dijous, 8 d’octubre del 2009

Algunes notícies més per llegir 8/10/09...

Sis tortugues marines del CRAM tornen a casa
Diari Maresme 8/10/09


La Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins CRAM celebra el proper 17 d'octubre, a la platja de Llevant de Premià de Mar, el 'Torna a casa'; la culminació de la campanya anual de conservació de tortugues marines.

Activitats

Es tracta de tot un seguit d'activitats destinades a la conscienciació envers el mar que tindrà lloc el proper dissabte 17 d'octubre, entre les 10.30 i les 13.30 h., i que culminaran amb l'alliberament de sis tortugues marines que han estat recuperades al centre premiarenc.

Programació

Les activitats, que s'iniciaran a partir de les 10 del matí amb un concurs familiar de figures de sorra (amb inscripció prèvia), també inclourà tallers infantils per als més petits, la Taula-Exposició "Causes de Regressió del nostre mar i les espècies que hi habiten" i una Taula conjunta amb 'Shark Alliance' amb motiu de la "Setmana europea del Tauró". A continuació, es farà una neteja de platja i del fons marí amb una posterior exposició del material extret i l'explicació "Què passa amb la brossa que arriba al mar". Per acabar, després d'una xocolatada popular, tindrà lloc l'alliberament de les tortugues marines, a les 12 h. del migdia, l'acte protagonista de la jornada.

La taca de gasoil arriba diluïda a la platja de Llavaneres
Diari Maresme 8/10/09

La Policia Local de Llavaneres ha confirmat aquest matí que la taca de fuel de l'embarcació que es va enfonsar dissabte passat davant la costa de Mataró, s'acosta "molt diluïda" a la platja de Llavaneres.

Acostament

Segons aquesta informació, fins ahir dimecres el combustible pràcticament no era visible des de la costa, tot i que ja estava davant de la zona de Pins Mar. Ara, segons fonts de l'Ajuntament, "s'ha anat acostant davant aquesta zona, on es poden veure dues taques a uns 10 metres de distància, i a la zona dels apartaments Blau Mar, on hi hauria restes del fuel, molt diluït, al trencant del mar amb les roques". El consistori ja n'ha informat al Centre d'Emergències de Catalunya (CECAT) i manté la prohibició de banyar-se a la platja de Llavaneres.

Reflotament

D'altra banda, ja s'ha definit el pla de reflotament del vaixell enfonsat. Segons han detallat fonts de Salvament Marítim a l'ACN, l'operació no començarà fins aquest divendres, "ja que abans cal preparar el fons marí i passar per sota de la nau la infraestructura necessària", assenyalen. L'empresa encarregada d'aquest operatiu, Saneamientos Marítimos, preveu aixecar el vaixell fins a mitja aigua amb un sistema de flotadors perquè la grua-draga que hi ha al lloc de l'enfonsament pugui subjectar-lo i arrossegar-lo fins al port de Barcelona. Serà llavors quan es culmini l'actuació, acabant de pujar la nau fins a la superfície.

El reflotament del vaixell enfonsat fa cinc dies a Mataró s'ajorna ara fins divendres
El Punt 8/10/09

El pla per reflotar el vaixell que dissabte es va enfonsar davant la costa de Mataró es va ajornar ahir fins divendres. Segons Salvament Marítim, l'operació no es pot començar a fer fins que abans no es prepari el fons marí i es passi per sota de l'embarcació tota la infraestructura necessària per treure'l a la superfície. L'empresa que ha de fer els treballs i propietària de la gavarra, Saneamientos Marítimos, preveu aixecar el vaixell a través d'un sistema de flotadors perquè la grua, que des de dilluns fa guàrdia al lloc de l'enfonsament, l'arrossegui fins al port de Barcelona. L'operació, que en un principi s'havia anunciat que es faria dilluns passat, s'ha anat ajornant dia rere dia a causa dels tràmits administratius i de les autoritzacions per part de Capitania Marítima de Barcelona.

Mentre s'ha allargat tot aquest procés previ, la taca de gasoil que es va formar al mar no deixa d'arribar en petites quantitats molt diluïdes a la platja del Varador de Mataró. Els operaris de la neteja van tornar a desplaçar-se ahir al litoral per continuar les tasques de neteja de les taques que havien arribat a la sorra i que l'havien tenyida de negra. Tot i que l'afectació també s'havia estès fins a la costa del poble veí de Sant Andreu de Llavaneres, on es manté activat un dispositiu d'emergència, les restes de combustible no s'han dipositat encara al rompent de les onades com ha passat a Mataró.


Natura denuncia que ningú no retira una palmera morta 'fa temps' per l'escarabat morrut
Diari Maresme 8/10/09


L'entitat Natura ha denunciat en un comunicat que ningú treu una palmera morta 'fa temps' per l'escarabat morrut, a can Puig i Cadafalch d'Argentona.

Denúncia

Segons aquesta entitat, "malgrat uns tractaments que van arribar tard i que no van servir per salvar-la, ha passat massa temps i el tronc de la palmera, ja morta, segueix d'empeus, amb el risc que s'acabi podrint amb el temps i caient damunt l'edifici i el jardí protegit i faci danys irreparables", adverteixen.

Normativa

Tot i que la normativa vigent obliga a eliminar les palmeres mortes afectades pel morrut, segons assegura Natura, "ni la propietat, ni l'administració local i nacional fan res per resoldre-ho". En acabar, l'entitat es pregunta si els responsables públics ja estan prenent les mesures necessàries perquè el morrut no acabi amb la resta de palmeres del municipi.

Sant Celoni publica 'La vall de Fuirosos. El Montnegre profund'
L’Actualitat del Baix Montseny 8/10/09

L'Ajuntament de Sant Celoni ha publicat el llibre 'La vall de Fuirosos. El Montnegre profund', el quart de sis volums de la sèrie 'Sant Celoni-Montnegre. Natura i Societat', que cobreix tot el terme municipal. En aquest volum es fa un repàs dels darrers 150 anys de la història social i ambiental de la vall de Fuirosos a partir de masos, fonts, ponts, embassaments i arbres singulars, la caça i els incendis forestals, així com històries i llegendes d'aquest indret.

Els primers volums estan dedicats a 'El sot de Bocs. Terra de vinyes', 'La vall d'Olzinelles. Els dominis de l'alzinar i la sureda' i 'Vilardell i Sant Martí de Montnegre. El bosc mediterrani dens i les perxades de castanyer'. Els dos darrers seran sobre 'La Batllòria i la Tordera. Una història inseparable' i 'Sant Celoni. El sistema urbà i el Baix Montseny'.