dilluns, 26 de desembre del 2016

Volen fer un parc temàtic de dinosaures a Sant Cebrià de Vallalta 25/12/2016 El Punt Avui

Volen fer un parc temàtic de dinosaures a Sant Cebrià
El Punt Avui 25/12/2016

Una empresa polonesa sondeja per fer una zona d'oci de 25 hectàrees al municipi que inclouria restaurants i un museu

La CUP i Salvem la Vallalta ja s'han pronunciat contra la proposta

Els terrenys de la finca de Can Mates, on el 2011 ja van proposar fer un circuit de motos i on ara proposen fer el parc de dinosaures Foto: T. MARQUEZ.

ELENA FERRAN - SANT CEBRIÀ DE VALLALTA
No és la primera vegada que Sant Cebrià rep ofertes d'inversors que busquen lloc per fer-hi un parc temàtic. Fa cinc anys, una empresa volia fer un parc d'esports –amb circuits de motos inclosos– al paratge de Can Mates. Ara aquests terrenys, propers al poble, tornen a ser entre els emplaçaments possibles, juntament amb terrenys a prop de Vistamar, per fer-hi un parc temàtic de dinosaures.

Per ara, només hi ha converses i cap projecte damunt ferm la taula. Han fet dues reunions en què l'empresa avançava, a grans trets, la proposta per fer-hi una zona d'oci de 25 hectàrees amb un museu així com espais per a la restauració relacionats amb la paleontologia i ambientat en l'era dels dinosaures.

Aquesta és la pretensió de Delta Asociación, una promotora polonesa amb inversors catalans que busca un lloc a Catalunya per construir-hi aquest recinte anomenat Jurapark. Altres municipis com Castellbisbal han declinat l'oferiment, tal com explica el portaveu de la CUP a l'oposició, Lluís Perramon. “Ens venen fum i grans promeses per saber si tenen l'aprovació de l'Ajuntament i les coses no es fan així”, denuncia Perramon, que ja s'hi ha mostrat en contra. A la CUP consideren que un projecte de masses com aquest tindria un fort impacte ambiental. “No hi ha cap rastre de dinosaures a Sant Cebrià per justificar-hi l'arrelament al territori”, hi afegeix el portaveu de la CUP, que va retreure a l'empresa que digués que tenia l'assessorament de l'Institut Català de Paleontologia quan s'ha comprovat que no hi han tingut cap contacte ni suport de caire científic.

La vall no es toca

La proposta tampoc no ha estat ben rebuda per la plataforma Salvem la Vall, que fa cinc anys es va constituir per frenar la construcció del parc d'esports que es volia fer a Can Mates. “Lluitarem tant com calgui per preservar el pulmó verd de la Vallalta. Pensàvem que s'havia entès”, manifestava la secretària de l'entitat, Conxita Campos. Segons vol fer públic la plataforma “les macroxifres que es prometen malmetrien la vellesa del poble”, tenint en compte que les estimacions dels inversors és que entre 250.000 i 400.000 persones poguessin visitar el recinte. “No podem ni ho volem assumir com a poble”, sentencien en la plataforma.

El govern ha declinat valorar la proposta que, a hores d'ara, consideren molt embrionària. En aquest sentit és com s'expressava el regidor d'Urbanisme, Dani Lienas, que manté que no hi ha cap projecte ni sap si acabarà tirant endavant.

Els promotors de Jurapark ja tenen tres recintes a Polònia, on hi ha un circuit exterior amb la reconstrucció amb figures de les espècies més antigues que habitaven el planeta. A la seva plana web, Paleosafari.com, mostren projectes per ampliar negoci als Estats Units, Eslovènia i Panamà. Segons publiquen, una de les empreses accionistes del grup Indalcaribe, amb seu a Panamà, és la responsable de l'expansió al continent americà.

LA XIFRA

250.000 és el nombre de visitants que es calcula que vindrien al parc a l'any, amb un màxim de 400.000 persones.

LA FRASE

Lluitarem tant com calgui per preservar el pulmó verd de la Vallalta. Pensàvem que s'havia entès
Conxita Campos
SECRETÀRIA DE LA PLATAFORMA SALVEM LA VALLALTA