dimecres, 24 d’abril del 2019

Bibliografia: Catàleg de vertebrats del Parc del Montnegre i el Corredor. 2019 Pere Alzina i Bilbeny



(PDF 43 pàg)

Pere Alzina i Bilbeny
Consultor ambiental

Diputació de Barcelona
Xarxa de Parcs Naturals

2019


S'elabora el catàleg de vertebrats del Parc del Montnegre i el Corredor
Diputació de Barcelona 21/4/2019

Siboc a la soca d'un arbre. Autor: Enric Badosa

L’objectiu d’aquest catàleg és inventariar el patrimoni de la fauna vertebrada, és a dir, peixos, amfibis, rèptils, ocells i mamífers del Parc del Montnegre i el Corredor.
En aquesta relació actualitzada dels vertebrats que actualment viuen o s’han observat al Parc, s’han comptabilitzat 175 espècies de vertebrats; la majoria d’elles durant tot l’any (amfibis, rèptils, ocells residents i mamífers), però algunes només una part de l’any (diverses espècies de ratapinyades i ocells estivals reproductors). El grup més ben representat és el dels ocells nidificants (91 espècies), seguit dels mamífers (44 espècies: 17 ratapinyades i 27 mamífers “terrestres”), rèptils (18 espècies), amfibis (14 espècies) i peixos (8 espècies).
Lògicament, si es tenen en consideració les espècies d’ocells no nidificants (hivernants, estivals no reproductores i de pas) i les espècies antigues i/o dubtoses dels altres grups biològics restants, la riquesa específica s’incrementa notablement i, en certa manera, de forma poc acurada o artificiosa. La riquesa passaria de 175 espècies a 267.
L’elaboració del catàleg l’ha fet el biòleg Pere Alzina i Bilbeny amb treball exclusivament de gabinet, és a dir, que no s’ha realitzat treball de camp. Les fonts principals d’informació han estat l’Ornitho.cat, el Banc de dades de biodiversitat, diferents estudis previs encarregats pel Parc i informació matisada per experts en diferents grups de vertebrats.
De cada espècie es descriu la seva distribució de forma succinta i es relaciona amb les figures de protecció legal i del seu estat de conservació en funció de les categories de la Unió Internacional de Conservació de la Natura (UICN) sempre i quan existeixin en un marc català (peixos, ocells i ratapinyades). El catàleg inclou també les espècies exòtiques que s’han establert al Parc, de forma més o menys consolidada; i aquest tipus d’espècies representa un 9,7 % del total inventariat.
En els espais naturals tan propers a zones densament poblades com el Parc del Montnegre i el Corredor, segurament aquest catàleg es pot veure modificat en breu per la detecció de noves espècies tant autòctones com exòtiques. L’elevada freqüentació comporta riscos com un increment d’entrada d’espècies exòtiques, però també és una oportunitat per recollir informació; per això, animem els visitants a compartir les observacions de fauna i flora a través de NaturaList durant les seves visites al Parc i a consultar l’Aguait per saber les espècies de fauna i flora que s’han observat el darrer mes en aquest espai natural protegit.
Podeu consultar i descarregar-vos el catàleg de vertebrats del Parc del Montnegre i el Corredor en aquest enllaç.