dimecres, 26 de juny del 2019

Continua el greu error amb la Lymantria dispar... La Generalitat aplica tractaments contra l’eruga peluda present a Tordera 26/6/2019 Ràdio Tordera

Veure també (i comentaris als tuits)...

Fil Sobre la cuca peluda del suro (Lymantria dispar)
https://twitter.com/XavierRomeraC/status/1141751212494266369

Comentari personal a...
http://natura-tordera.blogspot.com/2019/06/sobre-loruga-del-suro-lymantria-dispar.html

Altres exemples (entre molts)...

https://twitter.com/XavierRomeraC/status/1143219809582272512

https://twitter.com/XavierRomeraC/status/1140344174073589762

https://twitter.com/XavierRomeraC/status/1140340767216537600

https://twitter.com/XavierRomeraC/status/1140193101727903744

https://twitter.com/APMontnegreCor/status/1140589637859192837

https://twitter.com/XavierRomeraC/status/1141013118967066624

Quan la falsa alarma social dels ECOpijos, l'estètica i l'errònia comprensió d l'ecosistema (alimentada x sectors econòmics i professionals interesats) s'imposa sobre les veritables causes i solucions per ajudar un procés natural, cíclic i necessari per a la viabilitat del bosc😏

La Generalitat aplica tractaments contra l’eruga peluda present a Tordera
Ràdio Tordera 26/6/2019


El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació aplica tractaments fitosanitaris per minimitzar l’afectació als boscos d’alzines de l’eruga peluda del suro (‘Lymantria dispar’). Aquest insecte és el segon defoliador més important de les masses forestals a Catalunya després de la processionària del pi, i causa importants danys especialment a l’alzina surera (‘Querqus suber’) i l’alzina (‘Q.ilex’), amb defoliacions parcials o completes segons la intensitat de la plaga.

Tordera és un dels municipis, on s’ha constatat una presència més abundant d’aquesta eruga. Els danys de l’eruga poden dificultar les tasques de pela del suro i fins i tot impedir-la a banda d’alterar els processos fisiològics de l’arbre, com ara pèrdua de fructificació i la formació d’un menor gruix llenyós i suberós. Si els atacs es repeteixen, s’arriba a la destrucció total de la massa foliar, l’arbre es debilitat i queda exposat a altres atacs d’insectes i fongs. En declaracions a TV3, el torderenc Ramon Dalmau de la finca Fontrodona assegura que l’eruga no només provoca danys a l’alzina o suro, sinó que també afecta altres espècies.

àudio

Respecte als criteris per a la selecció de les zones a tractar, un cop planificada la campanya, es prioritzen les zones tenint en compte diferents paràmetres com ara el grau d’afectació de l’any anterior, la reiteració de les afectacions, la sensibilitat de les masses forestals, o l’impacte paisatgístic, entre d’altres. Abans d’aplicar els tractaments, es manté una estreta informació amb les associacions de persones afectades per sensibilitat química múltiple; amb apicultors i titulars d’explotacions ramaderes ecològiques, i s’informa els ajuntaments abans de començar les aplicacions. Escoltem el tècnic del departament d’Agricultura, Antoni Torell.

àudio

L’eruga peluda del suro és nociva pels arbres, però a diferència de la seva parenta la processionària no provoca cap mena d’urticària ni a persones ni a animals. D’aquí a pocs dies aquests cucs es convertiran en papallones i posaran milers d’ous. La producció de suro és estratègica per al sector forestal català i suposa un exemple de com la producció sostenible forestal pot ser una garantia de la conservació de determinats ecosistemes. A Catalunya, la producció és d’unes 8.500 tones a l’any i té un valor de més de 5 milions d’euros anuals.

--------------------------------------------------

Altre comentari personal...

"A Catalunya, la producció és d’unes 8.500 tones a l’any i té un valor de més de 5 milions d’euros anuals."... A tota Catalunya, no a la zona tractada (en ocasions sense aquesta activitat), i que ja pateix greus amenaces que res tenen a veure amb la Lymantria dispar.

NO s'afronta el veritable problema (molta densitat de peus joves a localitats amb elevada competència pels recursos disponibles... NO poden continuar creixent tots els suros a un mateix espai, i perden salut i rendibilitat AMB O SENSE defoliacions), la Lymantria dispar fa gratis i sense fer mal a l'ecosistema, ans el contrari, lo que no fan les serres mecàniques o els incendis forestals.

Tot això no és més que un episoci natural típic de l'ecosistema, NO cap problema. Copio literalment de https://www.obsam.cat/leruga-de-lalzina-una-vella-coneguda/ ...

"La Lymantria dispar és un lepidòpter associat a les masses boscoses d’alzines i roures de manera natural a Espanya i la resta del sud d’Europa, és per això que té tota una sèrie de depredadors i paràsits associats que en controlen la població. L’eruga de l’alzina forma part de la xarxa tròfica dels boscos mediterranis, és a dir, que alguns depredadors com ara les aus insectívores (p. ex. la primavera, Parus major, i el puput, Upupa epops) es beneficien de la presència de papallones i erugues com la Lymantria dispar.

Tot i aquest control natural, se sap que amb una periodicitat aproximada de set anys, les poblacions d’aquesta papallona sofreixen un fort increment que pot provocar importants defoliacions durant uns tres anys. Per aquest motiu, es recomana realitzar un seguiment continu de la seva població que permeti detectar anticipadament la seva crescuda. La millor manera de fer el seguiment és mitjançant trampes de feromones. Els mascles hi queden atrapats i així es pot fer un recompte i una estima de la mida de la població. Si es detecta un augment, és recomenable incrementar el número de trampes fins a una trampa per hectàrea per tal d’estabilitzar la població.

Només en el cas en què els danys econòmics no siguin tolerables es pot realitzar un tractament aeri de fumigació amb productes formulats a partir del bacteri Bacillus thuringiensis o productes inhibidors de la quitina. Però encertar el moment de la fumigació és difícil i per aquest motiu no sempre és eficient. La fumigació s’ha de realitzar tenint en compte el percentatge d’eruga nascuda i la quantitat de rebrot o fulla nova existent. El més adequat és que l’eruga es trobi en un dels primers estadis i que la quantitat de fulla nova sigui important, però que sigui abans de les primeres defoliacions, ja que de no ser així naixeran nous brots lliures d’insecticida. Cal recordar, però, que no hi ha cap insecticida totalment exclusiu per a una espècie i que qualsevol fumigació o tractament amb productes d’aquest tipus tindrà un efecte sobre altres insectes i fauna associada del bosc.

De totes maneres, com que es tracta d’una espècie natural del Mediterrani, és d’esperar que, si el bosc es troba en un “bon estat de salut”, els paràsits i els depredadors naturals de la Lymantria dispar siguin capaços de controlar la seva població, de la mateixa manera que una persona sana no necessitarà antibiòtics per curar un refredat.

20-06-2007"


Les fumigacions ja realitzades enguany...

http://agricultura.gencat.cat/web/.content/ag_agricultura/ag02_sanitat_vegetal/ag02_15_us_sostenible_productes_fitosanitaris/documents/fitxers-binaris/tractaments-aeris-autoritzats.pdf


... NO EVITEN RES, insisteixo, NO SOLUCIONEN RES, i les defoliacions continuen igual o fins i tot pitjor, allargant la durada de l'episodi i afectant greument a moltes altres espècies i a la cadena tròfica de l'ecosistema. No és més que una manera de generar artificialment una necessitat i un manteniment de tractaments a llarg termini per a benefici d'uns llestos que s'aprofiten de la situació.

ORDRE ARP/106/2019, de 20 de maig, per la qual es declara l'existència de la plaga de l'eruga peluda del suro ( Lymantria dispar) i es qualifica d'utilitat pública el tractament aeri per al seu control.
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

La Lymantria dispar NO ÉS UNA PLAGA, insisteixo, sinó un element natural de l'ecosistema que cíclicament i des de sempre ha format part de l'evolució d'aquestes masses forestals cap a la seva maduració i bon estat de salut, i per tant més productivitat.

Els arbres "es debiliten i queden exposat a altres atacs d’insectes i fongs" amb a sense Lymantria dispar, insisteixo, perquè són boscos joves (amb elevada densitat de peus joves) i amb problemes per continuar creixent i madurant.

S'ha d'aclarir i talar moltíssim, molts arbres joves han de deixar espai i recursos a altres perquè continuin creixent i generant boscos més madurs, sans, atractius i productius. Això si que s'hauria de qualificar d'utilitat pública, no els inútils i perjudicials tractaments aeris, i això també genera font d'ingressos i és "un exemple de com la producció sostenible forestal pot ser una garantia de la conservació de determinats ecosistemes", com ha estat sempre (o algú es pensa que els boscos del Montnegre són mil·lenaris???). I si no es fa, doncs ho fa la Lymantria dispar gratis, tan simple com això.

----------------------------------------------

"plaga", "arrasa milers d'hectèrees", "tornarà a arrassar",... Això és només lo que reben els ciutadans... Desinformatius TV3...



Una plaga d'erugues peludes arrasa milers d'hectèrees al Maresme, el Vallès i la Selva
Telenotícies Comarques 25/6/2019

L'insecte que preocupa a les comarques del Vallès, el Maresme i la Selva és l'eruga peluda. Ha arrasat milers d'hectàrees d'alzines sureres. Tot i que no provoca danys ni a persones ni a animals, s'avalua ara si cal fer alguna cosa per evitar que l'any que ve aquesta plaga continuï amb tanta virulència.