divendres, 29 de juny del 2018

Algunes notícies per llegir 20-29/6/2018...

Apareixen peixos morts a les platges de la Musclera i la Picòrdia
Ràdio Arenys 20/6/2018

Els peixos apareixen des d'ahir a les platges d'Arenys, en concret, a la Picòrdia i Musclera

Es tracta de bogues, una espècie de poc valor comercial, i se sospita que podria ser d’algun vaixell de pescadors que els ha llençat a l’aigua. Des de l’Ajuntament han traslladat l’avís a la Confraria de Pescadors perquè ho investigui.

La regidora de Platges, Laia Martín, ha explicat que aquests peixos hi són des d’ahir al matí i que l’empresa que s’encarrega de la neteja van recollint-los cada vegada que el mar els porta a la zona del trencaonades, ja que no poden entrar l’aigua. Martín ha afirmat que no saben ben bé d’on és l’origen de la presència d’aquests animals, però creuen que ha estat un vaixell de pescadors.

Laia Martín considera que, en cas que es confirmi que ha estat un vaixell de pescadors, l’acció feta és prou important com perquè es faci algun tipus de sanció, sobretot per l’impacte a les platges i la olor que produeix la presència dels peixos morts.

Aquests peixos morts ja fa més de 24 hores que van apareixent a la Picòrdia i la Musclera, platges que aquests dies ja comencen a estar força plenes de gent.


Ràdio Arenys 21/6/2018

Els peixos boga morts van aparèixer el passat dimarts

Alhora també critica i expressa la seva oposició a accions com les que segurament han causat aquest incident i que tenen a veure amb la neteja d’un vaixell de pesca.

El patró major de la Confraria de Pescadors, Antoni Marzoa, ha explicat que quan van fer arribar la seva queixa a Ports aquest ja estava al cas del què havia passat. De fet, Marzoa ha destacat que des l’organisme de la Generalitat ja estan actuant per esbrinar quina embarcació ha estat la responsable de l’aparició de peixos morts al litoral arenyenc.  També ha manifestat que aquest tipus d’accions són insolidàries amb el sector.

Antoni Marzoa ha afirmat que totes les embarcacions dedicades a la pesca han de complir una normativa comunitària europea en el moment d’arribar a port, sobretot pel que fa a les mides dels peixos i el seu destí comercial. Marzoa ha assegurat que es tracta d’un tema que cada vegada està més controlat.

A més de la Picòrdia i la Musclera, diversos arenyencs han informat que també s’han vist els peixos morts al mateix port. N’hi ha que suren a l’aigua i d’altres que han quedat al fons del mar.


La draga fent feina anant amunt i avall entre Masnou i Premià, destrossant el fons marí mentre xucla la sorra i a la platja trobem petits peixos morts

DAVID CALDEIRA 27 jun.
La draga apareix a Vilassar amb nocturnitat i traïdoria! És un robatori a la societat (uns cobren per una obra que pot durar dies o setmanes), una agressió al territori, a l'ecosistema litoral i al sector pesquer!

Plataforma Litoral Hace 5 horas
A El Masnou ho tenen clar. "No a la transformació del litoral amb projectes faraónics".

Sorra amunt i avall😏... L'Ajuntament restaura la Platja dels Pescadors que va quedar malmesa després del darrer temporal

Ràdio Pineda 28/6/2018


L'Ajuntament de Pineda s'ha fet càrrec de l'arranjament de la Platja dels Pescadors. Els treballs els fa una màquina tipus oruga que ha hagut de moure tones de sorra. L'empresa que ha fet els treballs ha estat contractada per l'Ajuntament de Pineda. Les feines per pujar sorra s'han concentrat a la Platja dels Pescadors, concretament a l'espai on hi ha el Mini Beach, i continuarà just davant de les barques de Pineda, ja que actualment hi ha un gran escaló que els impedeix de varar.
Recordem que el darrer temporal de migjorn es va emportar molta sorra de la Platja dels Pescadors i es va crear un gran esglaó, igual que va passar l'any passat. En algun tram hi ha un esglaó d'un metre d'alçada. La solució ha passat novament per pujar sorra de baix cap a dalt ja que el mar restableix diàriament la falta de sorra al bot de l'aigua. Fins i tot hi ha situacions de perill a l'hora de baixar embarcacions i pels propis banyistes, sobretot la gent gran. Aquesta acció permetrà també afrontar amb una millor imatge i seguretat a la Platja dels Pescadors.


Ràdio Arenys 26/6/2018

La tortuga va ser portada a l'Ajuntament (foto: Ajuntament)

La regidora de medi ambient, Laia Martín, recomana que si algú troba un animal no autòcton fora del seu hàbitat, el porti a l’Ajuntament. Sobretot, però, demanen que ningú deixi animals exòtics a la natura i que, si algú no se’n pot fer càrrec, cerqui un centre especialitzat on deixar-lo.

 La tortuga de Florida és un tipus de rèptil que no és autòcton de la mediterrània. Alliberar-lo en el nostre entorn natural, pot afectar negativament a les espècies autòctones. Des del consistori recomanen que, qui trobi un animal exòtic en llibertat, el porti a l’Ajuntament. 

Martín informa que, si es tracta d’animals protegits, existeix un circuit per recuperar l’animal. En el cas dels exòtics, insten al mateix ciutadà a buscar espais on es pugui portar aquest animal.

La tortuga de Florida trobada a Arenys ja té un nou lloc on viure: se’n farà càrrec un veí del municipi que ja té altres animals d’aquesta espècie i que compta amb una bassa gran on viure.


El 23% de les exòtiques ingressades a els últims 4 anys, són de gèneres no inclosos al catálogo español de .L'activitat comercial continua i el problema ecològic també.


Rafael Sardá Borroy Hace 22 horas
Hace 15 años todos los actores excepto el Ayto. de Lloret rechazaron este proyecto en un acto que duro todo un dia en el teatro de Blanes. Perllongament de la C-32 fins a Lloret de Mar vía

Diari de Girona 28/6/2018

Projecte suspès cautelarment pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el 2017, però que la Generalitat va anul·lar el mes de març passat per activar-lo de nou, sense canvi en els traçats que introdueixen les millores ambientals, el perllongament de la C-32 fins a Lloret de Mar tampoc no agrada a Ecologistas en Acción.

«Aquesta autopista només servirà per perpetuar un model de mobilitat de pagament» a base de fomentar «el cotxe privat i el turisme de masses en detriment dels espais naturals». Tot això, amb «nul·la aportació al foment del transport públic». Projectes com aquest, afegeix l'«Informe Banderes Negres 2018», demostres que «la capacitat de càrrega de la Costa Brava ja ha estat sobrepassada». Demana al nou Govern que revereteixi la tendència.


Ràdio Tordera 28/6/2018


La plataforma Preservem el Maresme critica que la Generalitat de Catalunya hagi oblidat el territori del Maresme i la seva mobilitat i que no treballi per eliminar els peatges de l’autopista de la comarca. Ho han fet saber davant les declaracions del ministre de Foment, José Luís Ábalos, qui va anunciar la intenció d’eliminar els peatges de l’AP-1 entre Burgos i Armiñón, l’AP-7 entre Alacant i Tarragona, i l’AP-4 entre Sevilla i Cadis.

De moment l’autopista del Maresme, de 68 quilòmetres de llargada, continuarà sent de pagament. Des de la plataforma Preservem el Maresme critiquen que la Generalitat no doni resposta a les necessitats del Maresme i que hagi oblidat la comarca del mapa. Antoni Esteban destaca que, des de la plataforma, continuaran treballant pel territori.


Des de la plataforma valoren molt positivament que el PSOE hagi informat que eliminarà els peatges de les autopistes que tenen concessions de 50 anys que acaben aquesta legislatura. Es tracta de les autopistes AP-1, l’AP-7, i AP-4, les quals sumen 468 quilòmetres en total. El ministre de Foment, a més, ha anunciat que auditarà les nou autopistes radials de peatge en fallida i rescatades per l’Estat.

En el cas de l’autopista del Maresme, de moment, els peatges continuaran en funcionament sense data límit. Antoni Esteban ha criticat que la Generalitat només aprofiti els peatges per cobrar.


Des de Preservem el Maresme destaquen que, tot i haver sol·licitat una reunió amb el nou Conseller de Territori, no mantenen esperances d’una millora de la mobilitat al Maresme.


Elmalgratenc.cat 29/6/2018


Els darrers dies s’havia especulat sobre una possible “impugnació” del projecte de reforma del Passeig Marítim per part d’Adif, ja que part dels terrenys afectats són propietat de l’empresa espanyola d’infraestructures ferroviàries. Un rumor que des del govern local s’han afanyat a desmentir rotundament.

Relacionat amb aquesta qüestió s’ha pronunciat la regidora d’Urbanisme en el decurs del ple extraordinari celebrat aquest dijous al consistori. Mireia Castellà ha recordat que Adif és l’amo de terrenys afectats per l’obra, bona part dels quals són de domini públic. En concret, el vial per on hi circulen els vehicles. Castellà ha explicat que al llarg de les darreres setmanes s’han mantingut diverses reunions amb representants de l’empresa ferroviària per acordar una solució que permeti tirar endavant sense entrebancs les millores al passeig. En aquest sentit, la regidora ha detallat que Adif permetrà les obres en els seus terrenys a canvi que el consistori assumeixi els cost de les millores en matèria de seguretat. A més, també s’ha demanat a Adif la concessió dels terrenys de domini públic i la possibilitat de comprar els que no ho són en un termini de 5 anys.

La sessió plenària ha abordat l’aprovació definitiva de la reforma del Passeig Marítim, així com les al·legacions que s’hi havien presentat. D’un total de 35 se n’han acceptat referents al canvi d’ubicació de contenidors soterrats i l’habilitació d’una zona de jocs per a la mainada, entre d’altres. Les contribucions especials que hauran de pagar els propietaris de les finques és una altra de les qüestions que s’han debatut al llarg de la jornada política. Ambdós punts -l’aprovació del projecte i les contribucions especials- s’han aprovat amb els vots a favor dels membres de l’equip de govern. Els partits a l’oposició s’han abstingut.

Aldarulls, amenaces i insults masclistes

El ple s’ha suspès uns minuts tot just en començar, ja que diverses persones del públic han increpat l’alcaldessa, regidores i regidors per no incloure en l’ordre del dia el punt de precs i preguntes, un fet que no es contempla en un ple de caràcter extraordinari. Finalment, però, el govern ha cedit i la demanda s’ha inclòs. Alguns dels assistents estaven visiblement alterats i ha calgut la presència d’agents de la policia per evitar que es produïssin aldarulls. Tot i això, la sessió plenària s’ha hagut d’interrompre en diverses ocasions degut als insults i actituds masclistes llançades per un grup de presents a la sala. Una quinzena d’exaltats l’han hagut d’abandonar i el ple ha pogut transcórrer i finalitzar amb relativa normalitat.