dimarts, 3 de juliol del 2018

Recupero: Salpes a la platja de Poblenou (Pineda de Mar) 28/9/2013 Genoveva Velasco. Font: Twitter.com

https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0140856.xml

sàlpids
desmomiaris

Subclasse d’urocordats de la classe dels taliacis que tenen forma cilíndrica o de prisma amb dues obertures oposades, amb bandes musculars incompletes per sota i convergents per sobre i només amb dues amples feses branquials.
Són transparents i no presenten larves. De l’únic ou produït en l’ovari del progenitor s’origina un oozooide asexual, que, mitjançant un estoló, forma, per gemmació, els blastozooides sexuats, els quals tornen a generar nous oozooides. Els oozooides són solitaris, mentre que els blastozooides són colonials i resten units paral·lelament mitjançant papil·les adhesives, constituint cadenes rectilínies de certa longitud (salpes) o cadenes circulars (ciclosalpes). Quan maduren, la cadena dels blastozooides es desprèn dels oozooides i fa vida lliure; també poden aïllar-se els blastozooides. Hi ha una alternança de generacions regular entre la forma solitària i la colonial. Són molt estesos a les aigües costaneres i també a més gran profunditat, fins a 1.400 m. Són elements bastant comuns en el plàncton mediterrani. Els gèneres més importants són Salpa Cyclosalpa, difosos a la Mediterrània, a l’oceà Pacífic i a les costes de l’Índia.

https://ca.wikipedia.org/wiki/S%C3%A0lpids

Els  (Salpidae), coneguts vulgarment com a salpes, són una família d'urocordats de la classe Thaliacea, en forma de barril, de lliure flotació. Es desplaça per contracció, bombant aigua a través del seu cos gelatinós. La salpa força el pas de l'aigua bombada a través dels seus filtres alimentaris interns, alimentant-se del fitoplàncton que filtra de l'aigua.


Fent una cerca he topat amb aquests tuits de la Genoveva Velasco del 2013 i trobo interessant recuperar-los...

genoveva velasco 28 sept. 2013
salpa,un cnidario en Pineda de Mar,.

genoveva velasco 28 sept. 2013
Salpa en la arena de la playa de (Poblenou)Pineda de mar,

genoveva velasco 28 sept. 2013
Colonia de salpas en la playa de Pineda de MAr (Poblenou),

genoveva velasco 28 sept. 2013
colonia de salpas en la playa de Pineda de Mar(Poblenou),

genoveva velasco 28 sept. 2013
Colonia de salpas en playa de Pineda de mar(poblenou),