dissabte, 20 de desembre del 2008

Dues notícies per llegir 17 i 19/12/08...Un cop fet malbé el territori i els diners a les butxaques...

Les obres de l'N-II entre Sils i Maçanet estaran aturades com a mínim un any més
El Punt 17.12.2008 JORDI COLOMER

Foment haurà de tornar a adjudicar l'obra, que s'ha encarit substancialment
.

Les obres de l'N-II en el tram entre Sils i Maçanet, que es van aturar a principi d'octubre, estaran parades com a mínim un any més, segons va reconèixer ahir el subdelegat del govern espanyol, Francesc Francisco-Busquets. Les obres de desdoblament estan aturades perquè el pressupost s'ha encarit moltíssim i l'empresa adjudicatària no està disposada a assumir-lo. Ara, va afirmar el subdelegat, caldrà rescindir el contracte i tornar a iniciar tot el procés per adjudicar l'obra un altre cop.

«Anant molt bé l'obra es podrà licitar entre l'octubre i el novembre de l'any vinent», va reconèixer el subdelegat del govern espanyol. Francisco-Busquets va informar que «primer s'ha de fer la rescissió» amb Copcisa, l'actual adjudicatària, i que des del Ministeri de Foment s'assegura que «s'intentarà que s'adjudiqui l'any vinent». No obstant això, el subdelegat va reiterar que això serà així si les coses anaven al màxim de bé possible.

Francisco-Busquets va explicar que el motiu de la paralització és una desviació pressupostària important, però va treure pes a l'increment que han comportat les demandes dels ajuntaments afectats. Pel subdelegat, les desviacions més importants han estat causades per la petició de l'Agència Catalana de l'Aigua de fer uns ponts més alts, i també perquè finalment l'enllaç amb l'autopista «s'ha de fer diferent» de com s'havia projectat. Francisco-Busquets va reconèixer també que les obres «no s'han ni començat» i que de seguida hi va haver problemes entre les dues empreses adjudicatàries, Copcisa i Marcor Ebro, que havien de conformar una unió temporal d'empreses (UTE). Finalment Copcisa es va quedar sola, i un cop va conèixer la desviació pressupostària, de més del 20% sobre els 23,3 milions d'euros inicials, es va negar a assumir-la. Vista la situació, Foment ha decidit, doncs, rescindir el contracte i tornar a adjudicar l'obra, però amb el pressupost correcte.

Els alcaldes de Sils, Vidreres i Maçanet, els municipis afectats per aquest tram, havien demanat, un cop van saber que s'aturaven les obres, que aquestes es reprenguessin com més aviat millor. Les seves demandes, però, no seran satisfetes, i aquest tram de l'N-II ja acumularà, com a mínim, un any de retard. El desdoblament de l'N-II s'està fent més llarg que un dia sense pa, i per construir els vuit quilòmetres del tram entre Fornells i Caldes, l'únic que està fet, es va trigar quatre anys i s'hi van invertir gairebé 50 milions d'euros. Tot plegat va causar tant de malestar que els alcaldes convergents de Fornells i Riudellots de la Selva no van assistir a la inauguració, encapçalada per la ministra de Foment, Magdalena Álvarez. L'alcalde de Caldes, Joan Colomer (PIC), sí que hi va anar, però per expressar personalment a la ministra la seva indignació pel retard i les molèsties de les obres.


EL TRAM CALDES-SILS


Francesc Francisco-Busquets, va informar també que des del Ministeri de Foment li han comunicat que les obres del tram de l'N-II entre Caldes i Sils van bé, i que aquest estarà acabat a final de l'any vinent o com a molt tard a principi del 2010. En aquest tram no hi ha els problemes que s'han produït en el que ve immediatament després en direcció a Tordera. Tot i així, de moment s'aprecia que l'actuació en aquest tram de la carretera està encara molt lluny d'arribar al final.


Les obres de la ciutat esportiva de Blanes estan aturades i l'Ajuntament ja no sap quan podrà inaugurar-la
El Punt 19.12.2008 JORDI COLOMER

Només falta col·locar tres parquets i l'alcalde desconeix per què no es fa

El pavelló de la ciutat esportiva està gairebé acabada, però trigarà a poder-se inaugurar. Foto: JOAN SABATER

Embolica que fa fort. La inauguració del pavelló de la ciutat esportiva de Blanes prevista per a principis d'any no serà possible perquè les obres s'han aturat quan només faltava posar-hi parquets a tres de les pistes. L'Ajuntament ha preguntat reiteradament a l'empresa Gisa el perquè de l'aturament de les obres, però no ha obtingut cap resposta. L'alcalde, Josep Trias (CiU), culpa exclusivament del problema Gisa i reconeix que no sap quan es podrà inaugurar el pavelló.

«És segur que al gener o al febrer no estarà a punt», va reconèixer l'alcalde, que va criticar durament la gestió de l'empresa Gisa, responsable de la direcció tècnica i el control de l'obra. «El problema és la nefasta gestió de Gisa; havien de controlar que tot es fes i que no es desviés el pressupost», va assegurar. Sobre el perquè no es col·loquen els parquets de tres pistes, Trias va afirmar que només sap que «algú ha donat l'ordre que no es col·loquin», però va admetre que la causa més probable de l'aturament de les obres és que hi falten diners, tot i que Gisa no ha informat de les causes tot i ser interpel·lada per aquest tema.

Aquesta aturada de les obres provocarà un endarreriment de la inauguració fins a una data que ja ningú no s'atreveix a donar. L'altre tema pendent, que no entra dins el que és l'obra, és l'equipament de les instal·lacions amb cistelles, porteries i material d'aquest tipus. Com que el Consorci de l'Illa de Blanes no té diners per pagar-ho i cap administració sembla disposada de moment a ficar-hi diners, Trias reconeix que l'Ajuntament es plantejaria equipar el pavelló de la ciutat esportiva amb material del pavelló vell per tal que es pogués fer la inauguració. Ara, però, amb l'aturament de les obres, aquest problema passa en un segon terme, ja que sense parquets no es pot fer res.

Ara, dia 14 de gener hi ha reunió del Consorci de l'Illa de Blanes, que presideix el mateix alcalde de Blanes, i s'espera que totes les administracions implicades, l'Ajuntament, la Diputació i el govern català, cerquin les solucions econòmiques necessàries per tal de desencallar una obra de vital importància per a la ciutat de Blanes.

Uns subcontractats diuen que els deuen diners

Diverses empreses subcontractades han denunciat al jutjat l'empresa constructora de la ciutat esportiva, Emcofa, perquè diuen que els deu gairebé un milió d'euros. La Carpintería Cecilio 2006, que ha posat tota la fusta a l'interior de la instal·lació, ha denunciat que se'ls deuen gairebé 60.000 euros, i que totes les excuses que els han donat són falses. Segons diuen, Emcofa al·lega que l'obra «està mal feta» i que «no s'han complert els terminis», fets que Carpintería Cecilio 2006 nega rotundament. L'empresa anuncia que emprendrà accions legals contra Gisa i el Consorci de l'Illa de Blanes. Més greu econòmicament parlant és el cas de Pinturas Noser, que ha ignifugat tota l'estructura del pavelló, i a la qual se li deuen 311.000 euros, més d'una tercera part de tot el pressupost. També denuncien que tenen les bastides a dins i que els impedeixen treure-les, amb la qual cosa per treballar en altres obres han de llogar-ne d'altres. L'empresa va portar el mes de juliol el cas als jutjats, i la propietària, Mari Carmen Díaz, ha denunciat fins i tot que ella i altres empreses han rebut pressions perquè signin els certificats necessaris perquè es pugui fer la recepció del pavelló. No donar els certificats d'obra és una de les mesures de força que tenen aquestes empreses per intentar cobrar. Un altre perjudicat pels impagaments és l'estructurista, a qui també deuen una xifra de més de 300.000 euros.

L'alcalde, Josep Trias, va afirmar ahir que estava «moralment» al costat dels afectats i que tothom «té dret a cobrar el treball que ha fet». Tanmateix, Trias va reiterar que l'Ajuntament de Blanes «no té responsabilitat» en aquests impagaments, i que «hi ha un gestor, que és Gisa».

Critiques de l'oposició

El PSC i EUiA-ICV van criticar ahir la gestió del govern municipal en l'afer de la ciutat esportiva. El portaveu del PSC, Josep Marigó, va afirmar que l'equip de govern ha de donar garanties de devolució del préstec de l'Institut Català de Finances, i va acusar l'alcalde d'haver posat «traves» dient que no cediria ni un sol metre quadrat de sol de l'Illa de Blanes. Del mateix parer és Joan Salmerón (EUiA-ICV), que afirma que d'aquesta manera «anar a negociar que et donin més diners és complicat». El regidor d'EUiA-ICV va criticar també que de moment no se sap res del concurs d'idees per saber què s'ha de fer a l'Illa de Blanes, projecte que hauria de servir per retornar el préstec.