divendres, 19 d’agost del 2016

La Seseña d'Arenys 19/8/2016

La Seseña d'Arenys
La Vanguardia 19/8/2016

Les administracions no es posen d’acord per netejar un abocador il·legal de pneumàtics

Prop d'un espai protegit. Els pneumàtics estan en una zona boscosa limítrofa amb el parc natural del Montnegre-Corredor

FEDE CEDÓ, Arenys de Mar 19/08/2016 01:20

Ningú no en sap res, però hi són, i provoquen una pol·lució constant per la seva degradació química i un greu perill per al medi ambient. Des de fa deu anys una finca del terme municipal d’Arenys de Mar, a tocar de la riera de Torrentbò, acumula milers de pneumàtics que al seu dia s’havien de fer servir per construir talussos. Els veïns no s’atreveixen a aixecar la veu, però tenen molt present l’incendi de l’abocador il·legal de pneumàtics de Seseña (Toledo), on el maig passat van cremar 90.000 tones de residus de cautxú. Aquell
incendi va provocar una greu contaminació que va superar en 86 vegades els límits de benzopirè i benzè a l’aire, dos compostos cancerígens.

Els dos casos disten en magnitud, però tenen en comú el fet que les administracions no hi intervenen tot i que són conscients del risc. A Arenys de Mar són més de 5.000 els pneumàtics que s’apilen en una finca del polígon. I allunyat del nucli urbà. O “al darrere del terme municipal”, com diuen els veïns, que es queixen de la falta de serveis municipals com la recollida d’escombraries. Es tracta d’una zona de fàcil accés, ja que al solar, tot i que està delimitat, amb prou feines li queda tancat. Allà, en un enclavament boscós limítrof amb el parc natural del Montnegre-Corredor, a la zona del Remei, a tocar de la riera de Torrentbò, continuen abandonats els pneumàtics sense que les autoritats facin res.

Tot va començar fa 15 anys, quan Pepín Gil, un empresari local, va comprar aquesta finca per construir-hi un habitatge que va acabar sent pastura de les flames el 2006. Anys després el propietari va comprar uns 5.000 pneumàtics, que no va utilitzar mai, i van convertir la zona en un abocador. Són masses de cautxú que des del carrer passen inadvertides, ja que la finca és al final d’un camí sense sortida, al capdamunt d’una urbanització de creixement desordenat.

L’ Agència de Residus de Catalunya admet que té constància d’aquesta situació, però desvia les competències de “la gestió dels espais degradats” a l’Ajun­tament, amb uns tècnics que fa deu anys que esquiven les actuacions tot i les queixes dels residents. Els veïns ja s’han entrevistat amb quatre alcaldes. La Generalitat assegura que ha instat el Consistori a prendre mesures cautelars, com el tancament de la parcel·la, i diu que manté un control periòdic de la zona amb agents forestals, que també senyalitzen el lloc amb cintes de plàstic de la policia.

La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Arenys de Mar, Laia Martín, que fa poc més de 100 dies que ocupa el càrrec, informa que es va obrir expedient el 2007, que es va seguir el protocol i que es van enviar diversos requeriments als hereus del propietari. Però aquests hereus es neguen a acceptar el llegat, “de manera que no tenim ningú a qui puguem reclamar”, explica Martín, que ara busca la complicitat de la Fiscalia de Medi Ambient i de l’ Agència de Residus per costejar els 35.000 euros que costaria la neteja de la finca.

“Estem espantats des d’allò de Seseña”, reconeixen els veïns. I tenen motius, ja que, a banda del risc d’un incendi, aquest cementiri de pneumàtics provoca mil problemes addicionals. Els pneumàtics acumulen aigua a dins i contribueixen a l’expansió de plagues, com la del mosquit tigre. Segons Ecologistes en Acció, un pneumàtic té més de 200 components, com ara cautxú, carboni, òxid de zinc, sofre i metalls pesants. A l’aire lliure les rodes es degraden i alliberen lentament contaminants com el bifenil policlorat, molt tòxic.



▶️Tones de pneumàtics abandonats s'acumulen en una finca d'Arenys de Mar



Tones de pneumàtics abandonats s'acumulen en una finca d'Arenys de Mar
Telenotícies TV3 19/8/2016

Més de 5.000 pneumàtics abocats en uns terrenys d'Arenys de Mar, al Maresme. L'Ajuntament no pot assumir el cost de treure'ls i ningú se'n fa càrrec.


Arenys de Mar (Barcelona) solicita ayuda a la Fiscalía y Agencia Residuos para acabar con un vertedero de neumáticos
EFEVerde 19/8/2016

Unos 5.000 neumáticos se acumulan en una parcela del municipio

Fotografía de archivo de un vertedero de neumáticos. EFE

Efeverde.- El Ayuntamiento de Arenys de Mar (Barcelona) ha pedido la colaboración de la Fiscalía de Medio Ambiente y de la Agencia de Residuos de Cataluña para clausurar el vertedero que, desde hace diez años, acumula unos 5.000 neumáticos en una finca privada de la localidad.

El consistorio ha informado hoy de que en 2007 ya envió diversos requerimientos a los herederos de la finca en la que se encuentra el vertedero para que limpiaran la zona, pero éstos han renunciado a la herencia, por lo que no existe un propietario legal de la parcela.

Un decenio

Según publica hoy el periódico La Vanguardia, unos 5.000 neumáticos se acumulan en la parcela, situada junto a la riera de Torrentbó, en un enclave boscoso en el límite con el parque natural del Montnegre-Corredor, desde que hace 10 años su entonces propietario, el empresario local Pepín Gil, los compró para construir taludes.

Tras su muerte, sus familiares no quisieron hacerse cargo de la herencia, que incluía la parcela en la que se encuentran los neumáticos y cuya retirada, según un presupuesto pedido los últimos meses por el ayuntamiento, tiene un coste de 70.000 euros.

El ayuntamiento asegura ser consciente del problema ambiental que implica el vertedero y del peligro de que se produzca un incendio y, puesto que no hay un heredero al que pasarle la factura del coste de su clausura y el ayuntamiento no puede hacerse cargo de ella, ha pedido ayuda para la resolución del caso a la Fiscalía de Medioambiente y a la Agencia de Residuos de Cataluña. Efeverde


Los vecinos de Arenys de Mar están preocupados.Al lado de sus casas hay este vertedero de neumáticos. Hay + de 5.000