dissabte, 8 de maig del 2010

Algunes notícies més per llegir 8/5/10...

Suspenen el projecte de Ciutat Sanitària previst a Malgrat de Mar
Malgrat Confidencial 8/5/10
.
La Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona, ha aturat el projecte relacionat amb la futura construcció d’una Ciutat Sanitària, a l’entrada de Malgrat de Mar, entre l’avinguda dels Països Catalans i la carretera N-II. Urbanisme ha pres aquesta decisió després de detectar fins a 14 mancances en el projecte.
.
La mesura arrenca després de les al·legacions que va presentar el grup de Convergència i Unió al municipi. Les al·legacions es basaven en la manca de participació ciutadana i l’interès públic per al projecte. També es feia evident la necessitat d’uns estudis que detallessin els usos de l’espai. Les al·legacions dels convergents, assenyalaven la pèrdua de centralitat dels terrenys de titularitat municipal.
.
Segons ha manifestat la seva portaveu, Neus Serra, CiU ja va demanar a l’Ajuntament que “s’iniciés un procés participatiu amb tota la informació de que es disposés i que es modifiqués la proposta per tal de prioritzar l’ interès social i públic, a més d’una ordenació global d’aquest àmbit estratègic del nostre municipi que no incorpori usos no previstos en el planejament vigent, i que no penalitzi els terrenys de titularitat municipal”.
.
Urbanisme va emetre la resolució d’aturar el projecte a mitjans del passat mes d’abril. La decisió inclou, a més, defectes estructurals que afecten el usos del terreny, l’edificabilitat i els accessos, entre altres. La Comissió d’Urbanisme també assenyala la poca regulació del programa de l’equipament per tal de garantir la seva destinació a residència geriàtrica, i insta l’Ajuntament a reduir el percentatge de l’ús comercial del projecte, que no està previst en el Pla d’Ordenació d’Equipaments Comercials POESC. La portaveu de Convergència i Unió a Malgrat de Mar ha lamentat l’actuació de l’equip de govern local, manifestant que és “incapaç d’escoltar l’oposició per millorar els projectes municipals”.
.
Urbanisme suspèn el gran projecte de ciutat sanitària a l'entrada de Malgrat
El Punt 8/5/10
.
Els terrenys de Malgrat on està prevista la construcció de la ciutat sanitària. Foto: T.M.
.
La comissió territorial d'Urbanisme ha suspès el procés que hauria de donar llum verd a la construcció d'una gran ciutat sanitària a l'entrada del municipi, en uns terrenys entre l'avinguda dels Països Catalans i la carretera N-II. Entre les apreciacions fetes al consistori, que promou el projecte, destaca una major definició de la proposta de pisos assistencials, que no han de tenir el mateix tractament que els geriàtrics tradicionals. L'actuació inclou, entre altres equipaments, un tanatori, un CAP i habitatges per a malalts mentals. CiU, a l'oposició, recorda que va presentar al·legacions a un projecte «que no ha estat participatiu».
.
La modificació puntual que ara està encallada correspon a la parcel·lació d'una zona única de 37.000 m² que ha de donar cabuda a diversos equipaments. S'hi preveuen un tanatori, un CAP, una residència d'avis, habitatges per a malalts mentals i pisos assistencials o tutelats adreçats principalment a gent gran, però als quals també podrien accedir altres col·lectius. L'alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy (PSC), va confirmar ahir la suspensió del procés i va explicar que el principal escull es troba en la definició dels pisos tutelats. «Aquests habitatges no tenen el mateix concepte que un geriàtric convencional, perquè inclouen serveis i equipaments que complementen la vida diària de la gent que hi viu», insisteix Campoy. En aquest sentit, i segons l'alcaldessa, Urbanisme està en espera de rebre les informacions necessàries per part dels tècnics per donar el vistiplau a la proposta. Conxita Campoy també reconeix que hi ha altres apreciacions fetes pel departament que s'han de resoldre, com ara mancances tècniques o modificacions estructurals.
L'alcaldessa confia que aquesta situació es resolgui aviat, perquè destaca que la ciutat sanitària «és un gran projecte de municipi orientat a ampliar i millorar l'oferta econòmica de Malgrat». L'alcaldessa manté que el consistori hauria pogut apel·lar directament al conseller Joaquim Nadal per resoldre el procés. «Podíem interposar un recurs d'alçada, però vam decidir resoldre la situació directament amb la comissió d'Urbanisme», va puntualitzar.
.
Al·legacions de CiU
.
Des de CiU, a l'oposició de l'Ajuntament de Malgrat, la suspensió d'Urbanisme s'ha interpretat com una confirmació que les al·legacions que el seu grup va presentar contra el projecte eren encertades. La portaveu municipal, Neus Serra, apunta que la comissió ha detectat «fins a catorze mancances en la proposta de modificació». «Vam demanar al consistori que abans de portar el projecte a Urbanisme iniciés un procés participatiu, que es modifiqués la proposta per tal de prioritzar l'interès social i públic, que no incorporés usos no previstos en el planejament vigent, i que no penalitzés els terrenys de titularitat municipal», remarca. Segons la federació nacionalista, l'informe del departament recull mancances tècniques del projecte, defectes estructurals que afecten el règim d'usos del sòl en l'edificabilitat i als accessos al complex sanitari, i reclama una reducció de l'ús comercial «perquè el plantejat no està previst en el pla d'ordenació d'equipaments comercials».
.


Medi Ambient ja ha enllestit la meitat de franges i camins del Montnegre afectats pel temporal
El Punt 8/5/10
.
Dos tècnics desbrossen el bosc del Montnegre i el Corredor en el terme de Tordera. Foto: T.M.
.
.
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va comprovar ahir a peu de bosc la neteja de franges de prevenció d'incendis i de camins forestals que s'està duent a terme al Montnegre i el Corredor, afectats per la nevada del passat 8 de març. Els treballs ja han deixat a punt 176 hectàrees i es manté el 15 de juny com a data per enllestir la feina.
.
Les actuacions se centren a deixar netes de branques tant les franges com els camins i pistes forestals que han de minimitzar els efectes d'un eventual incendi a l'estiu. Es tracta, segons va confirmar el mateix conseller, d'actuacions «prioritàries» que un cop enllestides hauran de portar amb un ritme menor a netejar del tot la zona forestal afectada pel temporal de neu i vent de fa dos mesos. «Aquesta tasca més minuciosa ens ocuparà no menys de dos anys», va puntualitzar Baltasar.
.
En tot cas, al Parc Natural del Montnegre i el Corredor hi estan actuant ara deu brigades que pertanyen tant a les empreses contractades per Forestal Catalana com a grups del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (Cire). Des que es va posar en marxa el programa ja s'han executat els treballs en més de 176 hectàrees del parc, 84 d'elles en franges de prevenció d'incendis i 92 al voltant de camins i pistes forestals. La tasca dels tècnics –hi treballen 36 persones– se centra a desbrossar els espais triturant les restes generades i garantint tallafocs de cinc metres a banda i banda dels camins principals, perquè puguin accedir-hi sense dificultats els vehicles d'emergències.
.
Francesc Baltasar es va mostrar convençut que el 15 de juny la recuperació de les infraestructures de prevenció d'incendis «tant al Montnegre com a la resta d'espais naturals afectats estarà enllestida». El conseller va recordar les línies d'ajuts extraordinaris aprovades per la Generalitat perquè els propietaris de boscos col·laborin en la neteja. «Es tracta de vuit milions d'euros que han de permetre desenvolupar bona part de la feina que queda per fer», va comentar. Baltasar va incidir en el fet que les destrosses provocades pel temporal del 8 de març a Catalunya «són excepcionals i han afectat 100.000 hectàrees de massa forestal». En els propers dies, més de 1.000 persones de plans ocupacionals s'afegiran a les tasques de neteja.
.
Prevenció al massís de les Cadiretes
Diari de Girona 8/5/10
,
GIRONA DDG
El Departament de Medi Ambient i Habitatge, mitjançant l'empresa pública Forestal Catalana, ha adjudicat un projecte de prevenció d'incendis forestals al massís de de Cadiretes, a l'empresa Ambientalia World SL, per un import d'adjudicació de 302.805,05 euros, sense l'IVA. Aquest projecte, que duu el nom Treballs de prevenció d'incendis al Perímetre de Protecció Prioritària del Massís de Cadiretes -2a fase-, afecta les comarques de la Selva, el Baix Empordà i el Gironès, i preveu obrir franges estratègiques i franges de seguretat o de trànsit del vial, arranjar la xarxa viària, reduir la massa combustible i senyalitzar la zona.
.
El conjunt de les actuacions al massís de Cadiretes abraça una superfície de més de 130 hectàrees i l'adequació de més de 36 quilòmetres de camins. L'objectiu es prevenir els incendis d'aquesta campanya que es preveu especialment perillosa, o en tot cas, per poder actuar amb la màxima rapidesa. Aquest projecte tenia un pressupost màxim de contractació de 474.128,96 ?, i es preveu que les obres finalitzin en un termini màxim d'un any.