divendres, 1 de febrer del 2019

El gener ha estat molt sec a la Tordera 1/2/2019 Font: metocat

El gener ha estat sec o molt sec a gran part de Catalunya
Meteocat 1/2/2019

El període s’ha de qualificar de termomètricament fred a les depressions i planes interiors de Catalunya, i parts més elevades del Pirineu, mentre que a la resta ha estat normal i fins i tot càlid als punts culminants del Prelitoral i del Prepirineu

El mes de gener ha estat molt sec als dos extrems del país, Ponent i punts de la Catalunya Central, i sec a la resta, i en canvi, ha estat normal o plujós al Pirineu Central i Occidental, i fins i tot molt plujós al vessant nord de la serralad
 
Les capes mitjanes de la troposfera s’han caracteritzat per un desplaçament al sud de la circulació zonal (vent de l’oest en altura) i una marcada ondulació del corrent en jet, mentre que un moviment de l’anticicló Atlàntic al nord de la seva ubicació habitual (illes Açores) dominava la configuració en superfície.
 
El flux del primer i quart quadrant arrossegava masses d’aire fred que, en general, provocaven un descens tèrmic, i la formació de boira a les planes i depressions de l’interior quan l’anticicló afectava el Principat. Aquesta va ser gebradora, fet que va mantenir la temperatura baixa en aquestes contrades. Fora d’aquests àmbits, i a excepció de les parts més elevades del Pirineu, la temperatura es podia enfilar una mica fruit de l’efecte de la irradiació solar i del vent.
 
Cal remarcar que les pertorbacions relacionades amb les masses d’aire fred arribaven molt desgastades a Catalunya, a excepció del Pirineu, i molt especialment al seu vessant nord, on la neu acumulada durant el gener ha acabat sent molt abundant.

Continuar llegint...