dimecres, 8 de febrer del 2017

Algunes notícies per llegir 7-8/2/2017...

El regidor d'urbanisme Jordi Masnou explica que "el projecte del PP1 continua endavant"
Ràdio Pineda 8/2/2017


A mitjans del mes de febrer es podria fer una nova reunió amb el grup francès promotor que vol tirar endavant el PP1. El desenvolupament del Pla Parcial nº1, els terrenys entre la Riera de Pineda i el Passeig de la Marina, es va tornar a tractar al darrer ple municipal. El regidor d'urbanisme, Jordi Masnou, va dir que «el projecte continua vigent i properament es reuniran amb el grup promotor interessat, i el dia 14 de març també es reuniran amb el Conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget». El regidor Josep Serra d'ERC-JxP va fer la pregunta en el darrer ple, ja que l'equip de govern va informar ara fa uns mesos que a començaments de 2017 hi hauria noves reunions.

També el regidor Diego Sánchez del PP, va preguntar si el grup francès que vol tirar endavant el PP1 ha fet algun estudi sobre l'impacte econòmic que podria tenir al comerç tradicional. El regidor Jordi Masnou va dir en el ple que «els consta que diversos assessors han dut a terme informes i estudis per valorar aspectes econòmics, urbanístics i d'enginyeria en relació a aquest projecte». Recordem que aquest espai ocupa 120.000 m2 i segons el grup francès JBP Investissement, la inversió prevista podria rondar els 40M€. L'espai podria acollir superfícies mitjanes de fins a 2500 m2 de sostre amb un total de 40.000m2.


El conseller de Territori Josep Rull està “convençut” que el recurs contra la C-32 no prosperarà
Ràdio Tordera 7/2/2017


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, està “convençut” que el recurs contra la C-32 entre Tordera i Lloret no prosperarà perquè el perllongament de l’autopista és “necessari”, compta amb consens dels ajuntaments al territori i ja s’hi han incorporat millores ambientals. El recurs que ara el TSJC ha admès a tràmit porta la signatura de fins a setze entitats contràries al projecte de perllongament de la C-32. I per això, aquesta mateixa setmana, la Generalitat presentarà davant del tribunal tota la documentació per avalar que l’obra és necessària.

El conseller creu fermament que els arguments del Govern “convenceran el tribunal” i decantaran la balança a favor de la Generalitat. Josep Rull reitera que el perllongament de la C-32 entre Tordera i Lloret és una obra que s’ha de fer “per ajudar a garantir la seguretat viària, reduir congestions” i contribuir a millorar la mobilitat a la zona (on la Gi-600 i la Gi-682 no poden absorbir el trànsit). Per a Josep Rull, el recurs que ara el TSJC ha admès a tràmit, no té raó de ser.

Rull ha recordat que el perllongament de la C-32 és “una de les grans inversions en carreteres” (suma més de 70MEUR) i que l’autopista també contribuirà a reduir “la contaminació atmosfèrica”, perquè escurçarà trajectes.


L'alcalde de Breda es reuneix amb la Generalitat per la construcció del carril bici
Nació Digital 7/2/2017

Aquest camí entre Breda i l'estació de RENFE de Riells i Viabrea – Breda és una reivindicació històrica del municipi.

Una manifestació reclamant el carril bici entre Breda i Riells i Viabrea | Jordi Purtí / arxiu

L'alcalde de Breda, Dídac Manresa, i el regidor Josep Amargant s'han reunit a Barcelona amb el director general d'Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Javier Flores. La trobada s'ha organitzat en el marc del procés de construcció del carril bici que ha d'unir el municipi de Breda amb l'estació de RENFE de Riells i Viabrea – Breda. Des de l'organisme de la Generalitat s'ha informat als responsables bredencs sobre l'estat d'execució de la redacció del projecte constructiu. Segons fonts de la Direcció General d'Infraestructures i Mobilitat durant aquest 2017 s'hauria d’enllestir la redacció del projecte constructiu. Aquest fet permetria la licitació i l'adjudicació de les obres abans que acabi l'any.

El carril bici entre Breda i l'estació de RENFE de Riells i Viabrea – Breda és una reivindicació històrica del municipi. L'avantprojecte contempla un traçat apte tant per a vianants com per a bicicletes d’uns 2,5 quilòmetres paral·lel a la carretera GI-552, situat al costat esquerre de la via.


Diari de Girona 8/2/2017

Aquesta via, que unirà la localitat amb l'estació de Riells i Viabrea, és una reivindicació històrica del municipi

El carril bici que ha d'unir el municipi de Breda amb l'estació de RENFE de Riells i Viabrea, amb un traçat paral·lel a la carretera GI-552, podria estar licitat i adjudicat a finals d'any. Segons va informar dilluns el consistori, així ho hauria avançat la Direcció General d'Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, durant una trobada a Barcelona entre el seu director Javier Flores i l'alcalde de Breda, Dídac Manresa, i el regidor de governació Josep Amargant.

Segons l'Ajuntament des d'aquest ens es va informar als responsables bredencs sobre l'estat d'execució de la redacció del projecte constructiu, el qual -segons la Generalitat- s'hauria d'enllestir durant aquest 2017. Això permetria que la licitació i l'adjudicació de les obres es fes abans de finals d'any.

El carril bici que ha d'unir Breda i Riells és una reivindicació històrica del municipi per la perillositat que suposa pels veïns anar en bicicleta o a peu fins a l'estació. L'avantprojecte contempla un traçat apte tant per a vianants com per a bicicletes d'uns 2,5 quilòmetres paral·lel a la carretera GI-552, situat al costat esquerre de la via.


El senglar, de naturalesa abundant a l'àrea mediterrània. Ara divulgat com a plaga per entrar en conflicte amb els interessos agroeconòmics


Diari de Girona 8/2/2017

Pretenen que el Departament d'Agricultura destini personal i diners a combatre la sobrepoblació d'espècies cinegètiques que provoquen danys als conreus · Volen que l'Administració posi ja en marxa el pla de control d'aquestes plagues

La sobrepoblació de senglars té efectes directes en els conreus DdG


Unió de Pagesos i la Federació Catalana de Caça han acordat demanar al Govern i al Departament d´Agricultura que destinin els recursos humans i econòmics necessaris per poder fer front a les sobrepoblacions d´algunes espècies cinegètiques per tal de reduir els danys constants que provoquen en els conreus, així com evitar els accidents de trànsit.

Les dues entitats, que s´han compromès a treballar conjuntament, després de reunir-se la setmana passada amb l´objectiu de redreçar la situació actual, reclamen a l´administració que actuï de forma immediata per tal de posar en marxa el pla que va anunciar el 13 de desembre per al control d´aquestes sobrepoblacions d´animals.

Unió de Pagesos i la Federació Catalana de Caça consideren que calen recursos per elaborar censos reals de les poblacions de fauna per a una gestió correcta de les poblacions, així com establir un sistema de comunicació electrònica dels danys ocasionats per la fauna salvatge, per agilitzar la tramitació de les autoritzacions excepcionals en època de veda, per dur a terme les mesures de gestió de l´hàbitat de neteja de barrancs, lleres i sotabosc que facilitin la caça i allunyin la fauna de les zones agrícoles per retornar-la al medi natural, i per facilitar les actuacions dels caçadors amb la col·laboració dels cossos de seguretat quan sigui necessari, entre altres qüestions.

Les dues entitats també aprofiten amb aquesta aliança per recordar a la societat en general la importància de la tasca i el compromís dels col·lectius de pagesia i caçadors en la gestió del territori i de la fauna salvatge.


El Punt Avui 8/2/2017

 FOTO. Una tortuga mossegadora  Font: Tortuanimal.


REDACCIÓ / AQUÍ BERGUEDÀ - AVIÀ
Han detectat quatre exemplars de tortuga mossegadora (Chelydra serpentina) a l’estany gran de Graugés. Es tracta d’una espècie originària d’Amèrica que es caracteritza per ser força agressiva i defensar-se mossegant amb un ràpid moviment de cap.


Tribuna Selvatana 6/2/2017

El govern de l’ens adverteix de la impossibilitat de continuar actuant en el servei ordinari així com de complir els objectius establerts si no compta amb una plantilla adequada.

Fotografia: Roda de premsa del president de l´ens, Carles Pàramo. / CCB

Redacció

El govern del Consorci de la Costa Brava (CCB) va comunicar la setmana passada als consorciats, en un Ple extraordinari, els objectius que s’ha imposat per als propers tres anys. Entre les principals actuacions previstes a mig termini, destaca l’ampliació de l’abastament en alta dels municipis de la Costa Brava nord: Port de la Selva, Colera i Portbou; de la Costa Brava centre: L’Escala i Torroella de Montgrí; i a la Costa Brava sud: Blanes. Aquesta actuació té per objecte garantir a aquests municipis l’abastament d’aigua amb qualitat i quantitat suficient, també en temporada alta, i és un pas important per alleugerir la pressió que actualment s’exerceix sobre els aqüífers en general i els del Baix Ter en particular.
 
En el Ple també es va exposar un pla d’acció en relació a un informe de control financer de l’exercici 2014 que ha de corregir els errors i les mancances posades de manifest a rel de l’auditoria encarregada per la pròpia interventora del Consorci. Aquest pla ha de servir per aclarir tots els dubtes manifestats pels auditors en relació a les obligacions de les empreses mixtes concessionàries en base als informes jurídics emesos en el seu dia. Quant a qüestions de tramitació administrativa, es va posar de manifest l’absoluta necessitat d’adequar la plantilla per tal de poder garantir les obligacions derivades de la legislació actual.
 
D'altra banda, es va informar que l’any 2016 els serveis de sanejament i abastament es van efectuar amb normalitat però amb un advertiment per part del president del Consorci, Carles Pàramo: “Tot i que fins ara no hem tingut problemes ni en sanejament ni abastament, amb un nivell de freqüentació extraordinària al conjunt de la Costa Brava, donant servei a més d’un milió de persones el passat estiu, el CCB, sense un augment de plantilla adequat, per l’any que comença i per als futurs, no podrà garantir el manteniment dels actuals nivells d’excel·lència tècnica ni els nivells mínims exigibles quan a tramitació administrativa”.
 
El Consorci, que dóna servei als 27 municipis de la Costa Brava, disposa actualment d’11 persones en plantilla i calcula que, per fer front a les necessitats de l’ens, n’hi caldrien 24. El govern de l’ens ha posat de manifest que les noves normatives estatals i europees generen noves obligacions que obliguen a ampliar la plantilla per al seu compliment. Igualment cal el personal tècnic capaç per a desenvolupar projectes i estudis i per a l’establiment dels serveis d’assistència i consultoria, que cal prestar als municipis consorciats, així com els és necessari ampliar la plantilla per tal de poder mantenir o bé establir els serveis informàtics, d’arxiu, de gestió de la transparència i de creació i gestió d’inventari, entre d’altres.
 
Objectiu: intercomunicar les xarxes d’abastament en alta de nord a sud

El Consorci de la Costa Brava té com a objectiu principal a mig termini intercomunicar les xarxes d’abastament en alta de nord a sud, incorporant el servei d’abastament als municipis de Colera, Portbou, Port de la Selva i Selva de Mar, pel que fa a la zona nord; els de l’Escala i Torroella de Montgrí - l’Estartit, a la zona centre; i Blanes, a la zona sud. En aquest sentit es farien millores i reposicions a les instal·lacions de les zones nord i sud, i es reforçaria l’abastament de la Costa Brava centre. Com a actuacions proposades fins al 2021, el Consorci preveu ampliacions i remodelacions en instal·lacions a Empuriabrava, Roses, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d’Aro, Lloret de Mar i Tossa de Mar. Amb visió de futur, es preveuria també l’estudi de propostes per intervenir en la gestió del sanejament en baixa. D’altra banda, en els propers tres anys, es vol ampliar el model de reutilització d’aigua com a subministrament de recursos complementaris dins del sistema d’abastament allà on els recursos siguin escassos. Aquest sistema ha resultat un èxit en el primer municipi on s’ha implementat, al Port de la Selva.
 
El Ple del Consorci de la Costa Brava està integrat pels representants electes dels 27 municipis de la Costa Brava i la Diputació, els quals exerceixen el dret de veu i vot en el mateix pla d’igualtat.  intercomunicar les xarxes d’abastament en alta de nord a sud. Els membres selvatans al Ple són Joaquim Torrecillas (Blanes), Albert Robert (Lloret de Mar) i Àngels Pujals (Tossa de Mar). En l’actualitat, a efectes comptables, el CCB està adscrit a la Diputació de Girona, pel fet que aquesta és la institució que presenta un major àmbit de competència territorial i/o de major capacitat administrativa d’entre els ens consorciats. El CCB es finança econòmicament a través de l’explotació dels serveis de sanejament i d’abastament i amb les aportacions de tots els ens consorciats amb excepció de la Diputació de Girona, que només aporta al seu càrrec, els serveis de secretaria i intervenció.


El Punt Avui 8/2/2017

L'Ajuntament sol·licitarà la declaració de zona humida per a la desembocadura

La desembocadura del Besòs. La volen protegir catalogant-la com a zona humida Foto: E. MAGRE.

MARTA MEMBRIVES - SANT ADRIÀ DE BESÒS
L'Ajuntament de Sant Adrià ha acordat fer un pas endavant en la protecció de la desembocadura del riu Besòs i té previst demanar al departament de Medi Ambient de la Generalitat que aquest espai natural sigui catalogat com a zona humida. La petició, formulada pel grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) en forma de moció en el darrer ple, va rebre el suport de tots els grups amb representació a l'Ajuntament. D'aquesta manera, segons els impulsors de la moció, es vol garantir la protecció del sistema ecològic d'un espai que consideren en perill pel trànsit de vianants i pel lliure accés que tenen els gossos.

En aquest espai, la Diputació de Barcelona ha fet intervencions per garantir la recuperació de la fauna amb la plantació d'espècies vegetals, com ara el canyís, que fan de pantalla visual i permeten que les aus que hi arriben puguin menjar i descansar. El canyís estarà a punt aquesta primavera.

Si la petició prospera, la desembocadura del Besòs es podria afegir a les 2.977 zones humides existents actualment a Catalunya, que estan localitzades sobretot en estanys. Es tracta d'ecosistemes diversos i rics biològicament, però, alhora, particularment fràgils i vulnerables. L'inventari de la Generalitat en detalla la localització, l'extensió i les característiques i les particularitats per fomentar-ne una gestió adequada.

Papallones que certifiquen la biodiversitat

Dintre i fora de l'aigua, al tram final del Besòs cada cop hi ha més vida. Prova d'això és el darrer estudi encarregat pel Consorci del Besòs, que ha detectat prop de 3.800 papallones de 47 espècies diferents a la zona. La recerca ha estat emmarcada al Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS) i es va fer entre el maig i el setembre de l'any passat. El monitoratge va detectar més diversitat d'espècies de papallones de les que a priori es podria suposar en una zona d'alta pressió urbana com és la del Besòs, fet que demostra la potencialitat de les zones humides, que juguen un paper important de recuperació dels sistemes fluvials i la conservació de la fauna, segons l'estudi.