dissabte, 25 d’abril del 2009

Algunes notícies més per llegir 25/4/09...

Estudiaran els efectes que pot tenir el canvi climàtic al delta de la Tordera
El Punt 25/4/09

El conseller de Medi Ambient anuncia que s'hi aplicarà una metodologia semblant a la del delta de l'Ebre
Imatge d'arxiu del delta de la Tordera en el terme municipal de Malgrat.

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va anunciar ahir que el delta de la Tordera serà objecte d'un estudi base sobre els efectes que hi pot tenir el canvi climàtic. L'espai natural seguirà una metodologia semblant a la que es va aplicar en el seu dia al delta de l'Ebre i, els resultats de la qual, es van donar a conèixer ara fa una setmana. Aquest any, segons el conseller, es posaran a licitació els treballs «en aquest espai tan sensible» tant per preveure'n les conseqüències com per aplicar les mesures necessàries per pal·liar-les. L'Oficina del Canvi Climàtic de la Generalitat serà la responsable de controlar les accions.

El canvi climàtic pot arribar a ser especialment greu en aquelles zones naturals amb una sensibilitat i fragilitat evidents. El petit delta de la Tordera és un d'aquests espais que, segons va confirmar ahir el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, serà objecte d'un estudi molt semblant a l'aplicat al delta de l'Ebre, els resultats del qual es van donar a conèixer fa una setmana. Uns resultats alarmants, que preveuen que el 2050 el mar pugi 15 centímetres, i 40 el 2100, una xifra que podria arribar als 100 centímetres. «Els deltes són zones molt sensibles a l'efecte del clima, i els estudis que estem fent poden ajudar a preveure amb encert les mesures que cal aplicar per pal·liar i a vegades evitar del tot les conseqüències de l'escalfament del planeta», va defensar en el seu moment el conseller.

De moment, però, només s'han previst un seguit de contactes amb els diferents municipis que limiten amb el delta de la Tordera abans no es tiri endavant l'estudi en si, que reclamarà, segons van confirmar ahir fonts del departament, «una metodologia molt precisa i un treball a diferents nivells». Les propostes de l'estudi s'hauran de consensuar amb les administracions implicades: Estat, Generalitat i ajuntaments i, entre altres aspectes, tindran en compte la planificació i la gestió de determinats espais, la informació ciutadana per implicar-la directament en les solucions que es plantegin i l'elaboració de nous estudis en aquells espais on l'afectació pot arribar a ser més gran.

L'estudi sobre els efectes del canvi climàtic al delta de la Tordera no serà, però, l'últim. El programa de l'Oficina del Canvi Climàtic preveu també accions semblants al delta del Llobregat i en altres punts costaners de Catalunya.

Extraccions de sorra polèmiques

La desembocadura del riu Tordera té uns 8 quilòmetres quadrats de superfície. El delta assoleix una amplada màxima de 6.400 metres a la façana litoral i una llargada en el sentit de l'eix del riu de prop de 3.000. Els experts consideren la zona d'una importància cabdal en els fluxos migratoris de diferents i nombroses espècies d'aus, però alhora és prou coneguda la degradació dels espais de flora en bona part per la proximitat de zones densament poblades, com són les poblacions de Blanes o Malgrat de Mar. La importància del turisme en aquests municipis ha facilitat que en el seu moment des de la Generalitat es permetés l'extracció de sorra del fons marí per recuperar les platges malmeses de Blanes. Les conseqüències d'aquelles actuacions han estat molt criticades per les entitats ecologistes.



Tordera pressiona Medi Ambient per les depuradores pendents a les urbanitzacions
El Punt 25/4/09

El conseller Baltasar visita les obres de l'EDAR de l'Alt Maresme i assegura que s'acabaran a temps

Imatge de la visita del conseller Baltasar a les obres de l'EDAR de l'Alt Maresme. Foto: T.M.

Tordera té pendents cinc depuradores a les urbanitzacions que la Generalitat li va prometre a canvi d'acceptar que instal·lés en el seu territori l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de l'Alt Maresme. Ahir, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, es va reunir amb l'alcalde, Joan Carles Garcia (CiU), per garantir-li que les obres, molt endarrerides, tiraran endavant. El conseller també va visitar les obres de les instal·lacions de la depuradora que s'està construint a l'antiga pedrera de Montpalau –a tocar de Pineda, però en el terme municipal de Tordera– i va assegurar que estarà enllestida en un any i mig.

La construcció de les cinc depuradores a les urbanitzacions de Terra Brava, Sant Daniel, Àgora Parc, Les Farreres i Can Domènec hauria de resoldre el problema que aquests nuclis tenen des de fa molts anys en relació als abocaments d'aigües residuals sense depurar a les rieres. «La paradoxa és que mentre l'Ajuntament de Tordera i els veïns de les urbanitzacions han fet grans inversions per anar canalitzant aquestes aigües han de mantenir la fossa sèptica al costat de casa perquè no hi ha cap sistema correcte d'evacuació», diu l'alcalde. Segons Joan Carles García (CiU), el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Manuel Hernández, va explicar ahir que els projectes de les depuradores de Terra Brava, Sant Daniel i Àgora Parc estan enllestits i l'únic que falta és adjudicar-los. «Els equipaments de Les Farreres i Can Domènec estan en fase de redacció, però tant el director de l'ACA com el mateix conseller ens han assegurat que s'està treballant perquè s'enllesteixin en el curs d'aquest any», ha manifestat l'alcalde.
El conseller Baltasar va coincidir amb l'alcalde sobre la urgència de resoldre les depuradores pendents a les urbanitzacions. «Estem en la bona línia de resoldre la qüestió de la depuració en totes i cadascuna de les urbanitzacions de Tordera en què això està pendent», va dir el conseller, que hi va afegir que «d'aquí a pocs dies hi ha una reunió entre l'ACA i el consistori per acabar de concretar els aspectes pendents».

La dessalinitzadora

El conseller Baltasar també va visitar ahir les obres de la nova captació d'aigua de mar de la dessalinitzadora de la Tordera. Paral·lelament, s'estan fent les obres d'ampliació de la planta que, de 10 hectòmetres cúbics d'aigua dessalinitzada passarà a tenir-ne 20. La dessalinitzadora és a Blanes, però ofereix servei de tractament d'aigua a onze pobles del nord del Maresme. El conseller va incidir, durant la visita a les instal·lacions, que el nou sistema de captació farà millorar molt els actuals punts des d'on es recull l'aigua de mar. Aquests es troben a la platja i es veien constantment afectats per les llevantades i el fort onatge. Ara l'aigua arribarà a través d'un túnel que s'endinsarà al mar a més de 600 metres de la costa. Les obres d'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera van ser una de les actuacions que es va accelerar durant el període de sequera que va afectar fortament Catalunya entre els anys 2007 i 2008.

L'última gran depuradora catalana, feta a finals del 2010

L'EDAR de l'Alt Maresme, en paraules del conseller de Medi Ambient i Habitatge, «és l'última gran depuradora que es farà a Catalunya», i donarà servei de sanejament als municipis de Pineda de Mar, Calella, Santa Susanna, Palafolls i Malgrat de Mar. La instal·lació, ubicada a l'antiga pedrera de Montpalau, es farà semicoberta «i incorporarà les millors tecnologies disponibles». Francesc Baltasar, que va estar acompanyat per l'alcalde de Pineda, Xavier Amor (PSC), va assegurar que l'equipament «estaria enllestit d'aquí a un any i mig». Pel conseller, els trets més destacats de l'obra corresponen a la seva integració en el paisatge, a la incorporació definitiva del tractament de l'aigua depurada per al seu aprofitament posterior i a l'habilitació d'una àrea de coneixement perquè especialistes i persones, a títol individual, puguin conèixer i observar en directe el seu funcionament. L'EDAR de l'Alt Maresme té un pressupost global que supera els 52 milions d'euros, dels quals 14,4 han estat finançats pels fons de cohesió de la Unió Europea.


Notícia relacionada, referida al riu Ter però aplicable al riu Tordera ... les dessalinitzadores no milloren els cabals dels rius, es continuen assecant fins que ja no tinguin més aigua d’on treure, i llavors es fan servir les dessalinitzadores...

Les dessalinitzadores no permetran una reducció important del transvasament del Ter
El Punt 25/4/09

És una de les conclusions del pla de gestió de sequeres que elabora el govern, on es preveu una petita millora del cabal del riu

L'entrada en servei de la dessalinitzadora del Prat –prevista per a finals de juny– no representarà un canvi substancial pel que fa al transvasament del Ter, que juntament amb el Llobregat continuaran sent les principals fonts d'abastament d'aigua de Catalunya. L'ampliació de nous recursos –bàsicament les dessalinitzadores– representarà una millora de la salut del riu, sobretot en el sentit de minimitzar el risc d'incomplir els cabals mínims, però això no representarà un augment de l'aigua que passi pel riu. De fet, les dessalinitzadores no funcionaran a ple rendiment fins que no s'entri en fase d'alerta de sequera, pel seu elevat cost energètic. Tot això s'inclou en l'esborrany del pla de gestió de sequeres, un document que el Departament de Medi Ambient té previst aprovar aquest any.

El principal inconvenient de les dessalinitzadores és la seva gran despesa energètica, que d'una banda fomenta l'emissió de CO2 a l'atmosfera i de l'altra encareix el cost de l'aigua. Per això el pla preveu no forçar la producció d'aigua dessalinitzada fins que no s'entri en fase d'alerta –el 60% de les reserves als embassaments del sistema Ter-Llobregat–, mantenint-les així en una producció mínima. El director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Manel Hernández, explicava ahir en un acte a Blanes que «les dessalinitzadores aniran al ritme que calgui en cada moment», en funció del nivell dels pantans. De fet, el pla de gestió de sequeres que està elaborant Medi Ambient analitza multitud d'hipòtesis respecte al risc d'entrar en les successives fases d'excepcionalitat i emergència en funció de la gestió dels recursos d'abastament. Una de les conclusions és precisament que graduar la producció de les dessalinitzadores no incrementa substancialment el risc de problemes en l'abastament –que es manté molt baix, per sota del 10% en un període llarg de temps–. Això, però, limita la millora del règim de cabals del Ter, i es perd bona part de l'aigua que guanyaria el riu en cas que les dessalinitzadores funcionessin sempre al màxim. No obstant, el risc de tenir cabals inferiors als 3 m³/s –el mínim que marca la llei del Ter del 1959– seria més baix que el que hi ha en l'actualitat. A més, el document també aposta per gestionar millor els sobrants dels embassaments, de manera que es garanteixi un cabal regular suficient durant les diverses èpoques de l'any.

Manel Hernández insistia ahir que en qualsevol de les hipòtesis el Ter guanya cabal respecte a l'habitual els últims anys, si bé en casos de sequera se'n restringeix bastant el cabal mínim per prioritzar l'abastament. Pel director de l'ACA, però, serà un cop es comenci a fer aquest any el pla zonal del Baix Ter quan es determinaran els cabals de manteniment definitius en funció de les circumstàncies: «Hem de sortir de la llei del 59 i adaptar-nos al pla sectorial, que marcarà les necessitats de cada moment.» Hernández, a més, afegia que fins que no es disposi de 300 hm³ més –amb noves dessalinitzadores i recursos– el marge per millorar significativament el cabal del Ter continuarà sent reduït.


Medi Ambient diu que l'Ajuntament va actuar irregularment amb la tanca de Pinya de Rosa
El Punt 24/4/09

El Departament de Medi Ambient de la Generalitat considera que l'Ajuntament de Blanes va actuar irregularment donant permís per fer la nova tanca perimetral de Pinya de Rosa, ja que calia sol·licitar un informe específic i no es va fer. Medi Ambient també remarca que un cop el consistori sol·liciti aquest informe, només es donarà permís per fer-hi «una tanca cinegètica», de manera que la tanca que s'ha col·locat fins ara s'haurà de canviar, ja que no s'ajusta als criteris científics. En una reunió entre el delegat de Medi Ambient a Girona, Emili Santos; la comissió municipal d'EUiA-ICV de Blanes, i membres de l'Associació Pinya de Rosa, també es va mostrar l'acord de conformitat dels recursos contra l'exclusió de Santa Cristina del PEIN.


Medi Ambient desenvoluparà el Pla d'Usos de Pinya de Rosa tot i la sentència del TSJC
Diari de Girona 25/4/09

El conseller Baltasar assegura que el propietari de l'espai haurà de canviar la tanca actual i no serà sancionat

El conseller Francesc Baltasar, ahir, en una visita a la depuradora que s'està construint a Tordera. carles colomer

TORDERA MARTÍ SANTIAGO
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha assegurat que tot i haver recorregut la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que va declarar nul·la la incorporació del paratge de Santa Cristina al Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) de Pinya de Rosa el litigi "no ha d'afectar el desenvolupament del Pla d'Usos i el Consell Rector". Baltasar ha indicat que el seu departament no paralitzarà "la seva posada en marxa" i seguirà "parlant amb l'Obreria de Santa Cristina". Respecte a això, està previst que a finals d'aquest mes es faci pública la primera proposta de membres del Consell Rector.
Amb tot, però, tant el Pla d'Usos i la configuració del Consell Rector estaven sotmesos a la resolució dels recursos presentats per l'Obreria de Santa Cristina, l'Ajuntament de Lloret i l'acció pública en contra el PEIN de Santa Cristina.
Des de l'associació que gestiona Santa Cristina, l'obrer major, Salvador Palaudelmàs, espera que Medi Ambient "recapaciti i retiri el recurs". A més, l'Obreria es reunirà a principis de maig en una nova assemblea extraordinària per decidir, entre tots els membres de l'entitat, quines mesures cal aplicar en el cas que Medi Ambient continuï optant per integrar Santa Cristina dins el PEIN de Pinya de Rosa. Mesures que podrien ser semblants a les manifestacions de l'any 2006 que van tallar la carretera.
D'altra banda, el conseller ha indicat que la tanca col·locada al voltant de la finca de Pinya de Rosa s'acabarà canviant perquè no protegeix les espècies cinegètiques en impedir la connectivitat ecològica del bosc. Baltasar ha indicat que l'obra de col·locació d'aquest element protector "requeria una llicència municipal" i, per aquest motiu, en cap cas se sancionarà el propietari, sinó que aquest haurà de "restituir" el tancat perimetral perquè "no sigui hostil al medi".
Estudi del delta de la Tordera
El conseller ha assegurat que aquest any es realitzarà un treball sobre el delta de la Tordera, semblant al que s'ha fet al delta de l'Ebre, que servirà per definir el Pla català d'adaptació al canvi climàtic a Catalunya. Aquest estudi permetrà observar la vulnerabilitat del delta i presentarà un seguit de solucions que hauran de debatre's i estaran encaminades a minimitzar els efectes del canvi climàtic a la zona.
L'estudi farà una caracterització del territori, mirarà la seva vulnerabilitat i analitzarà el risc sota el pronòstic d'un retrocés de la línia de costa exterior, d'inundació en terrenys adjacents a la costa i l'augment de la falca salina.



Els pagesos de blanes pateixen una allau de robatoris de les aixetes de reg dels camps
Diari de Girona 25/4/09

Durant tres setmanes una quinzena d'agricultors van ser víctimes dels lladres i ara temen que els robin hortalisses

Els camps de conreu de Blanes. diari de girona

BLANES MARTI SANTIAGO
Entre finals de març i mitjans d'abril, una quinzena de pagesos de Blanes han sofert els robatoris de les aixetes de reg instal·lades en els camps de conreu. El president de la Cooperativa Agrícola de Blanes, Agustí Robert, indica que és la primera vegada que els horticultors pateixen un robatori tan generalitzat. Sota el pont de la via del tren, a la carretera d'accés a la Costa Brava, un dels agricultors va trobar un munt de peces de diferents aixetes que els lladres no van aprofitar ja que no podrien treure'n cap benefici econòmic. I és que com indica Robert, els lladres pretenien buscar elements que continguessin metall i que es pogués vendre per obtenir-ne alguns ingressos.
El president agrònom comenta que els camperols han hagut de comprar altra vegada les aixetes, la qual cosa els ha fet perdre diners i temps, ja que s'han vist obligats a arranjar de nous els seus sistemes de reg per poder continuar la seva tasca.
En alguns casos, els lladres van obrir les barraques on els pagesos desen el material emprat al camp per buscar-hi metall de valor. Fins i tot, alguns hivernacles també han estat objecte de robatori del sistema de reg. "Em van espoliar totes les aixetes dels hivernacles", indica Robert.
Els agricultors ja han denunciat la situació a la Policia Local i als Mossos d'Esquadra, però consideren que el problema rau en el fet que el camp és una zona "sense vigilància" i això facilita el treball dels delinqüents.
D'altra banda, com ha indicat el president agrari, els pagesos temen que amb l'agreujament de la situació econòmica i l'augment de l'atur, comencin a sofrir una onada de robatoris de les hortalisses que podria afectar-los econòmicament de forma notòria, ja que aviat començaran a recollir part de les varietats que tenen plantades i que volen destinar a la venda.
De moment, però, no han considerat necessari organitzar una patrulla de vigilància per evitar nous robatoris perquè després d'haver posat les denúncies, "sembla que la cosa s'ha calmat", explica Robert.

Robatori d'ovelles

Segons sembla, aquests pagesos no són els únics treballadors del sector agroalimentari que han patit robatoris. Com explica Agustí Robert, un pastor que treia el bestiar al camp va trobar una pell de xai i va descobrir, gràcies al xip de l'orella, que pertanyia al seu ramat. En aquesta ocasió, els lladres s'havien endut la carn de l'animal i havien abandonat la seva pell.
Robert assegura que aquestes actuacions, a part de perjudicar el propietari en mancar-li part del gènere, poden comportar-li una sanció, ja que el pastor ha d'informar de la mort de l'animal i dur-lo al servei de recollida. Si li roben el gènere haurà de justificar el que li ha passat però si no disposa del xip identificatiu de l'ovella la situació se li pot complicar, ja que representa que l'animal encara existeix.