dilluns, 7 d’abril del 2008

Pla d'Anyells (Tordera) 4/4/08

Al Pla d’Anyells (Tordera), sota Can Peira, hi ha un Prat de dall envoltat de camps de conreu, plantacions lineals de plàtans i pollancres, pastures, bosc humit de roures, alzines i sureres (una part cremat, on va començar el gran incendi del 2004), amb alguns freixes aïllats, i drenat per un conjunt de canals...
.

Els prats de dall són comunitats herbàcies sobre sols fèrtils i profunds, rics en elements nutritius, i humits (temporalment inundats), que de manera natural les trobem als estrats muntants i alpins, i que a les terres baixes de les planes de la conca del Tordera són mantinguts per l’home, que els dalla per obtenir farratge pel bestiar o que són pasturats (com és aquest cas concret).

Una manca de treball i ús tradicional el portaria a transformar-se en bosc humit, freixeda i roureda inundable principalment, i un excés d’inundació faria substituir la seva vegetació (principalment gramínies i algunes jonqueres) per d’altres més aquàtiques (càrex, canyís, bogar,...).

Es tracta d’una de les comunitats herbàcies més escasses a les nostres terres i alhora, la de major biodiversistat (tant vegetal com animal), podríem pensar en ella com veritables jungles a escala herbàcia, i en podem trobar espècies molt escasses i peculiars com les orquídies.

No trigaran gaire (les orquídies) en florir, però ja podem trobar una infinitat d’espècies florides tant al prat de dall com als voltants...
.

I evidentment abundants ja els invertebrats, rèptils, amfibis, rosegadors, aus,...
.

sargantana roquera (Podarcis muralis)
.
gripau corredor (Epidalea calamita)
.
Xoriguer comú (Falco tinnunculus) i puput (Upupa epops)