dijous, 31 de maig del 2018

Algunes notícies per llegir 29 i 30/5/2018...

Plantar arbres on no toca, carril bici, passeig fluvial, més cartells, donar continuïtat a la resta de trams de la ruta de la Tourdera consolidant motes fent nous camins on no hi eren i fent més accessible la llera del riu,... es pot anomenar de moltes maneres però... "recuperar un espai natural"????

Això només és un canvi de mans i ho poden amagar amb paraules xuliguais com "sensibilització", "centres educatius" o "entitats ecologistes", però no és més que un enjardinament i urbanització d'un espai natural, vaja.

Aquí lo d'"espai natural" només es fa servir com a excusa per urbanitzar tota una riba (no només l'ocupat pel camp de tir) i desviar finançament cap a equipaments lúdics i turístics que hauria d'anar destinat a veritables projectes de "recuperació" o "gestió" dels valors naturals objecte de protecció d'aquest "espai natural", que no són ni les bicis, ni els passejadors de gossos ni una plantació lineal d'arbres ocupant i ofegant els veritables hàbitats característics.

Que la "Societat Promocions Turístiques Blanes S.A." s’encarregui de la custòdia i gestió de l’espai "natural" ho diu tot, vaja...

L’Ajuntament de Malgrat vol recuperar l’antic camp de tir com a espai natural
Ràdio Palafolls 30/5/2018

Foto: Ll.C. / El Punt Avui

La Junta de Govern del consistori malgratenc va aprovar ahir dimarts la cessió de l’antic camp de tir del municipi a una empresa per tal que se’n faci càrrec.

Amb aquesta cessió, l’Ajuntament vol reconvertir la zona del camp de tir, situat a tocar de la Tordera, en un espai natural, eliminant les estructures de l’antic camp, que consideren incompatibles amb el medi ambient, i amb la finalitat de naturalitzar la zona.

Per fer-ho, el consistori ha signat amb la Societat Promocions Turístiques Blanes S.A. un contracte de cessió gratuïta perquè s’encarregui de la custòdia i gestió de l’espai, a partir de diversos objectius.

Per una banda, es vol encarregar l’estudi i els treballs necessaris per dur a terme la fase executiva del projecte i obtenir subvencions i ajudes per la millora de l’espai.

A la vegada, el projecte es planteja recuperar l’espai i facilitar el pas del camí paral·lel al camí de la Tordera, per fer-lo transitable a ciclistes i vianants; plantar bosc de ribera per naturalitzar l’espai; senyalitzar la zona i fer campanyes de sensibilització amb centres educatius i entitats ecologistes i, entre d’altres, donar continuïtat a la resta de trams de la ruta de la Tourdera.

Ara fa diversos anys, el camp de tir havia estat al centre d’algunes polèmiques. Per una banda, després de detectar-se un possible ús indegut de materials prohibits per part de l’entitat responsable de l’espai, com munició amb plom o la utilització de plats prohibits. Per l’altra, la infraestructura també havia aixecat polseguera després que es descobrís l’enterrament de centenars de cartutxos que suposadament procedien del mateix camp.


Cedeixen l'antic camp de tir per a la custòdia i la gestió que permetin recuperar aquest espai natural
Ajuntament de Malgrat de Mar 29/5/2018

L'Ajuntament de Malgrat de Mar ha signat amb la Societat Promocions Turístiques Blanes S.A. un contracte de cessió gratuïta per la custòdia i gestió de l'antic camp de tir, situat al marge esquerra del riu La Tordera, confrontant amb la llera del riu. La Junta de Govern Local, formada per JXM, ERC, PDeCAT i CUP, ha aprovat aquest matí el conveni de custòdia.
L'Ajuntament té voluntat d'eliminar les estructures de l'antic camp de tir, que són incompatibles amb el medi la finalitat de naturalitzar aquest espai. Els objectius específics que es pretenen assolir amb aquest contracte són els següents:
  • Encarregar l’estudi i els treballs necessaris per desenvolupar el projecte en fase executiva.
  • Poder optar al atorgament de línies d’ajut o subvencions per la millora de l’espai.
  • Atorgar la gestió de l’espai a l’Ajuntament de Malgrat de Mar
  • Recuperar l’espai i facilitar el pas del camí paral·lel al camí de la Tordera per tal que puguin transitar tant ciclistes com vianants.
  • Restitució de l’espai i demolició de les estructures fixes existents.
  • Naturalitzar l’espai amb plantades de bosc de ribera.
  • Senyalitzar la zona i fer campanyes de sensibilització amb escoles i entitats ecologistes i sense ànim de lucre.
  • Donar continuïtat a la resta de trams del projecte Tourdera, que ressegueix el curs fluvial del Riu.
  • Fer compatible l’ús de la finca amb el pas de senderistes, cicloturistes i vianants, en condicions de seguretat i amb ple respecte al medi ambient.
  • Fer compatible aquest projecte amb l’hàbitat de l’entorn.

La Junta també ha donat compte de l'adhesió de l'Ajuntament de Malgrat de Mar a la Campanya "Setmana Europea de l'energia sostenible 2018", que se celebrarà del 4 del 8 de juny. La Regidoria de Medi Ambient ha organitzat diferents activitats per commemorar la Setmana de l'Energia sostenible: algunes amb les escoles del poble i d'altres obertes a la ciutadania, com els jocs de carrer "Juguem amb energia" el 8 de juny a les Peixateries Velles. 
A més, també s'ha aprovat adjudicar l'organització del festival musical d'estiu Murmuris, que es farà el 20 i 21 de juliol, a Son Canciones S.L. El 20 de juliol es farà a la Platja de Malgrat Centre i actuarà Hailey Beavis, Birds are indie i Steve Smyth, i el dia 21 de juliol al Parc del Castell i actuarà Lidia Cole, Nico Rois i Young Forest. El festival té una despesa d'11.374 euros. 
També s'ha aprovat la despesa d'arranjaments realitzats al juliol de 2017 dins el "Programa d'arranjaments d'habitatges a les persones grans de la província de Barcelona". La despesa aprovada és de 2.483,23 euros. 
...................

Entre les perles de Gisela Saladich...

confia que les maniobres al fons marí del litoral tossenc respectin “els peixos, les plantes i els mol·luscs”

“Som solidaris, la sorra és fonamental als pobles costaners.”

"No ens fa cap il·lusió, però no hi podem fer res. Hem de procurar que es respecti al màxim el fons"

El ministeri traurà sorra del fons marí de Tossa de Mar
El Punt Avui 29/5/2018

La Subdelegació de l’Estat espanyol informa l’Ajuntament tossenc que intervindrà al municipi, al límit amb Santa Cristina d’Aro

Saladich admet que no els satisfà i confia que hi hagi poc greuge

Una imatge d’ahir a la tarda a cala Giverola, a Tossa de Mar. QUIM PUIG.

JORDI FERRER - TOSSA DE MAR
La Subdelegació de l’Estat espanyol ha informat l’Ajuntament de Tossa de Mar que extraurà sorra del fons marí del seu litoral. En una carta signada pel subdelegat, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, el consistori va saber dijous que el dragatge de sorra afectarà el seu municipi, al límit amb Santa Cristina d’Aro (Baix Empordà). “No ens fa cap il·lusió, però no hi podem fer res”, diu la batllessa, Gisela Saladich (Tossa Unida).

En principi, la sorra extreta de Tossa de Mar hauria de servir per reforçar les millores de l’espigó de la platja de Sant Antoni de Calonge (Baix Empordà). La voluntat del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient és començar les obres entre el 2019 i el 2020. Saladich espera que hi hagi poc greuge sobre el fons del municipi quan les màquines executin els treballs.

La batllessa explica que el servei de Costes de Girona hauria de donar en les pròximes setmanes més detalls del punt on es dragarà la sorra. Saladich explica que no tenen prou dades sobre la quantitat de sorra que s’ha d’extreure ni del punt exacte. A principis de mes, en un acte a Sant Antoni, el cap de Costes de Girona, Jordi Planella, va parlar de 550.000 metres ³ i que seria entre Tossa i Lloret. Segons el que sap ara, Saladich indica que podria ser entre cala Giverola (Tossa) i cala Canyet (Santa Cristina d’Aro).

El corall vermell

D’altra banda, en el ple del dia 16 els tretze edils van criticar que l’Estat espanyol hagi concedit dotze llicències per extreure corall vermell entre Arenys de Mar (Maresme) i Begur (Baix Empordà). El 2015, la Unió Internacional per la Conservació per a la Natura va considerar el corall “en perill d’extinció”, segons deia el text presentat per CiU (i aprovat).

LA FRASE

No ens fa cap il·lusió, però no hi podem fer res. Hem de procurar que es respecti al màxim el fons
Gisela Saladich
ALCALDESSA DE TOSSA DE MAR (TU)

LA DATA

24.05.18 Va ser el dia que l’Ajuntament de Tossa va rebre informació de l’extracció de sorra de la Subdelegació de l’Estat.

Una votació unànime amb retrets

Les diferències entre Tossa Unida (7 edils) i CiU (5) en el ple són habituals en la majoria dels punts tractats. Però els regidors dels dos grups van coincidir a demanar que s’aturi l’extracció de sorra que farà el Ministeri de Foment. El text, aprovat el dia 16, fa referència a l’extracció entre Tossa i Lloret [aquell dia el consistori encara no tenia prou dades].

En la sessió, Saladich va explicar que l’equip de govern, format per TU i la regidora no adscrita Núria Serra, “ha fet la seva feina”, i va llegir un text en què afirmava. “Som solidaris, la sorra és fonamental als pobles costaners.” Saladich també va indicar que confia que les maniobres al fons marí del litoral tossenc respectin “els peixos, les plantes i els mol·luscs”. La batllessa va lamentar que s’havia assabentat del projecte a través de la premsa.

A la regidora de CiU Maria Àngels Cuatrecasas no li va agradar gens que Saladich hagués dit que la moció era “innecessària”. La batllessa i Cuatrecasas, l’edil responsable d’urbanisme i medi ambient del grup convergent, van intercanviar-se retrets, fins i tot després de la votació unànime dels tretze regidors.

.................................

Objectiu... urbanitzar fins el darrer racó del litoral, i si no ens deixen fer hotels, doncs...

Ràdio Pineda 29/5/2018


Han començat les obres per fer el nou parc infantil i esportiu del tram de passeig Marítim a Poblenou. Són unes obres encarregades per l'Ajuntament de Pineda, a través de licitació pública, i que ja estan en marxa, amb els primers moviments de terres per deixar a punt el terreny. Es tracta de la zona del passeig a Poblenou a les antigues pistes de tennis de primera línia de mar . Hi haurà una gran zona verda, parc infantil i gimnàs a l'aire lliure. L'alcalde de Pineda, Xavier Amor, (PSC) ha explicat que el nou parc infantil estarà lliure de barreres arquitectòniques.



Som a la bassa del Parc de Sa Riera de Tossa de Mar, on s'estan portant a terme els últims arranjaments de la recuperació d'aquest espai natural. Ben aviat el resum del més destacat al web de La Selva TV.