dimecres, 24 de setembre del 2008

Altres notícies per llegir 19-23/9/08

El govern de Palau sancionarà el consum excessiu d'aigua a partir d'aquest mes
L'Actualitat del Baix Montseny 23/9/08

L'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera ha sol·licitat a les companyies d'aigua els consums dels abonats del municipi. L'objectiu de la mesura és conèixer les llars amb consums superiors als permesos i aplicar actuacions sancionadores. De fet, l'Ajuntament ha portat a terme una modificació del Reglament d'abastament per poder sancionar els consums que superen els límits establerts. El nivell d'excepcionalitat 1 estableix una dotació màxima de 14 metres cúbics d'aigua per habitant cada trimestre. Així, aquest setembre l'Ajuntament ha iniciat l'obertura d'expedients sancionadors als abonats amb consums molt superiors a les quantitats límit.

Al marge de la mesura, el Ple de l'Ajuntament va aprovar, divendres, la modificació de les tarifes de subministrament d'aigua de la Comunitat d'Aigües SL, que s'apujaran un 18,4 per cent en un període de 4 anys, rebaixant sensiblement la proposta inicial de l'empresa que reclamava un augment de les tarifes de l'entorn del 183,49 per cent.

El regidor de Medi Ambient, Ferran Claudin va assegurar, durant el Ple, que la nova facturació afavorirà els trams baixos i mitjos de consum. "S'ha de marcar un cost perquè la gent tingui consciència que el preu de l'aigua és regalat", va assegurar, en comparació amb els costos reals que suposen el servei. Després de la seva apr-vació Claudin va assenyalar que es tractava d'un acord coherent amb el servei que es fa al poble.


Es disparen els accidents de trànsit amb senglars amb la indefensió de conductors
L'Actualitat del Baix Montseny 23/9/08

Dilluns de la setmana passada, un cotxe que circulava en direcció a Sant Antoni de Vilamajor va patir una aparatosa to-pada. Tot va ser molt ràpid i fins que la persona que era al volant no va baixar del vehicle no es va adonar que a sota la carrosseria hi havia un senglar de més de 100 quilos.

El fet no és una anècdota. Les fonts oficials del Servei Català de Trànsit no disposen de dades de casos similars perquè només es comptabilitzen estadísticament els accidents amb morts. Però els agents que patrullen per les carreteres reconeixen que cada cop hi ha més casos al Baix Montseny, almenys tres en les darreres tres setmanes.

La situació ha arribat al Parlament de Catalunya i CiU va presentar una proposició no de llei on es demava al govern prendre les mesures i accions necessàries per tal d'incrementar la senyalització viària a les carreteres properes a zones boscoses alertant als conductors del risc de senglars que poden creuar la calçada. La iniciativa es va tancar amb l'acord Comissió de Política Territorial de la cambra catalana de fer un inventari dels trams "on es produeixen amb més freqüència accidents provocats per la fauna salvatge de caça major (ungulats) i analitzar i prendre, si s'escau, les possibles mesures d'actuació".

D'altra banda, el Departament de Medi Ambient ha optat enguany per permetre la caça del porc senglar tots els dies de la setmana per l'abundància d'exemplars i amb l'objectiu de prevenir els danys que puguin causar. A més, manté l'ampliació del període de caça del senglar des del primer diumenge de setembre de 2008 fins al quart diumenge de febrer de 2009. Tot i amb això, però, la població al Montseny creix de manera exponencial amb l'agreujant que "cada cop són més descarats", com explica un veí que veu com de manera habitual es passegen per carrers de nuclis com Mosqueroles a buscar menjar als contenidors de deixalles.

Menys agressius que el mite, els senglars esdevenen ara un maldecap per als conductors davant un garbuix de lleis davant les quals han quedat més indefensos que mai. "La responsabilitat depèn de moltes circumstàncies", diuen des del gabinet jurídic del Servei Català de Trànsit, que ja remeten a les companyies asseguradores perquè informin de com rescabalar-se de danys com el de l'accident de dilluns, que supera els 8.000 euros.

Amb la reforma de la Llei de conducció que introduïa el carnet per punts, es va incorporar un article on s'indicava que "els danys personals i patrimonials en aquests sinistres només seran exigibles als titulars dels aprofitaments cinegètics", amb la qual cosa s'apuntava a les societats de caçadors. Però moltes d'elles no disposen d'assegurança per a aquest tipus d'accidents perquè la caça del senglar no està entre les seves activitats. I en altres, són les mateixes asseguradores contractades que defugen la responsabilitat acollint-se al següent paràgraf de la llei on s'indica que només són responsables "quan l'accident sigui conseqüència directa de l'acció de caçar o d'una falta de diligència en la conservació del terreny acotat". De fet, els professionals del sector reconeixen que en comptades ocasions els denunciants aconsegueixen que les empreses asseguradores cobreixin els danys causats després de llargues despeses en litigis judicials.

La llei assenyala que "també podrà ser responsable el titular de la via pública on es produeix l'accident com a conseqüència de la seva responsabilitat de l'estat de conservació i de la seva senyalització". Però són precisament, les administracions, les que deriven les responsabilitats a tercers. Això malgrat es tracti en molts casos de carreteres que pertanyen a la Diputació, amb arbres que tapen es senyals de les carreteres i amb senglars procedents d'un espai gestionat pel mateix ens.


La Generalitat atorga una subvenció a l'ADF de Fogars de la Selva
L'Actualitat del Baix Montseny 21/9/08

El Depar-tament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya ha concedit una subvenció a l'ADF de Fogars de la Selva de 4.200 euros per l'adquisició de material per la prevenció d'incendis forestals. L'ADF va demanar en els ajuts corresponents al 2008 una subvenció per a l'adquisició de material com mànegues, llances amb regulació de cabal, destrals i eines, una serra mecànica i un grup electrogen portàtil per un valor total de 4.260,85 euros.

D'altra banda, la Diputació de Barcelona ha concedit també una subvenció a l'ADF de 24.092,86 euros per finançar el 90 per cent del repàs de manteniment dels camins de Ramió.


Palau debat el futur mediambiental amb una xerrada sobre l'Agenda 21
L'Actualitat del Baix Montseny 19/9/08

Avui, divendres, a les 7 de la tarda, es farà a l'Esplai de Santa Maria de Palautodera una nova sessió de les Xerrades de Tardor amb el títol 'El futur mediambiental del municipi'. L'objectiu de l'acte que organitza la regidoria de Medi Ambient és exposar els continguts de l'Agenda 21 de Palau, aprovada en Ple per tots els grups municipals, i explicar de quina manera els ciutadans poden participar-hi.

Dissabte de la setmana vinent es preveu, també, fer una xerrada a aquest mateix espai municipal entorn a 'Les explotacions agrícoles del futur'.