diumenge, 15 de juny del 2008

DENÚNCIA 14/6/08... CAÇA DE FRINGÍLIDS AMB BARRACA A LA GRAVERA DE PALAFOLLS

La gravera de Palafolls és, ara per ara, i degut al seu aïllament i ubicació, la millor zona humida de la Baixa Tordera en quant a reproducció d’espècies aquàtiques (ocells, amfibis, rèptils, ...) i la segona, darrera de la desembocadura del riu, en migració, repòs i hivernada d’aus lligades als ambients aquàtics.

Algunes de les espècies d’aus reproductores són el martinet de nit (Nycticorax nycticorax), el martinet menut (Ixobrychus minutus), la boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus), el balquer (Acrocephalus arundinaceus), el cabusset (Tachybaptus ruficollis), l’ànec collverd (Anas platyrhynchos), la polla d’aigua (Gallinula chloropus), el rascló (Rallus aquaticus), l’abellarol (Merops apiaster), el trist (Cisticola juncidis),... algunes estiuejants no reproductores com la fotja vulgar (Fulica atra), el martinet blanc (Egretta garzetta), el martinet ros (Ardeola ralloides), el bernat pescaire (Ardea cinerea),... , multitud d’espècies reproductores als marges i camps herbacis i arbustius del voltant, així com multitud d’altres que fan servir l’espai com a dispersió, alimentació o refugi,... entre altres.

I gràcies...

Pas continu d’avionetes sobre la làmina d’aigua que aterren a l’aeròdrom de Palafolls...

Pel que fa a la porta robada que impedia l’accés per la riera de Vallmanya...
.

http://natura-tordera.blogspot.com/2008/03/fotodenncia-30308-accs-obert-la-gravera.html

... encara no s’ha reposat i la gent continua accedint a l’espai.

La llista d’agressions és llarga.

D’aquí a pocs dies començaran les obres de la prolongació de l’autopista C-32, concretament l’aqüeducte sobre el riu Tordera que ocuparà part de la superfície de l’espai (partint en dos el ara conjunt gravera-terciari del Life).

Però això ja és l’últim...
.

Avui un parell de joves reparaven la barraca per a caça de fringílid que algú ha tirat a terra, ubicada entre l’empresa Bioibèrica i la bassa.

El camp ha estat preparat per estendre les xarxes i col·locar les gàbies amb els ocells que fan de reclam, amb pipes i altres llavors esteses pel terra, ... valla!!! Que portaven almenys uns dies caçant ocellets!!!

Amb la presència d’en David Caballé i meva, se’ns apropen, emprenyats, i ens culpen a nosaltres d’haver trencat el xiringuito... genial!!!

Resulta que la caça de fringílids en aquesta època de l’any està totalment prohibit, i evidentment l’ubicació aquesta afecta greument a la sempre abundant presència d’aus que aquí es reprodueixen.

Ves per on nosaltres ens em trobat la cosa així, però per la meva part vull agrair i felicitar a qui l’hagi desmuntat (bona feina!!!).

En mig de l’intercanvi de “paraules”, arriba el pare d’un d’ells amb una furgoneta i s’afegeix a la discussió...

Que portava les gàbies a la furgoneta i es troben això trencat,... (Valla!!!, que es disposaven a agafar ocells en època prohibida!!!)...

Quan els diem que està prohibit caçar fringílids (verdums, caderneres,...) a aquestes dates... que només ho preparaven per començar a l’agost... (Valla!!!, i les pipes i llavors pel terra? I portar les gàbies amb ocells?)...

Que tenen el permís del propietari del terreny per ubicar-se allà... (com si té permís del Papa de Roma!!!!)

Que a nosaltres què ens importa, que què sabem nosaltres, que... valla!!! Amb dos co...

Total!!!. Que agafo el mòbil i truco a emergències 112 perquè no tinc a mà el nº dels agents rural, li demano a la noia que em passi amb ells desprès d’explicar-li la situació, i ella insisteix en que envia una patrulla dels mossos d’esquadra... tot i que li he dit que és cosa de rurals, no de mossos. Els torno a explicar la situació per telèfon, ara al noi dels mossos. Torno a explicar que el que vull és que vinguin els rurals, que és cosa de Medi Ambient, que la noia del 112 m’ha passat amb ells, però em diu que envien una patrulla, m’agafen les dades, i que van cap allà.

Continua la discussió amb els caçadors furtius, jo amb el mòbil a l’orella i en David explicant que nosaltres no em vingut aquí a trencar cap barraca, que veníem a veure ocells, i que es quedin allà fins a que vingui la patrulla, i si ells tenen raó, dons que no s’havien de preocupar de res.

Passen els minuts i allà no arriba cap patrulla, i els tres s’encaren cap a nosaltres... Eps!!!... torno a trucat, torno a explicar la situació, em tornen a passar amb els mossos, i el noi em diu que ja venen de camí.

Agafa el pare (el que portava les gàbies a la furgoneta) i li diu als nois que marxin d’allà... agafen els vehicles i marxen direcció Palafolls.

Tot seguit arriba la patrulla dels mossos, venint de Tordera (que han trigat perquè la patrulla que hi ha a la zona tenien altre incidència i elles venien de Pineda).

Expliquem tot el que ha passat i li donem les matrícules dels vehicles i les nostres dades, expliquem que no els hem pogut retenir i que han marxat just abans de que arribessin, i evidentment que haurien d’haver vingut els agents rurals i no elles.

Dues noies molt amables i interessades pel succeït, tot s’ha de dir, però sense gaire idea ni de què és la caça de fringílids, ni de la normativa, ni..., ... en definitiva, que anem a la barraca, li ensenyem les pipes i les llavors, l’expliquem com ho fan (que s’amagen a la barraca, que hi ha una xarxa, que estenen les llavors perquè vinguin els ocells, que posen les gàbies amb verdums i caderneres, que tiren de la corda i els atrapen,...), li ensenyem la bassa de la gravera (a tan sols 10 metres), que és època de nidificació i que no està permès,... li expliquem tot el succeït des del principi,...

No coneixien l’existència de la gravera, ni lo de la caça d’ocells, ni que hi havia època de reproducció,... però és normal i molt amables que s’interessen per tot allò i es preocupen de trucar per demanar pels rurals (fan consulta i em passen, ara sí, el nº del agents rurals, perquè els truqui), ens diuen que elles faran una minuta per quan li demanin els rurals, i que la noia d’emergències desvia les trucades així cap a ells.

Confirmen les dades nostres i dels vehicles per ràdio, la identitat dels que han marxat i d’on són, parlem una estona de la situació i de la impunitat que hi ha en aquests temes, de com els rurals no acudeixen per manca de personal, de què els haig de dir als rurals sobre perquè m’han derivat del 112 als mossos, de que elles redactaran la minuta i ja li demanaran els rurals,... Truco al nº que m’ha facilitat... ara amb els agents rurals, torno a explicar tot el succeït, a indicar el lloc, a donar les meves dades, que la patrulla que ha vingut és de la comissaria de Pineda,... Valla!!!! Tot.

Em diu el noi dels rurals que ara no poden anar, i quedem que em trucarien per anar a veure tot allò... encara espero la trucada.

Resumint...

En David i jo em perdut el matí. Els mossos... molt amables... no poden fer res i que els rurals ja li demanarien l’informe, però que qui ha d’anar a veure tot allò són ells. Els rurals, que ja em trucaran. Els infractors, a casa seva i a sobre emprenyats. I la gravera de Palafolls abandonada, ignorada i agredida.

Això és el que tenim.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

bon dia nois , encare que us sembli que els vostres esforços ne serveixe'n de res penseu que hi ha gent que està em vossaltres y que mai os podre'm agraïr el que feu , la feina ben feta a la llarga sempre don el millor fruit, endavant i a seguir lluitant per els vostres ideals encare que el camì sigui dificil , moltes felicitats per la vostre tasca jordi

Anònim ha dit...

És ben cert!Segur que de tot aquell embolic algú o altre n'ha après alguna cosa i el que és millor... més d'un ocell se n'ha salvat!Alícia

toni ha dit...

Teniu la matricula de la furgoneta?si us plau ,si teniu alguna dada,truqueu al 620165119,em dic toni ,i pot ser puc fer alguna cosa

Anònim ha dit...

Javi, els Mossos tenen una Unitat de Medi Ambient que segons com és més "canyera " contra els furtius que alguns rurals. (Alguns rurals de la vella escola passen un kilo de ficar-se en problemes). penso que vau fer molt bé d'avisar a la poli, almenys aquells pajareros es sentiran més controlats a partir d'ara