha explicat la regidora d’Urbanisme i Obra Pública, Mireia Castellà (JXM), un dels factors que els ha fet decantar per aquest indret és que els usuaris de l’Espai Polivalent podran utilitzar els serveis de vestidors i dutxes del Camp Municipal d'Esports. A més, també el conserge podrà ser el mateix per als dos equipaments municipals. Mireia Castellà ha parlat dels terminis que s’obren a partir d’ara amb l’aprovació de l’avantprojecte. 

El futur Espai Polivalent podrà acollir tot tipus d’esdeveniments, tant esportius com d’entitats o culturals. Es preveu que la inversió sigui d'uns 800.000 euros.


L' presenta públicament aquest divendres el projecte de remodelació del Passeig Marítim després de les modificacions que ha introduït l'actual govern municipal. La regidora d'Urbanisme ha explicat els canvis del projecte inicial:

Ona Malgrat 16/5/2018

L'Ajuntament de Malgrat de Mar presenta públicament aquest divendres el projecte de remodelació del Passeig Marítim després de les modificacions que ha introduït l'actual govern municipal, format per JXM, ERC, PDeCAT i CUP. El projecte es va aprovar al ple del mes d'abril i preveu iniciar les obres el proper octubre. L'acte serà a les 19h al Centre Cultural.

La regidora d'Urbanisme, Mireia Castellà, ha explicat que l'empresa que ha fet la modificació del projecte inicial, aprovat el desembre de 2013, és qui farà la presentació i explicarà com ha quedat la proposta per remodelar el Passeig Marítim. L'actual govern ha volgut introduir canvis com l'ampliació de l'àmbit d'actuació, incorporant més trams de carrers perpendiculars fins als punts inclosos en el projecte d'obertura de l'Avinguda de Barcelona.

Castellà ha detallat que el projecte inclou el tancat de tot el traçat de la via del tren, un carril per a bicicletes de doble sentit i el desplaçament de les terrasses dels bars i els restaurants, que en un principi s'anaven a col·locar a la part central, tocant als vials, i finalment es passaran al costat de la façana.

La regidora també ha explicat que s'han reubicat els espais verds i s'han incorporat unes zones per col·locar els contenidors i poder realitzar així el porta a porta amb els comerços. "Al tram final del Passeig, que tampoc estava incorporat a l'anterior projecte, es modificarà la rotonda que existeix actualment per una ovalada, per facilitar el canvi de sentit en direcció Santa Susana i Malgrat de Mar", ha afegit.

Mireia Castellà ha avançat que es canviaran els materials de construcció que es faran servir i es modificarà el mobiliari urbà i el tipus d'arbrat. Per tant, no es col·locaran palmeres de punta a punta del Passeig, tal i com es preveia en el projecte del 2013, sinó que s'aprofitaran una trentena de palmeres que hi ha actualment així com magnòlies, pins i oliveres. La regidora d'Urbanisme ha explicat que els efectes del morrut sobre les palmeres en els darrers anys ha fet canviar la tipologia d'arbres que s'hi plantaran.