dissabte, 8 de setembre del 2018

Sobre la qualitat i els valors naturals dels espais fluvials 8/9/2018 Arnau Tolrà. Font: Twitter.com

Els espais fluvials compten amb una enorme diversitat d'elements biològics gràcies a l'heterogeneïtat d'hàbitats que conjuguen. La qualitat ecològica d'un riu no es dirimeix en el sanejament de les seves aigües/llera. Cal reivindicar els valors naturals de les planes al·luvials.

Afegit el 9/9/2018...

En respuesta a 
Totalment d'acord. A la majoria dels rius és necessaria la restitució del bosc de ribera amb galeria així com els seus perfils transversals i longitudinals. Actualment molt alterats. Els rius són un important conector ecològic que cal preservar i restaurar allí on es pugui.

Compte... A cada riu (i fins i tot a cada tram de riu) li correspon els seus hàbitats i els seus perfils geomorfològics característics. No a tot arreu toca bosc de ribera en galeria i, fins i tot, és síntoma de degradació. Cal revindicar a cada lloc lo seu, no a tot arreu igual.

Totalment. El bosc de ribera en galeria és un producte antròpic a la plana. Essent, en molts casos, el resultat de les pertorbacions fora de la ribera més pròxima al curs. La planes al•luvials solen anar molt més enllà de les riberes del riu.

Hi ha la tendència, i error, d'homogeneitzar-ho tot a imatge i semblança de l'standard imaginari de "riu tipus" i s'estan carregant trams amb perfils sorrencs, oberts i dinàmics amb falses recuperacions de bosc de ribera on no toquen per consolidar motes i estrenyiments de llera.

"restaurar allí on es pugui" és erroni i contraproduent. Lo correcte és "restaurar lo que toqui allà on toqui", que pot ser recuperar bosc de ribera o treure bosc de ribera per restaurar el perfil característic i els valors naturals del riu (que no necessariament ha de ser bosc)