dijous, 22 d’abril del 2010

Algunes notícies més per llegir 21 i 22/4/10...

Talen els arbres de la riera de Can Feliciano de Malgrat de Mar
Malgrat Confidencial 22/4/10
.

.
Per ampliar informació...
.
El blog de l'arbreda
.
Tallen els arbres de Can Feliciano (afegits links amb notícies):
Des del Castell 22/4/10
.


Fotos preses a les 7:30

.

DiariMaresme

MalgratConfidencial

RadioPalafolls

ERCMalgrat
.

.
Talen els arbres de Can Feliciano
Diari Maresme 22/4/10
.

A primera hora d’aquest dijous al matí, els operaris han començat a tallar arbres de la riera de Can Feliciano de Malgrat de Mar, envoltats d’un important dispositiu policial format per Mossos d’Esquadra i Policial Local.
.

Foto: Neus Lloveras
.
Cal recordar que aquesta polèmica tala va ser aturada l’agost de 2007 per l’oposició veïnal que protestava per l’impacte mediambiental que segons el col·lectiu suposaria la tala dels arbres. A la zona dels fets s’han traslladat alguns membres de la plataforma Salvem la Riera que ja han mostrat la seva indignació davant la tala de l’arbreda.
.
Foto: Neus Lloveras
.

Fa pocs dies, l’alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy (PSC), va anunciar l’inici imminent de les obres de cobriment de la riera de Palafolls, al seu pas per Can Feliciano. El govern municipal, amb el suport del seu soci de govern, el Partit Popular, va desencallar el projecte inicial amb algunes modificacions puntuals, després de les al·legacions presentades per diversos col·lectius.
.

ERC diu que la tala d’arbres no tenia permís
Diari Meresme 22/4/10
.Foto: Neus Lloveras
.

Primeres reaccions per la tala de l’arbreda de Can Feliciano. ERC de Malgrat ha lamentat “profundament” que l’equip de govern “hagi tirat pel dret” i, finalment, “hagi talat els arbres”. Segons els republicans, en el moment en què l’equip de govern (PSC i PP) ha donat ordres de talar els arbres, “encara no es disposava del corresponent permís de Patrimoni de la Generalitat, necessari per començar l’obra“.
.
ERC ha remarcat també que “els arbres anaven caient a sobre el canal, sense cap mena de cura“. Segons ha informat la portaveu republicana, Teresa Verdaguer, quan ha preguntat al regidor de Governació, Valentín Rodríguez (PSC) – present durant la tala – si disposaven d’aquest permís, li ha respost que “no fa falta”.
.
A més, també segons ERC, “els regidors del PSC i la regidora del PP no han esperat que es dictamini el recurs contenciós administratiu que està en curs, interposat per la plataforma i pels grups polítics municipals, i en el seu moment els nou regidors van rebutjar el projecte alternatiu de l’ACA que permetia un tram de riera naturalitzat”.
.
Finalment, els republicans han lamentat que “l’arbreda passarà al llistat de patrimoni malmès i arrabassat com la casa de can Feliciano, el Sindicat, la torre del Castell, la xemeneia i l’espai de la fàbrica de l’aigua, l’escorxador,…”. Segons ERC, “salvaguardar el patrimoni del poble malauradament mai ha estat una prioritat per l’equip de govern de Malgrat i l’alcaldessa que l’encapçala”, han conclòs.
.
.................................................................

.
Sant Pol no vol bandera blava
Diari Maresme 21/4/10
.Foto: Google Maps
.

Sorprenent notícia des de Sant Pol de Mar. El govern municipal ha renunciat a que sigui l’Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (ADEAC) “qui fixi el model de poble”. Per aquest motiu, el municipi optarà per la qualificació ISO 14001. El consistori no accepta que l’ADEAC vulgui treure les barques de pesca i l’envelat de la platja.
.
Segons informa l’ajuntament, “a Sant Pol volem seguir fent vida de poble a la platja i per això no estem d’acord amb els arguments de l’ADEAC, establerta a Madrid”, puntualitzen, “que pretenen treure de les nostres platges els elements tant característics de la vida de poble i del patrimoni local com les barques de pesca o l’envelat de la festa major, un dels requisits que ens suggereixen per atorgar-nos la bandera blava”.
.
L’ADEAC, responsable a Espanya de la FEE (Fundació Europea d’Educació Ambiental) considera que les barques de pesca i l’envelat molesten i són elements que generen excessiva ocupació. Aquests arguments són, segons el consistori, “incompatibles amb el model de poble que els santpolencs hem triat i que ens fan renunciar al distintiu blau tot i garantir que les nostres platges seguiran tenint els estàndards de qualitat dels més alts de Catalunya”.
.
Sant Pol vol que les barques de pesca tradicionals segueixin formant part del paisatge de la població i no les consideren elements d’ocupació, com opina l’ADEAC. Segons el consistori, això mostra un “desconeixement preocupant” sobre el que suposa per a Sant Pol l’activitat pesquera tradicional. Tampoc, l’ajuntament creu que l’envelat “sigui una nosa, sinó un atractiu afegit símbol de la festa popular”.
.

ISO 14001
.
Malgrat la renúncia a la bandera blava, el consistori ha informat en un comunicat que ja han s’han iniciat els tràmits per a que Sant Pol obtingui la qualificació ISO 14001, un distintiu que permet implantar un sistema de gestió contínua, any rere any, a totes les platges del municipi. Segons assegura el consistori santpolenc, aquest certificat de qualitat “ens permet garantir un alt nivell de protecció del medi en el marc d’un desenvolupament sostenible”.
.
Notícies relacionades:
.
Manifestacions en contra d’una suposada rehabilitació del front marítim a Sant Pol de Mar
Diari Maresme 13/8/07
.
Sant Pol demana la paralització de les obres del front marítim
Diari Maresme 26/9/07
.
Sant Pol ha de renunciar a la bandera blava perquè les barques «fan nosa»
El Punt 22/4/10
.
L'entitat que concedeix aquesta distinció de qualitat de la platja diu que ocupen massa espai
. .
Sant Pol de Mar no tindrà aquest any la bandera blava a les platges després d'haver-la mantingut des del 2005 perquè, segons diu el govern local, no vol renunciar al seu model de poble. L'entitat que gestiona la concessió d'aquest distintiu de qualitat, l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac), va advertir el consistori que les barques de la platja dels Pescadors i l'envelat que s'instal·la per la festa major «molesten i deixen poc espai per banyar-se». El consistori assegura que no tenir la bandera blava no condiciona en cap cas que la costa del municipi «mantingui els nivells de qualitat òptima».
.
Sant Pol de Mar no està disposat a renunciar al seu model de poble, i sobretot de platja, per cap distintiu de qualitat. El govern local de CiU i el regidor no adscrit Joan Piqueras van informar ahir que aquest estiu no onejarà la bandera blava ni a la platja de Sant Pol-Pescadors ni a la de la Platjola-Escaletes. El motiu? L'entitat que gestiona la concessió d'aquests distintius de qualitat havia informat el consistori que la presència de barques a la sorra i de l'envelat que s'hi instal·la durant la festa major «generen massa ocupació i deixen poc espai per als banyistes». Per tant, si el municipi volia mantenir la bandera blava calia que actués per resoldre la situació.
.
El regidor de Medi Ambient, Ramon Llastarry (CiU), defensa que la resposta del poble no podia ser cap altra que negar-se a canviar el model de poble. «Les barques hi han estat sempre, la gent es banya amb normalitat i creiem que els arguments esgrimits per l'Adeac demostren un total desconeixement d'una platja urbana consolidada i on es desenvolupen un seguit d'activitats tradicionals molt nostres», va assenyalar ahir el regidor.
.
Llastarry hi afegeix que, en el cas de l'envelat, «quan s'instal·lava a la platja es tenia la cura de retirar la bandera blava perquè no es generés controvèrsia amb els criteris que regeixen el distintiu». El regidor manté, però, que la desaparició d'aquest símbol a l'estiu a la costa santpolenca «en cap cas incidirà en el fet que es mantingui el mateix nivell òptim i de qualitat de les nostres platges, un compromís que assumim des del consistori independentment del que pot marcar cap distinció externa».
.
A la recerca de l'ISO 14001
.
El govern de Sant Pol anuncia que el seu compromís amb la qualitat de les platges va més enllà de les paraules i assegura que ha començat ja els tràmits per assolir en un futur proper la qualificació ISO 14001. «Es tracta d'un distintiu que ens permet implantar un sistema de gestió contínua, any rere any, a totes les platges del municipi i que ens permet garantir un alt nivell de protecció del medi en el marc d'un desenvolupament sostenible», comenta el regidor de Medi Ambient, que hi afegeix que, a més, «aquest sistema no qüestiona la presència a la sorra d'elements com ara les barques o el mateix envelat». Sant Pol va aconseguir la primera bandera blava l'any 2005 per a la platja de Sant Pol-Pescadors. El 2006 es va afegir una segona bandera per a la Platjola-Escaletes, i una menció especial al servei de salvament i socorrisme. L'any 2007, a més de repetir les dues banderes blaves, es va obtenir una distinció temàtica en ruptura de barreres arquitectòniques i atenció a persones amb discapacitat.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Una altra estafa del regidor Llastarry. Recomano la lectura d'aquest article:


http://elmareselcami.blogspot.com/search/label/ADEAC