La cantarella de cada estiu... Com li expliques a aquests que la platja no és cap piscina municipal i que les escumes, com els peixets i les plantetes, són part natural d'aquest ecosistema NATURAL? Hi ha qui no ho entendrà mai http://aca-web.gencat.cat/aca/documents/DocuWeb/estudis/Platges_escumes_mucilags.pdf …
Entre Malgrat y Palafolls!!!! Agua llena de plásticos flotantes y residuos. Nos ahorramos depuradoras y nos vamos a Washington. Que ruinazi de verano. El turismo será el que ponga las cruces..... Negras
El Patró Major de la Cofradia de Pescadors de BLANES adverteix del perill pel sector, de l'abocament de plàstics a la mar.
Consulta el document de l'"Estratègia marítima de catalunya 2030: Pla Estratègic 2018-2021" impulsat per @agriculturacat que posa les bases per a una política marítima pròpia: http://bit.ly/2KxGRlg
EL CORREDOR DE CETACIS DE LA MEDITERRÀNIA ES CONVERTEIX EN ÀREA PROTEGIDA
Les Ciències en Bloc 29/6/2018
És important.La declaració com a àrea protegida porta incorporat un règim de protecció que prohibeix fer servir sistemes actius destinats a la investigació geològica subterrània, i també la de qualsevol tipus d’activitat extractiva d’hidrocarbur. Aquests dies sentim parlar de molts cetacis que es veuen a les platges, ara poden estar més tranquils.
https://www.eldiario.es/sociedad/corredor-cetaceos-Mediterraneo-convierte-protegida_0_787421424.html
El decreto establece la inclusión de esta área en la lista de zonas especialmente protegidas de importancia en el Mediterráneo (ZEPIM). Por este corredor, que abarca desde el cabo de Creus al de La Nao y deja las islas Baleares al este, discurren especies como el cachalote, el rorcual, el calderón o los delfines mular y común, catalogadas como vulnerables, ya sea para migrar a zonas de cría o como hábitat de alimentación.
Salvaguardar esta superficie marina, un proyecto que estaba bastante avanzado, hace que España llegue al 13% de áreas marítimas protegidas cumpliendo la exigencia de alcanzar el 10% para 2020 indicado en la Convención de la ONU sobre Biodiversidad, según ha calculado el Ministerio para la Transición Ecológica.
Interés industrial
Estas aguas han sido objeto de interés industrial para la exploración submarina de yacimientos de hidrocarburos. La declaración como área protegida lleva incorporado un régimen de protección –hasta que se apruebe un plan de gestión– que prohíbe “usar sistemas activos destinados a la investigación geológica subterránea, tanto por medio de sondas, aire comprimido o explosiones controladas como por medio de perforación subterránea, y también la de cualquier tipo de actividad extractiva de hidrocarburos”. El decreto no puede paralizar los permisos ya en vigor. Actualmente hay cinco solicitudes en diversas fases de tramitación, según ha contabilizado la organización ecologista Mar Blava, que ha reclamado esta declaración. Con todo, la ministra para la Transición Ecológica, Teresa Ribera, ha explicado que piensan “revisar lo que está en vigor”.
Las prospecciones a base de sondas y explosiones submarinas son peligro directo para la fauna marina y en especial los cetáceos que dependen del sonido para comunicarse o alimentarse. El objetivo de blindar el corredor es conseguir un mar más silencioso, a salvo de la contaminación acústica, según establece la Convención de Barcelona.
El corredor de cetacis, declarat Àrea Marina Protegida
Diari de Girona 30/6/2018
El Consell de Ministres aprova un reial decret que protegeix 46.000 km2 entre el cap de Creus, Alacant i les illes Balears. Els cetacis estaran fora de perill de sorolls marins i de noves prospeccions petrolieres
Dofins, rorquals i catxalots, alguns dels cetacis que habiten al Mediterrani, tindran una àrea marítima protegida de 46.000 quilòmetres quadrats entre Girona, Alacant i les illes Balears. Així, estaran fora de perill de sorolls marins i de noves prospeccions d'explotació petroliera.
El Consell de Ministres va aprovar ahir un Reial Decret pel qual es declara Àrea Marina Protegida (AMP) el corredor de migració de cetacis del Mediterrani. També va aprovar un règim de protecció preventiva per a la seva inclusió a la Llista de Zones Especialment Protegides d'Importància per al Mediterrani (Llista ZEPIM), en el marc del Conveni per a la Protecció del Mediterrani contra la contaminació (Conveni de Barcelona).
L'objectiu és «protegir dels efectes que s'associen al soroll submarí» la gran diversitat d'espècies de cetacis i tortugues marines que fan servir la zona com a pas migratori cap a les seves àrees de cria i alimentació. Per tant, per garantir la conservació de la fauna marina, el Decret prohibirà sistemes destinats a la investigació geològica subterrània mitjançant sondes, aire comprimit, explosions controlades o perforació subterrània, a més de qualsevol activitat extractiva d'hidrocarburs, llevat de les relacionades amb permisos d'investigació o explotació en vigor.
«Amb aquesta declaració es posa fi a noves prospeccions i a qualsevol mena d'activitat extractiva d'hidrocarburs, i aquest Ministeri revisarà a partir d'ara les que ja estan en vigor», segons la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. Amb la nova àrea, Espanya s'acosta al 13% de les seves aigües marines preservades, per sobre de la meta del 10% fixada per la Convenció de Biodiversitat de l'ONU per a 2020.
Aquestes aigües, de gran valor ecològic, són zona de pas migratori per al rorqual comú -cap a les seves àrees de cria i alimentació al nord del Mediterrani- i zona d'alimentació per a una gran diversitat de cetacis (rorqual comú, catxalot, dofí mular, dofí llistat, dofí comú, el calderó gris i el comú i el zifio de Cuvier) i per a la tortuga babaua i diverses aus.
Totes les espècies de cetacis i tortugues marines que utilitzen el corredor estan incloses en el Llistat d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial. A més, el rorqual comú, el catxalot comú, el calderó comú, els dofins mular i comú i la tortuga babaua estan catalogades com «vulnerables» al Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades.
Les mesures es mantindran fins a l'aprovació del pla de gestió. Per elaborar-lo, s'obre un termini màxim de tres anys des del moment en què l'espai marí sigui inclòs a la Llista ZEPIM.
Els grups ecologistes van «celebrat» l'acord. Greenpeace va recalcar «la gran notícia», que ha arribat «molt endarrerit», malgrat comptar amb tota una ciència molt sòlida al darrere. Marta Correas, científica marina d'Oceana, ho va definir com un «pas molt important i un argument més de pes» per lluitar contra les prospeccions petrolieres, tot i que el Govern no ha de quedar-se només aquí.
Pel secretari general de WWF, Juan Carlos del Olmo, la creació del corredor és una gran notícia per a balenes i dofins, però queda fer-ho realitat eliminant amenaces com les prospeccions de petroli i regulant l'intens trànsit marítim. «Espanya ha fet un salt important en la protecció del medi marí, però demanem que la superfície d'Àrees Marines Protegides abasti, almenys, el 20% de les nostres aigües», va dir.
Albiren una cinquantena de caps d'olla negre a la costa de Lloret de Mar
Diari de Girona 29/6/2018
Es tracta d'un tipus de dolfí oceànic de gran dimensions, que no és habitual que es pugui veure a la Costa Brava
Els participants de les sortides d´albirament de fauna marina que es fan diàriament a Lloret de Mar, es van emportar dimecres i dijous, una agradable sorpresa: van poder observar una cinquantena de caps d'olla negre d'aleta llarga (Globicephala Melas).
Aquests exemplars formen part de la família dels delfínids o dolfins oceànics, són de grans dimensions (de 5 a 7 metres de longitud i d´1 a 3 tones de pes) i se´ls distingeix per tenir el cap gros, la seva aleta dorsal ganxuda i pel seu color negre. «No és gens normal veure aquests animals a la nostra costa», explica Pere Planas, d´Ecosafari. Planas, que dirigeix les sortides, va poder captar els albirament en diverses gravacions que després va compartir a les xarxes socials.
Aquests exemplars formen part de la família dels delfínids o dolfins oceànics, són de grans dimensions (de 5 a 7 metres de longitud i d´1 a 3 tones de pes) i se´ls distingeix per tenir el cap gros, la seva aleta dorsal ganxuda i pel seu color negre. «No és gens normal veure aquests animals a la nostra costa», explica Pere Planas, d´Ecosafari. Planas, que dirigeix les sortides, va poder captar els albirament en diverses gravacions que després va compartir a les xarxes socials.
El tractament fitosanitari als til·lers d'Arenys mata milers d'abelles
Ràdio Arenys 29/6/2018
L'Ajuntament està investigant què ha passat amb la mort de les abelles
En el torn de preguntes de Junts per Arenys, el partit a l’oposició es va interessar, sobretot, per aspectes relacionats amb els animals, com la mort de milers d’abelles situades en els til·lers de la vila després del tractament fitosanitari així com les mesures que prendrà el govern davant la presència d’hams a les platges.
En el cas de les abelles, la regidora de Medi Ambient, Laia Martín, reconeix que la mort es va produir just els dies posteriors al tractament fitosanitari que es va fer diversos arbres de la vila. Segons ha dit, les hipòtesis apunten que la causa va ser o, per una major concentració del producte per fer el tractament o per contaminació creuada amb un producte tractat en altres arbres. Martin diu que estan pendents que se’ls hi enviï l’informe tot i que el govern ja ha decidit no fer el segon tractament amb aquesta empresa i, alhora, estudiaran si els hi demanen mesures compensatòries.Martín afegeix que l’empresa ha d’assumir les responsabilitats que li corresponguin perquè és molt greu el que ha passat, sobretot perquè les abelles són insectes protegits.
D’altra banda, Junts per Arenys també es va interessar per l’aparició d’hams a les platges. Martín va explicar que, a partir d’ara, els agents de la Policia Local faran un reforç a les platges per conscienciar als pescadors de la necessitat de retirar els residus així com l’edició de díptics informatius. També s’ha demanat a l’empresa l’Arca del Maresme que tinguin cura en la neteja manual per treure els hams així com prohibir la pesca a la platja de gossos.
Finalment en el torn de preguntes vam saber que el govern s’ha fet càrrec d’uns 5.000 euros per la celebració del Maresmar i que tenen la intenció de donar-li continuïtat per l’èxit de la celebració. Així mateix, unes 12 d’entitats han participat de les formacions ofertades pel Consell de Cultura i que tots els agents de la Policia Local faran un reforç durant la celebració de la Festa Major i el Canet Rock per garantir la seguretat a la vila.
Vilassar de Mar és una de les platges del litoral barceloní on encara es pot trobar vegetació dunar. Amb l’objectiu de protegir-la, des del consistori s’han iniciat les tasques d’adequació i millora de la zona de vegetació psammòfila http://bit.ly/2IKl3B0
La xarxa municipal d'aigua de #Tordera, controlada a distància les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any http://www.tordera.cat/document.php?id=7234 …
El sistema de telecontrol permet optimitzar la gestió de les instal·lacions hidràuliques i l'aprofitament dels recursos hídrics del municipi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada