dilluns, 18 de juny del 2018

Perquè diem que NO VOLEM LA DRAGA AL MARESME 17/6/2018 Plataforma Litoral. Font: Twitter.com

Plataforma Litoral Hace 21 horas
Perquè diem que NO VOLEM LA DRAGA AL MARESME (Fil senzill) Regenerar platges al Maresme a cops de Draga no és cap solució i és llençar els diners. Des de 1987 fins a dia d’avui, s’han bellugat al Maresme 9.500.000 m3 de sorra.

Ara, en el projecte del “Ministerio” (el corresponent) pel nostre litoral es pretenen bellugar quasi 5.500.000 m3 de sorra (a 7 euros m3) i construir 28 espigons d’uns 150 metros cada un (a 4.000 euros m lineal). Totes les dades són en aquest enllaç.

Ahir a El Masnou hi va haver una acció contra la Draga. Pretendre actuacions d’urgència per refer platges de cara a la temporada de “tovallola i xiringuito” és un error monumental. SENSE EL CONSENS DEL TERRITORI DIREM SEMPRE QUE NO.

Contextualitzem per entendre: 1-La dinàmica natural de la sorra al nostre litoral és de nord a sud. 2-La configuració de la nostra costa no és una línia recta. Hi ha roques, penyes, ports, antics espigons i tal. Tot això altera el moviment de la sorra.

3-Els ports, 5 en 23’5 Kmts, que acumulen sorra als dics de llevant i deixen sense platja a ponent, són uns dels principals elements configuradors del nostre litoral ja que impedeixen la circulació natural de la sorra.

4-El que alimenta de sorra les nostres platges són les rieres i la Tordera. El desgavell en la gestió de la Tordera, i de les rieres (urbanitzades i tapades) fan que l'aportació de sorra nova sigui, en la majoria de casos, un impossible i una quimera.

5-Els temporals no són res que pugui ser considerat excepcional, ni molt menys que els seus efectes s’hagin de considerar urgents de solució quan el que es fa no és més que repetir el mateix que s’ha fet malbé.

6-Ningú ha pensat com volem que sigui el Litoral. Es fan intervencions desastroses que el reconfiguren i l’alteren (passeigs, carrils bici, ferrocarril, urbanitzacions, centres comercials, restaurants, espais d’esbarjo i tal) que han alterat l’ecosistema real de la platja.

7-No hem entès què és una platja. Aquí un enllçaç molt didàctic us ho explica

8-No a tot arreu podem tenir platja. I al crit de la majoria d’alcaldes de “Volem platja per l’estiu” es posa en marxa la maquinaria de fer negoci sense cap criteri ni estudi mediambiental ni res de res.

9-Es belluga sorra d’un lloc a l’altra sense cap criteri ni lògica, a vegades fins hi tot portant sorra cap a llevant. Altres cops fent malbé sorrals marins que són llocs de cria d’espècies de tot tipus, amb les conseqüències econòmiques que això té.


Diari Ara 26/03/2017

Arenys de Mar patirà una nova draga per omplir de sorra les platges de Malgrat i Pineda, i demana buscar solucions sostenibles a llarg termini

10- Amb diners públics es fa el buidatge de les bocanes dels Ports quan són aquests, per Llei, els que en tenen la obligació de fer el “bay pass” de llevant a ponent i vetllat per a la bona obertura del port.

11-Proposem que lideri la creació d'una Taula per la Gestió del nostre Litoral, on hi han de participar tots els actors implicats, pescadors, entitats, usuaris, tècnics, administracions i tal.


Llibertat.cat 11/06/2018

Exigeixen una moràtoria dels projectes del Ministerio de Fomento espanyol per la manca d'un veritable procés participatiu davant la transcendència que impliquen per al futur del nostre litoral.

Dos exemples de Taules de Treball i de Gestió del Territori, pluridisciplinars i d'acord amb el territori que funcionen prou bé tot i mancances. a la Gola del Ter a la Tordera