dimarts, 10 de desembre del 2019

Ara tot són imatges de torrents i rieres amb aigua, però ens oblidem de gestionar a llarg termini, no a curt. 10/12/2019

Lo millor està al final de l'entrada


Només uns exemples dels moltíssims que aquests dies omplen les xarxes socials...














I és que, tot i que evident, encara es fa just lo contrari. Faré uns quants comentaris a aquesta "notícia" d'avui...


Veure també...

AMPLIACIÓ: Es carreguen l'aiguabarreig de la Riera de Vallmanya amb el riu (Tordera), part II. 4/12/2019



... I faré servir fragments ("...") de la "notícia" per explicar-ho (tot i que també s'explica als enllaços anteriors)...


"mesures de protecció davant avingudes d’aigua en un tram de la riera de Vallmanya"...FALS

En primer lloc, és dins la llera del riu (ZEC XN2000), no a cap tram de la riera, i menys a l'urbà de Fibracolor (500m riera amunt) com es diu.

En segon lloc, això no és cap mesura de protecció de res davant avingudes, sinó el drenatge d'un dels pocs punts d'aigua permanet (per drenatge deficient, precisament) que actuava de refugi per a fauna aqüàtica quan el riu s'asseca per sobreexplotació dels aqüífers durant mig any. Les veritables "mesures de protecció (per a bens i persones) davant avingudes" són recuperar amplada suficient a la llera (i la riera està estrenyida i encaixada amb esculleres a tot el seu tram final per guanyar metres d'espai urbà i industrial, que és el veritable coll d'ampolla, no l'aiguabarreig que han drenat) i permetre la laminació del seu cabal aigües amunt (en camps de conreu, espais verds, boscos de ribera,... per exemple) per esponjar i reduir-ho a les zones on puguin ocasionar danys. Com que es fa lo contrari (drenar ràpid tota la conca i canalitzar-ho tot a un canal estret) lo que realment s'està fent és amplificar els danys al tram urbà quan realment hi hagi una crescuda important, independentment de lo que es faci dins la llera del riu o a l'aiguabarreig.

"en la línia d’actuacions locals de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic"... FALS

Ni mitigació ni adaptació, ni al canvi climàtic ni a cap de les seves conseqüències pronosticades, ans el contrari.

En primer lloc, i com s'ha explicat anteriorment, perquè davant de grans avingudes ni mitiga res (ni cabals, ni extrenyiments, ni els danys a bens i persones a zones urbanes, ni res) ni adapta res (ni la riera, ni el coll d'ampolla amb esculleres, ni la conca, ni res de res).

En segon lloc, i a veure si queda clar d'una vegada per totes, perquè les inundacions NOMÉS són dolentes si posen en perill bens i persones, en canvi són beneficioses (com s'explica a continuació), sempre, ara i fa decenis, quan es donen a zones no urbanes. Per una banda per laminar les avingudes, que és lo que s'ha de fer per evitar danys, i per altre banda per recarregar els aqüífers, com s'explica ara...

I en tercer lloc, a Tordera i a la resta de municipis que s'abasteixen d'aigua dels aqüífers de La Tordera, la conseqüència pronosticada més greu degut al canvi climàtic (i a l'increment de demandes) és una major sobreexplotació dels recursos hídrics disponibles a la conca, i en conseqüència, la manca d'aigua per satisfer totes les demandes. NO el risc d'inundacions que, com s'ha explicat anteriorment, no només és inevitable sinó que previsible i desitjable a zones no urbanes. Drenar ràpida i sistemàticament totes les zones inundables (que és lo que està fent aquest ajuntament) mitjançant l'eliminació d'elements que frenin i laminin l'aigua camí al mar, i mitjançant l'enfonsament de lleres, disminueix el temps i la capacitat de recàrrega dels aqüífers a la vegada que amplifica la velocitat de l'aigua i els conseqüents danys. En comptes de facilitar i potenciar aquesta recàrrega per a disposar de més i durant més temps de recursos hídrics, es fa tot el possible per impedir-ho i fins i tot per accelerar el seu buidatge superficial. I en això consisteixen "les actuacions locals de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic"??? 

"per retornar al riu la llibertat que ha perdut per la fixació del canal principal per part dels nuclis de canya i la dinàmica fluvial natural d’aquests darrers anys"... FALS

En primer lloc, durant les darreres dècades, la llera de La Tordera s'ha enfonsat de mitjana 1.5m a tot el seu recorregut per estrenyiment de la llera. És total i radicalment fals que s'acumulin més sediments respecte anys anteriors a la llera del riu impedint la "correcta" circulació de l'aigua, i també que aquest sigui el problema de "drenatge" de rieres tributàries (a més a més de ser un error el drenatge ràpid, com s'ha explicat anteriorment). El problema principal de La Tordera, i de la seva capacitat hidràulica, és l'estrenyiment de la llera, i ni es recupera res ni es soluciona res actuant dins la llera sense abans retornar-li una amplada suficient per recuperar "la seva llibertat" (això m'ha fet gràcia), i no es fa.

En segon lloc, La Tordera és un riu anastomosat, no un riu rectilini o meandriforme als que se'ls pot aplicar els manuals de restauració de l'ACA, amb unes característiques i unes dinàmiques fluvials que res tenen a veure amb les actuacions realitzades.

En tercer lloc, "retornar" implica recuperar un estat anterior perdut, no fer una imitació estàndard de lo que no ha estat, ni serà mai.

I en quart lloc, com que tot l'anterior s'ha ignorat i com que no s'ha corregit res de res, a la propera gran torderada es recuperarà l'estat anterior a les actuacions perquè aquesta és, agradi o no, "la dinàmica fluvial" actual sense variar les alteracions que l'han portat fins aquí. Diners llençats i oportunitat perduda, com sempre.

"ha servit per obrir diferents canals que ajudaran a ocupar més superfície i a accelerar els processos d’erosió i/o sedimentació que li són propis"... FALS

En primer lloc, no serveix per "ocupar més superfície" de res (mentre duri l'actuació feta, com he dit abans) sinó que es canvien uns perfils de la llera, a l'espera de la propera torderada que ho esborri tot, i es canvien uns hàbitats per altres... ocupant la mateixa superfície. I així serà fins que no s'eixampli la llera, que és lo que s'ha de fer, no jugar a fer canalets efímers com un nen jugant amb una pala de platja.

En segon lloc, ni accelera "els processos d’erosió i/o sedimentació", ni aquests són els propis de la Tordera perquè insisteixo, és un riu anastomosat (no rectilini amb un manual estàndard aplicable) i els hàbitats naturals propis de la llera són els sorrals i els herbassar efímers amb canals poc profunds i trenats que varien constantment d'una crescuda important a altre. Les canyes dins la llera i les barres de sorra ara estan, però potser no després d'una torderada important. I l'erosió/sedimentació ja només es dóna per a enfonsar encara més la llera perquè s'ha perdut la lateral per culpa de les motes amb esculleres (que són les que realment afavoreixen la presència de canyes). Les actuacions realitzades no han servit per a res més que per carregar-se un petit reducte de fauna protegida DINS ZEC XN2000, per a res positiu.

"actuacions de millora a la riera de Vallmanya"... FALS

Ni és a la riera, sinò dins la llera del riu, ni millora res de res, com s'ha explicat anteriorment.

"han permès crear basses per la fauna i per fer-hi taques de plantació de flora autòctona"... FALS

En primer lloc, i com ja he explicat vàries vegades anteriorment... mentre durin (poc, espero. Fins a la propera torderada).

En segon lloc, la fauna aquàtica ja disposava a l'espai de zones amb aigua, que feien servir com a refugi (fins i tot es veu a les fotografies que ells publiquen, malgrat correspondre a un període relativament sec si ho comparem amb mesos amb més aigua, previ a les actuacions) i que tenien aigua tot l'any (per això eren importants). Ara, amb els canals de drenatge, a la que s'assequi el riu per sobreexplotació de l'aqüífer, tot l'espai estarà sec (durant mesos) i deixarà de ser un refugi de fauna aquàtica.

I en tercer lloc, i ja és desesperant haver de tornar a explicar-ho... altre vegada... a la llera del riu NO s'ha de plantar res, hi ha més arbres i vegetació que mai i perjudica als hàbitats i a les espècies que sí s'han de potenciar i protegir, les pròpies i característiques d'aquest riu, no les del Llobregat o les del Ter per molt que ho digui un manual de restauració fluvial estàndard per a tots els rius per igual. El pi pinyer és una espècie autòctona, i a ningú se l'acudiria plantar-ho dins el riu perquè tothom entén que no és el seu lloc, per molt que sigui autòcton. Doncs el bosc de ribera DINS el riu (no a les planes inundables, rieres i torrents que envolten el riu) igual. I per l'amor de Deú!... que a la fitxa de l'espai "protegit" Riu i Estanys de Tordera s'incloguin els boscos de ribera, NO vol dir que a tot arreu hagi d'haver bosc de ribera, ja que un dels grans errors d'aquesta fitxa és no distingir entre el riu i els estanys a l'hora de fer les descripcions, donant a entendre que tant al riu com als estanys hi ha la mateixa fauna i flora, i les mateixes característiques o necessitats de gestió, i no és així.

"facilitant així la creació d’espais de biodiversitat i de restauració fluvial"... FALS

Per tot l'explicat fins ara, no cal repetir-ho.

"Ho explica Xavier Pla, regidor encarregat de l’àrea de medi rural"... Tela!!!

Algú em pot explicar per què, legislatura rere legislatura, la gestió dels espais naturals "protegits" i del medi natural en general se l'encarregen al "regidor d'agricultura"?

Per què no a la regidoria de Medi Ambient? I això ho pregunto perquè una regidoria de Medi Natural (que és lo que més s'ajustaria) és demanar massa!!!

Això, per sí sol, explica moltes coses, oi?

I això que fins i tot la mateixa notícia, a la frase següent, diu... "Actuacions com aquestes s’inclouen en el marc estratègic de la regidoria de Medi Ambient"... Al·lucinant!!!

"a fi de millorar la gestió de la inundabilitat a les lleres situades en trames urbanes"... FALS

En primer lloc, i això ja no caldria haver d'explicar-ho, les lleres NO són canals de drenatge sinó espais naturals, i en especial la llera de La Tordera que és ZEC XN2000, on la prioritat és la gestió i protecció dels valors naturals que van originar la seva declaració com "espai protegit", i això inclou NO alterar i no artificialitzar l'espai, gestionar pensant en les espècies i hàbitats característics (no necessàriament lo que diu un manual de l'ACA) i, si cal, fomentar la inundabilitat, NO el drenatge.

I en segon lloc, ho repeteixo perquè sembla una presa de pèl... són lleres situades fora de trames urbanes!!!!

"La voluntat de l’Àrea és seguir mitigant els efectes del canvi climàtic a través d’accions contra la inundabilitat, mitjançant el control biològic de plagues i treballant per la reducció de residus"... Tela!!!

Un cop llegit tot l'anterior, i com a traca final... M'estalvio comentar aquest paràgraf per no perdre les formes.