dijous, 30 d’octubre del 2008

El Montseny i el Montnegre no aprofiten tot el seu potencial en biomassa, segons un estudi . L’Actualitat del Baix Montseny 27/10/08

El Montseny i el Montnegre no aprofiten tot el seu potencial en biomassa, segons un estudi
L’Actualitat del Baix Montseny 27/10/08

Un estudi sobre la biomassa al Montseny i al Montnegre conclou que el seu aprofitament per a aplicacions tèrmiques i elèctriques és molt inferior al seu potencial. Els estudis fets per la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Girona es van presentar dijous de la setmana passada en una jornada sobre els nous usos de la biomassa organitzada per la Fundació Abertis que va comptar amb la directora general de Medi Natural de la Generalitat, Núria Buenaventura; el vicepresident del Consorci Forestal de Catalunya, Rosendo Castelló; el doctor en Ciències Ambientals Martí Boada; així com representants de Universitat de Girona, la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA).

Els experts van coincidir en considerar la biomassa com la font energètica del futur tenint en compte les seves possibilitats d'obtenció i aplicació. Així, té tres aplicacions principals: combustible per a generar electricitat o calor, biocombustible per al transport, i matèria primera per a obtenir productes en aplicacions molt diverses.

Aquest fet contrasta amb el panorama del món forestal català que actualment es caracteritza per la pèrdua de mercats i viabi-litat econòmica i la manca d'un model orientat a millorar la competitivitat. Això es produeix per la comoditat que suposa als usuaris els combustibles fòssils i la dificultat i el cost d'aprovisionament de la biomassa, així com el fet que tecnologies com la gasificació i la piròlisi estiguin encara en fase de desenvolupament industrial.

Segons els experts, hi ha com a alternativa dues vies principals de desenvolupament de la biomassa com són biorefineries per produir biocombustibles líquids, productes químics i energia; i el cultiu d'espècies vegetals específiques que subministrin directament substàncies d'interès als sectors industrials.

Els especialistes conclouen en la necessitat de trobar un espai de debat amb tots els membres del sector (propietaris, empreses forestals, administracions, centres de recerca, indústria, usuaris, ecologistes...) per tal d'integrar i conciliar les demandes i els usos. En aquest sentit, assenyalen que el desevolupament del projecte del Museu Forestal de Catalunya a Sant Celoni podria ser una oportunitat per formalitzar aquest punt de trobada i ser un focus de difusió i sensibilització de la població dels nous usos de la biomassa.