dimarts, 29 de gener del 2019

Algunes notícies per llegir 28-29/1/2019...

Tordera en directe parla amb en Joan Mora després de la seva xerrada sobre l’impacte del perllongament de la C-32
Ràdio Tordera 28/1/2019


Tordera en directe assisteix a la xerrada que En Comú Podem Tordera va organitzar, amb la col·laboració de la plataforma Aturem la C-32, per parlar de l’impacte ambiental que tindria el perllongament d’aquesta autopista.





CUP Arenys de Mar Hace 3 horas
🌊⛈️Amb els temporals ens quedem sense platja i els diners que inverteix el Ministerio cada any se'n van al fons del mar. Recuperem el reportatge que vam publicar a la primera edició de l'Areny 👇 Volem una gestió del Litoral homogènia i sostenible!✊



Javier Romera Hace 1 hora
El "pinso esterilitzat" NO és "un mètode demostrat com altament efectiu", tot el contrari. I està desaconsellat x no selectiu i afectar a altres espècies😏 Espero que l'ajuntament, pels animalistes, no la cagui altre vegada. vía

Reflexions de l’Institut Català d’Ornitologia sobre la utilització de productes basats en el principi actiu Nicarbazina per a l’esterilització de coloms urbans

Javier Romera Hace 1 hora
L’organització SEO/BirdLife critica el pinso anticonceptiu per a coloms | Catalunya | EL PAÍS Catalunya

A LA CAÇA DEL COLOM
elmalgratenc.com 28/1/2019

coloms menjant pa al costat del pavelló Germans Margall

Els coloms envaeixen places, parcs infantils, terrasses, cases i carrers de Malgrat de Mar. Amb el pas dels anys s’han convertit en una plaga que provoca molèsties i brutícia. A més, els coloms actuen com a transmissors de diferents malalties, provoquen danys en edificis i els seus excrements tenen un elevat efecte corrosiu. L’augment de població d’aquestes aus urbanes ha comportat que s’hagi d’aplicar mesures per tal d’evitar la seva proliferació.

Una de les principals causes de l’elevada densitat de població de coloms és el fet que moltes persones els alimenten de manera continuada, tot i que la normativa municipal ho prohibeix. També cal tenir en compte que els coloms es reprodueixen sovint i amb molta facilitat.

Una de les mesures de control que es prenen al municipi per reduir la població de coloms és la seva captura. L’actuació es fa de manera periòdica i aquests darrers dies s’ha posat en marxa novament. 

Un operari municipal s’encarrega de llançar-los blat en aquells espais públics especialment conflictius, on s’hi ha detectat una major presència de les aus. El treballador hi va cada dia, els alimenta i marxa. Ho fa fins que es guanya la confiança dels coloms. Unes dues setmanes després, però, el procés canvia. El treballador els dona de menjar i un cop els coloms es troben a terra tots junts, en grup, es retira ràpidament. És just en aquest instant quan una empresa especialitzada els captura amb una xarxa.

Algunes d’aquestes empreses eliminen posteriorment els coloms amb gas -una “mort dolça” que els evita patiment- i després els incineren –elmalgratenc.cat desconeix si és el cas de Malgrat de Mar ja que fins el moment no ha tingut accés a aquests detalls de la informació-.

La captura amb xarxa és una tècnica utilitzada des de fa anys en moltes localitats, no només a Malgrat de Mar. La mesura, però, no agrada a tothom. Des d’alguns sectors es considera que es tracta d’una pràctica poc curosa amb els animals. També reclamen que s’alimenti els coloms amb pinso esterilitzat, un mètode que darrerament s’ha demostrat com altament efectiu per tal de reduir de manera considerable la molesta presència de coloms.



La CUP planteja la presència del falcó pelegrí per reduir el número de coloms
Ràdio Arenys 28/1/2019


La CUP proposa una nova mesura per controlar la colònia de coloms a Arenys de Mar. El partit a l’oposició creu que una de les solucions passaria per introduir la presència del Falcó Pelegrí. Així ho van posar sobre la taula ahir a l’Espai Tribuna Política del Dominical.

El portaveu de la CUP, David Caldeira, va explicar ahir, en el dominical en l'espai de tribuna política, que la proposta del seu partit passaria per la introducció de diversos exemplars de falcó pelegrí tal com s’havia fet anys enrere i, segons va dir, havia funcionat. I és que el colom és un dels principals aliments d’aquesta au i la seva presència, a part de reduir-ne la quantitat, també permet que es dispersin. Caldeira considera que el colom genera certs problemes pel veïnat i el patrimoni arquitectònic arenyenc i, per tant, cal regular la seva presència.  Per aquest motiu, opten per aquesta mesura, segons diuen, més ecològica.

Una mesura, segons Caldeira, més ecològica que les altres proposades, ja que la sensació és que hi ha coloms a Arenys i s’ha d’aconseguir regular. I és que segons diu l’esterilització de les aus no és el mètode, segons el partit, més efectiu.


DAVID CALDEIRA 27 ene.
Aclariment: avui la hem participat a l'espai Tribuna Política de . Ens han preguntat sobre com regular la colònia de coloms a la vila i hem parlat de fer-ho amb la introducció del xoriguer. Doncs bé, corregir és de sabis: ens referíem al falcó pelegrí

El xoriguer ja cria a Arenys: 2 parelles exactament al nucli antic. El 1998 en vam fer un hacking de reintroducció



Tordera retira un total de 15 nius de vespes asiàtiques durant el 2018
Ràdio Tordera 29/1/2019


Durant el passat 2018 l’Ajuntament de Tordera va retirar un total de 15 nius de vespes asiàtiques. Aquest insecte es detectar a Tordera fa uns 4 o 5 anys i la seva presència s’ha multiplicat els darrers anys. En un principi, els agents rurals eren els encarregats de controlar i retirar els nius, però actualment aquestes tasques les han de realitzar els ajuntaments afectats. El regidor d’obres i serveis, Carles Aulet explica que s’ha detectat nius a diferents zones del municipi, l’únic espai on encara no s’han vist és a Hortsavinyà. Aulet assegura que l’insecte fan els nius properes de les zones urbanes.

àudio

La vespa velutina, coneguda com a vespa asiàtica per la seva procedència, va aparèixer per primer cop a Catalunya l’any 2013. S’identifica per la seva grandària i per tenir tan sols una banda groga a l’abdomen, a diferència de les altres espècies que en tenen més. És depredadora de l’abella de la mel, és capaç de capturar-ne de 25 a 50 al dia. i això sí que alarma a l’activitat apícola. Aulet assegura que els apicultors fa temps que realitzen accions per lluitar contra la vespa.

àudio

Un treballador de l’Ajuntament de Tordera ha realitzat un curs específic per retirar els nius que es detectin. Es demana que ningú ho faci per el seu compte i que es comuniqui. Aulet explica quin és el procés per retirar els nius.

àudio

La vespa ja està molt consolidada al nord d’Espanya. Al País Basc i Galícia, per exemple, es van eliminar durant el 2015 més de 4.000 nius. A Catalunya, la presència de la molesta espècie s’ha multiplicat exponencialment des de les primeres deteccions a l’Alt Empordà el 2014. L’any passat es van localitzar 370 nius, el 68% més que els 116 del 2016.