dimecres, 30 d’octubre del 2019

SEO/Birdlife i l'Ajuntament de Sant Celoni signen un Acord de Custòdia per a Les Llobateres (Sant Celoni) 30/10/2019

L’Ajuntament de Sant Celoni ha signat un acord de custòdia amb que permetrà millorar la gestió de les Llobateres. També s’ha engegat un projecte d’aprenentatge de servei comunitari ambiental que faran els alumnes de l'
🌿
▶️
santceloni.cat/23763

Signat un acord de custòdia del territori de l'espai municipal de les Llobateres
Ajuntament de Sant Celoni 23/10/2019

L’Ajuntament de Sant Celoni ha signat, aquest mes de setembre passat, un acord de custòdia amb l’entitat ambiental SEO/BirdLife que permetrà millorar la gestió de la zona humida de les Llobateres.

Aquesta gestió té per objectiu preservar i conservar els valors ecològics i ecosistèmics d’aquest espai, garantir-ne la funcionalitat hidràulica i, especialment, donar-lo a conèixer fent-ne un ús de recerca, educatiu, de lleure i d’identitat territorial.

SEO/BirdLife és una societat científica i conservacionista dedicada a l’estudi i la conservació dels ocells silvestres i dels seus hàbitats, així com a promoure entre la ciutadania el coneixement, estima i respecte als ocells i a la natura en general contribuint en la creació d’una major consciència social sobre els problemes amientals i implicar els ciutadans en la protecció del seu entorn natural.

El conveni suposa el treball conjunt a través de plans i programes de treball on es proposin diferents tipus d’accions:

- De conservació i millora de l’ecosistema fluvial i aquàtic,
- De diagnòstic i avaluació de l’estat natrual de les Llobateres,
- De participació, sensibilització i divulgació dels valors de l’espai,
- De restauració del patrimoni cultural i de foment de l’ús públic i
- De serveis comunitaris de medi ambient en els centres educatius de secundària.

L’acord de custòdia ja ha suposat la renovació dels plafons informatius de les Llobateres i la reecollida, i posterior retirada per part de l’Ajuntament de Sant Celoni, d’un abocament incontrolat al riu Tordera. Aquesta actuació es va fer el dia 5 d’octubre a través d’un servei de voluntariat organitzat per SEO/BirdLife on van participar treballadors de Red Eléctrica i alguns dels seus familiars.

També s’ha començat a treballar amb l’IES Baix Montseny un projecte d’aprenentatge servei comunitari ambiental, que farà que alumnes d’educació secundària d’edats compreses entre 12 i 16 anys es comprometin en la posada en valor i conservació del patrimoni natural mitjançant activitats combinades a l’aula i al territori que permetin conèixer i difondre les Llobateres com a espai natural i actuar en tasques de manteniment i millora.



Nuevo acuerdo de custodia para la zona húmeda de las Llobateres de Sant Celoni
SEO/Birdlife 30/10/2019

Les Llobateres ©_Jordi Prieto

SEO/BirdLife y el Ayuntamiento de Sant Celoni han firmado un acuerdo de custodia del territorio que permitirá mejorar la gestión de la zona húmeda de las Llobateres.

Esta gestión tiene por objetivo preservar y conservar los valores ecológicos y ecosistémicos de este espacio, garantizar su funcionalidad hidráulica y, especialmente, darlo a conocer haciendo un uso de investigación, educativo, de ocio y de seña de identidad del territorio.

El convenio supone el trabajo conjunto a través de planes y programas de trabajo donde se propongan diferentes tipos de acciones:

  • De conservación y mejora del ecosistema fluvial y acuático,
  • de diagnóstico y evaluación del estado natural de las Llobateres,
  • de participación, sensibilización y divulgación de los valores del espacio,
  • de restauración del patrimonio cultural y de fomento del uso público y
  • de servicios comunitarios de medio ambiente en los centros educativos de secundaria.

El acuerdo de custodia ya ha supuesto la renovación de los paneles informativos ubicados en diferentes puntos de la zona húmeda de las Llobateres así como a la entrada del observatorio ornitológico. Asimismo, ya se ha realizado una recogida y retirada de basuras de un vertido incontrolado en el río Tordera, en las inmediaciones de la laguna. Esta actuación se hizo el día 5 de octubre a través de un servicio de voluntariado organizado por SEO/BirdLife donde participaron trabajadores de Red Eléctrica y algunos de sus familiares.

También se ha empezado a trabajar con el IES Baix Montseny un proyecto de Aprendizaje y Servicio Comunitario Ambiental, que hará que alumnos de educación secundaria de edades comprendidas entre 12 y 16 años. Los alumnos se comprometerán en la puesta en valor y conservación del patrimonio natural mediante actividades, combinadas en el aula y en el territorio, que permitan conocer y difundir las Llobateres como espacio natural y actuar en tareas de mantenimiento y mejora.