dimecres, 2 d’abril del 2008

Les sargantanes roqueres (Podarcis muralis) de les basses del Polígon de Palafolls 1/4/08

Entre les naus industrials del Polígon de Palafolls hi ha un petit conjunt de bassetes i camps inundats que envolten una petita riera que transcorre per darrera de l’empresa Formigons Palafolls...
.

D’entre les moltes espècies d’amfibis i rèptils que hi habiten en aquest indret destaquen per nombre i peculiaritat les sargantanes roqueres (Podarcis muralis), espècie més típica d’ambients montans i latituds més elevades.

En nombre perquè superen de llarg els 200 (o potser més) individus repartits sobre els diferents troncs i branques sobre l’aigua, ja sigui als pollancres i plàtans morts però que encara es mantenen en peu, ja sigui sobre els arbres caiguts sobre l’aigua i envoltats d’abundant vegetació aquàtica, o pels marges més propers a l’aigua.

En peculiaritat perquè a diferència de la seva germana sargantana ibèrica (Podarcis hispanica), molt més abundant i repartida pel territori, té una preferència quasi exclusiva (almenys a la Tordera) pels ambients molt humits i amb abundant presència d’aigua estancada, fet que facilita molt poder veure-la saltar a l’aigua i nedar per fugir quan se sent acorralada.

Aquesta peculiaritat, potser dependència en un territori bàsicament mediterrani, fa que aquesta espècie es trobi confinada a determinats llocs concrets, i sempre coincidint amb aquells que es caracteritzen per l’elevat grau d’humitat i una vegetació palustre o centroeuropea (rouredes, estanys, bosc de ribera, mulleres,...).

Unes passes més enrera, amb un ambient més àrid o humanitzat, trobarem quasi exclusivament les sargantanes ibèriques. Podríem dir que exploten un ninxo ecològic vedat a la resta de lacèrtids presents al nostre territori i en el qual no tenen competència i sí abundant aliment i refugi.
.

mascle fosc de sargantana roquera (Podarcis muralis)
.

femella de sargantana roquera (Podarcis muralis)
.
mascle de sargantana ibèrica (Podarcis hispanica)
.
femella de sargantana ibèrica (Podarcis hispanica)
.
És una llàstima que per sobre d’aquestes basses passi la futura prolongació de l’autopista C-32.

Altres espècies pressents a l’indret...

Tortuga de rierol (Mauremys leprosa) abundant
Serp d’aigua (Natrix maura) molt abundant
Serp de collar (Natrix natrix) escassa
Tritó palmat (Lissotriton helveticus) escàs
Gripau corredor (Epidalea calamita) molt abundant
Gripau comú (Bufo bufo) present
Tòtil (Alytes obstreticans) escàs
Granota verda (Pelophylax perezi) molt abundant
Reineta (Hyla meridionalis) molt abundant, amfibi principal
Granoteta de punts (Pelodytes punctatus) escassa
.
Podeu veure un altre exemple de població de sargantanes roqueres aquí... Els Prats d'en Gai (Tordera) 4/10/07