dissabte, 13 de novembre del 2010

Sobre les "actuacions" a la desembocadura de La Tordera 13/11/10...

Que no és Delta, sino desembocadura. Hi ha un greu problema de definicions bàsiques que properament s'inclouran a aquest blog...
.
El CEAB demana “més actuacions” per recuperar el delta de la Tordera
El Punt 13/11/10
.
El propietari de La Tordera defensa que el càmping no sigui “zona inundable” perquè no s'incloïa quan es va atermenar el 1971
.
La zona del delta de la Tordera, on es fan obres de condicionament Foto: C. GONZÁLEZ.
.

L'adequació que està fent l'Ajuntament de Blanes al tram final de la desembocadura del riu Tordera “és correcta” segons Rafael Sardà, científic del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, però “cal una actuació més profunda”. Per Sardà, les obres necessàries perquè l'indret pugui ser transitable només a peu o en bicicleta i, alhora, la fauna i flora estiguin protegides “haurien d'estar dins d'un pla d'estabilització del delta que inclogui que la zona de càmpings –n'hi ha un a cada banda del riu– torni a ser inundable”. El consistori ha instal·lant una tanca de 280 metres perquè els visitants no puguin accedir al riu i es prohibirà l'accés de vehicles de motor. Per tal de protegir les aus que van al delta en període de nidificació, també es posarà una tanca des del mes d'abril al setembre. Segons el regidor de Medi Ambient de Blanes, Celestino Lillo, “la instal·lació correspondrà un any a Blanes i l'any següent a Malgrat de Mar”. Les obres tenen un cost de més de 29.000 euros, dels quals 20.000 van a càrrec de la Generalitat i la resta va a càrrec del consistori. S'ha fet neteja i desbrossament a la zona i s'hi plantaran 17 arbres d'espècies diverses i 60 arbustos amb sistema de degoteig.
.
Per Sardà, “ara el delta està en una regressió molt avançada i una hipòtesi de la causa seria la instal·lació de la torre d'electrificació i dels pous que ha posat l'ACA, ja que les estructures n'acceleren l'erosió”. Lillo va informar que sis dels pous es trauran.
.
LA XIFRA
280
són els metres
de tanca que ha instal·lat l'Ajuntament de Blanes per adequar la desembocadura del riu Tordera.
.
LA FRASE
Els pous i la caseta d'electrificació provoquen una erosió accelerada de la platja de s'Abanell
.
Rafael Sardà
CIENTÍFIC DEL CEAB
.
La Tordera també ha fet actuacions
El director del càmping La Tordera, Marc Monguilod, assegura que la zona inundable “afecta també d'altres càmpings”. Per Monguilod, “les administracions han deixat passar el temps, s'ha sobreexplotat el riu i s'ha massificat la zona”. Destaca que el càmping “ha plantat 1.500 espècies junt amb els naturalistes d'Orchis i ha finançat la torre d'observació”.

2 comentaris:

Camping La Tordera ha dit...

Davant de la notícia apareguda en aquesta edició del diari El Punt vull fer els següents aclariments. En cap moment es va parlar de que el càmping digués que no estava en zona inundable a causa de l’atermenament de costes del 1971.El que s’especificava és que davant dels continus comentaris de que el càmping ha ocupat la zona de la desembocadura en els darrers temps, es volia aclarir que això no és cert: en l’atermenament del 1971 es van fixar els límits de l’activitat de càmping deixant lliure la desembocadura de La Tordera i no s’han sobrepassat aquests límits. La propietat té tots els permisos en regla i les autoritzacions pertinents per ubicar la tanca en la seva situació actual.Altra cosa és que, degut a la regressió de la línia de costa (uns 150 m en els darrers 15 anys); i coincidint amb les declaracions del CEAB de que gran part dels problemes dels últims anys provenen de les actuacions de l’ACA a causa de la dessaladora, la zona de la desembocadura estigui molt més afectada

Camping La Tordera ha dit...

La zona inundable abasta tot l’ample de la zona deltaica afectant a la resta de càmpings de Blanes i Malgrat, indústries i zones agrícoles.En l’actualitat, acusar als càmpings de la desembocadura de la situació actual és una falsedat i una manca de respecte. Nosaltres no ens hem mogut dels nostres límits i, si de cas, la manca d’actuacions de les administracions, l’angle d’inclinació de l’espigó del 1984, actuacions equivocades (com l’escullera de l’ACA per salvaguardar les obres de la dessaladora), la sobreexplotació de l’aquifer i la manca d’aportacions de sediments són les causes de la degradació de la desembocadura. Fa anys que demanem que es concretin les actuacions en la zona del delta i això no és fa. La quantitat d’administracions que conflueixen a la zona, la manca de concreció dels projectes, la proposta de projectes inviables econòmicament, etc fa que no ens movem del punt de partida.
Caldria preguntar-se, potser, per què l’ACA i les administracions han estat més interessades en inversions en infrastructures que en la gestió de l’espai i com, fins i tot, la construcció d’aquestes infrastructures han degradat encara més l’espai.Les actuacions i les inversions en l’espai de la desembocadura propietat de Càmping La Tordera només tenen com a voluntat adequar i dignificar l’espai fins que es trobin solucions definitives.La propietat va signar un conveni amb l’ACA per a realitzar la construcció d’uns piezòmetres amb el compromís de l’ACA de reforestar i deixar en el seu estat inicial els terrenys. L’ACA va malmetre l’espai i no va acomplir els seus compromisos.L’Acord de Custòdia signat amb Orchis, Naturalistes de La Selva i l’Alt Maresme té com a un dels seus objectius resoldre la situació que l’ACA havia creat.Aprofitem l’avinentesa per agrair publicament la col·laboració d’Orchis en aquesta tasca, així com la línia de subvénció atorgada per la direcció general de Medi Natural.
Marc Monguilod
Director