diumenge, 10 d’agost del 2008

La Natura a la Baixa Tordera al Diari de Girona 10/8/08


Una finestra amb vistes al riu
Diari de Girona 10/8/08

Un blog d'ornitòlegs de Tordera mostra, dia a dia, l'evolució de la fauna que viu a la conca que dóna de beure a la comarca

TORDERA E.PADILLA

El delta del riu Tordera -o simplement la Tordera, que és com l'anomenen els de casa, els que hi viuen a prop- té una finestra privilegiada a Internet. Es diu La Natura a la Baixa Tordera i hom hi pot treure el cap a través de l'adreça web natura-tordera.blogspot.com. Que ningú esperi trobar allò que ha popularitzat els blogs: textos polèmics, o provocatius, o una crida a abocar opinions més o menys apassionades.
L'administrador del blog, Xavier Romera, ens convida a embadocar-nos amb les espectaculars fotos de fauna que s'hi publiquen de manera regular. Una fauna que només és visible a l'ull expert dels observadors d'ocells, ja siguin ornitòlegs professionals o aficionats, com és el seu cas.

Fer una ullada a La Natura a la Baixa Tordera és una relaxant manera de començar el dia. Després d'encendre's la sang amb les planes de política dels diaris, un passa al blog i s'assabenta que, fa unes setmanes, un tímid flamenc va sojornar al delta en una escala de la seva migració solitària. O que s'han trobat anguiles grosses a l'estany de Mas Mora, a Tordera. O que els polls de capbussets ja neden i s'allunyen dels nius. Una macrofotografia d'un nounat de sargantana ibèrica, de tortugues diminutes acabades de sortir de l'ou o el retrat d'un extravagant ànec mandarí són alguns dels plaers -estètics i ecològics- que depara un blog que al setembre complirà un any i rep unes 100 visites diàries.

I és que les descripcions exhaustives de la fauna avistada cada dia per Romera i altres aficionats a l'observació d'ocells mostren la cara més amable d'un riu que viu sota una forta pressió humana. És si més no sorprenent -almenys als ulls del profà- que un sistema tan intervingut com és la Tordera pugui acomboiar tantes i tan diverses espècies. Romera explica que, precisament, "la realitat de la Tordera és que no és un riu contaminat, almenys a la part més baixa". El sistema fluvial, font alhora de l'aigua de boca de gran part de la comarca de la Selva, disposa fins i tot d'un observatori a la Universitat Autònoma de Barcelona que es dedica a l'estudi de la conca. Però la informació no està disponible, indica Romera. "Per això vaig posar en marxa el blog. Buscava informació i no la trobava".

A vegades les crides, actualitzades diàriament, expliquen tan sols que algú ha sentit cantar una mallarenga, o que 950 gavines han creuat el cel d'un municipi en poques hores. D'altres, fruit d'una tarda o d'un matí amb els peus a dins de l'aigua, recullen un llistat amb totes les espècies avistades, nombre d'exemplars, rareses, noms científics. Però la tasca del blog no és tan sols descriptiva. També hi ha lloc per a la denúncia de l'alteració dels espais a causa d'activitats econòmiques -agrícoles o d'oci, o la cacera furtiva- o d'infraestructures que impedeixen el pas de la fauna. Hi ha temps per explicar com la pressió de l'home modifica el delta i com se'n ressent la llacuna, que perd la sortida al mar. També hi ha espai per a la preocupació sobre l'engranatge mediambiental que conformen la platja de s'Abanell i el riu, amb l'afegitó de la dessalinitzadora.

Armats amb càmeres digitals en comptes d'escopetes, Romera i altres observadors capturen dia a dia la realitat d'un ecosistema vibrant que es resisteix a morir. Una tasca pacient que deixa com a rastre belles imatges d'uns animals, molts d'ells rars de veure, que viuen en contacte amb nosaltres, però que ens defugen. I segurament fan ben fet.