dilluns, 31 de març del 2008

FOTODENÚNCIA 30/3/08. ACCÉS OBERT A LA GRAVERA DE PALAFOLLS. David Caballé.


La gravera de Palafolls, junt al terciari del projecte Life de Tordera, és una zona humida molt important per a la reproducció d’aus aquàtiques, per exemple l’any passat van nidificar entre altres espècies el martinet de nit (Nycticorax nycticorax), el cabusset (Tachybaptus ruficollis), l’ànec collverd (Anas platyrhynchos), el rascló (Rallus aquaticus), la polla d’aigua (Gallinula chloropus), trist (Cisticola juncidis), van fer un intent una parella de fotges vulgars (Fulica atra), i molt provablement – presència d’exemplars i difícil detecció - el martinet menut (Ixobrychus minutus), el balquer (Acrocephalus arundinaceus),... entre molts altres.

Degut al seu aïllament (només es pot accedir per una passera de fusta sobre la riera de Vallmanya però tancada per una porta metàl·lica ), l’any passat va esdevenir la millor zona de reproducció i pel descans d’aus migratòries i hivernants, amb grans varietats i quantitats d’espècies més difícils de trobar a altres amb major presència humana.

Fa uns dies va desaparèixer la porta de la passera, i el fet que aquesta es trobi al camí que creua el riu i envolta el Polígon (molt utilitzat principalment en caps de setmana i festius), provoca que molta gent accedeixi lliurament a l’interior d’aquest espai natural fins fa poc protegit.

Durant aquesta setmana i durant la jornada d’anellament d’ahir s’han pogut veure moltes persones passejant els gossos deslligats i lliures per l’interior de la zona humida, gent donant la volta recorrent totes les ribes, ciclistes a tot el camí perimetral del Life i entre la gravera i el riu,... tot i que no està habilitat amb aquesta finalitat i no es troba en bon estat.

Avui en David Caballé comenta que ha parlat amb unes persones molt amablement i constata el desconeixement d’aquesta situació... es constata la manca de senyalització i “la porta oberta” com a única causa. Comenta l’accés d’un ciclista per l’interior de l’espai entre la vegetació i la marxa de moltes aus (veieu fotografies d’en David).

És evident que l’espai no està adaptat per a la visita descontrolada de gent (i menys gossos deslligats) per tots els racons. Si ha de ser aquesta la seva finalitat, per compatibilitzar les funcions de lleure i protecció de la fauna protegida s’haurien de senyalitzar els passos i les normes d’accés i conducta, pantalles vegetals per a impedir molèsties a les aus reproductores, tanques o fins i tot un observatori de fusta, ... entre moltes altres coses, i evidentment no sembla ser aquesta la voluntat de l’ajuntament o del DMAH.

Si es tracta “només” del robatori d’una porta metàl·lica, caldria substituir-la o tancar l’accés amb altre mesura provisional.

És una llàstima que una zona tan important com aquesta es degradi per l’oblit i la manca de cura de les administracions que al seu dia es van encarregar de gastar-se els calers en fer aquest projecte Life (ajuntament, ACA i DMAH).

El problema no és l’ús de la població d’aquests espais... és el mal ús que es fa d’ells per manca de control i informació, entenent els espais naturals com a veritables “pipi-cans” dels gossos i circuits d’accés lliure per a motos i bicicletes.


.

Afegit el 31/3/08...

El Cap de Secció d'Espais d'Interès Natural (DMHA) demanarà un pressupost a la mateixa empresa que va instal·lar la porta robada perquè sigui reposada el més aviat possible.