dilluns, 12 de març del 2018

Algunes notícies per llegir 12/3/2018...

https://twitter.com/FaunaMarinaCat/status/973251226023485442
12.3.2018 Balaenoptera physalus 1 ind de 13,5 m, estat M4 Platja de Montsolís, Montgat, Maresme (avís a #112, fitxa codi FS17/14 ). L'animal, en avançat estat de descomposició, sura per la costa sense acabar d'encallar de moment.
 

El rorqual porta dies mort atès el seu estat de descomposició i hauria sigut arrossegat a la costa per les corrents i temporal dels darrers dies. L'espècie està arribant a Catalunya aquestes darreres setmanes.

El protocol de rescat de fauna marina determina que en aquest estat de degradació, analitzat el cas per . vistes les autoritzacions per a presa de mostres científiques, les restes es destinin a abocador cas que encalli.

https://twitter.com/miqueljarque/status/973180594996830208
Miquel Jarque Hace 5 horas
Apareix una balena morta a fa 13 metres i pesa 15 tones. Fa dies que hauria mort segurament per malaltia. Ho expliquem al i al


En respuesta a   y a 
Se sap que se'n farà del cos? Sería interessant que es fondeges mar endins i no es portés a la deixalleria!


han participat avui en la localització del rorcual comú que ha aparegut mort avui a la costa del i finalment barat a platja de Montgat

En respuesta a 
Genial! Veig que al Maresme teniu temps per fer-vos fotos amb un rorQual i, pel que sembla, teniu cotxes nous ... No entenc com no passeu per Tordera a veure què passa amb els Estanys "protegits"🤔
adquireixen 20 vehicles nous per desenvolupar les seves tasques



CatInfo Girona Hace 6 horas
Els pescadors de utilitzen des d'avui xarxes de forat més gran per evitar la captura de la gamba més petita. La mesura s'ha pres perquè la major part de la gamba capturada després de la veda ha estat d'una mida inferior a l'esperada.

Objectiu... ni un raconet de la costa fora dels tentacles...
Obert a Blanes un tram de 250 metres del camí de ronda que portava 11 anys tancat
Blanesaldia.com 12/3/2018


Avui l’alcalde de Blanes, Mario Ros, i el director del Servei de Costes a Girona, Jordi Planella, s’han encarregat d’obrir la porta que fins ara barrava el pas per accedir al camí de ronda de Blanes-Lloret, el seu tram nord. Els han acompanyat la primera tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Pepa Celaya, i el ponent d’activitats per delegació, Salvador Tordera.

El mal estat en què es trobava, amb esllavissades, forats al terra, arbres caiguts, murs derruïts i la barana de protecció malmesa en moltes zones i inexistent en d’altres, va fer aconsellable barrar el pas amb portes metàl·liques el maig de l’any 2007, fa gairebé 11 anys.

El tram on la bellesa rocosa de la Costa Brava es mostra amb més força és precisament el què s’ha recuperat avui al matí. A finals del mes de novembre les previsions eren que els treballs de rehabilitació permetessin poder tornar a obrir al camí de ronda abans de les festes de Nadal.

Llavors quedaven tan sols petits detalls per acabar de fer la recuperació però, quan tot estava a punt per a la reobertura, una esllavissada de roques va impossibilitar aquest extrem, ja que calia retirar el despreniment i fer una actuació que ho reparés. D’aquesta manera, l’esperada reobertura ha estat possible ara en un tram que abasta uns 250 metres.

El Camí de Ronda de Cala Bona va ser construït en la dècada dels anys 70 per la Urbanització Cala Sant Francesc, i la seva finalitat inicial va ser la implantació d’una canonada per recollir les aigües residuals de les parcel·les adjacents a la costa. Té el seu origen a l’extrem nord-est de la platja de Cala Bona i transcorre a mitja alçada per un penya-segat travessant ponts i túnels que ara s’han arranjat.

Visita guiada al camí de ronda i un concurs d’instagramers

Per aquet motiu, l’Ajuntament de Blanes ha organitzat dues accions puntuals per compartir la bona notícia amb blanencs i visitants. D’una banda, el proper diumenge 18 de març s’ha organitzat una visita guiada gratuïta que tindrà lloc a les 12 del migdia. L’historiador blanenc i tècnic de l’Arxiu Municipal, Aitor Roger, proposarà als visitants que l’acompanyin en un passeig literari per conèixer la història de Cala Bona i els seus entorns, els personatges il·lustres que l’envolten, i els escriptors i poetes que es van inspirar en el seu paisatge: des de Joaquim Ruyra fins a Josep Pla, passant per Joan Maragall.

La visita està limitada a un màxim de 25 places, i cal fer la inscripció prèvia a l’Arxiu Municipal de Blanes, a través del telèfon 972 355 260 –de 9 a 14 h- per reservar plaça. El punt de trobada serà a Cala Bona, i es recomana portar càmera fotogràfica per poder immortalitzar la bellesa de l’entorn que es podrà gaudir per primera vegada des de fa molts temps, alhora que es recupera un bocí de la memòria històrica del municipi.

L’altra activitat consistirà precisament en un concurs fotogràfic d’instagramers que tindrà lloc al llarg de la setmana vinent. El tret de sortida del concurs coincidirà amb el proper diumenge dia 18. A partir de llavors, i fins el divendres 6 d’abril, qui vulgui participar-hi ha de penjar les imatges amb el hashtag #camiderondablanes.


La galeria @cat_imatges, especialitzada en incloure les millors fotografies de paisatges naturals d’arreu de Catalunya, anirà recollint les mencions que es vagin fent. Finalment, se seleccionaran tres fotografies comptant amb la col·laboració entre d’altres de la fotògrafa i instagramer blanenca @ogacu. Els autors dels treballs premiats rebran cadascun un lot de productes gastronòmics de Blanes.

Una inversió de prop de 250.000 € i nous trams afegits

Per fer possible la recuperació d’aquest tram del camí de ronda ha calgut la complicitat del Servei Provincial de Costes a Girona i el Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient que, de manera coordinada amb l’Ajuntament de Blanes, s’ha encarregat del finançament necessari per l’arranjament. Sumant les aportacions de totes les administracions s’han invertit prop de 250.000 €, que inclouen les obres de rehabilitació de l’interior de la cala enllestides al 2017.

El tram que ha quedat obert avui permet continuar resseguint el perfil del litoral des de Cala Bona fins arribar a unes escales que pugen per connectar amb el Carrer Fragata i després fins arribar al Mirador de la Cala. Abans de l’estiu s’incorporarà al recorregut del camí de ronda un accés inèdit per la banda sud. El nou tram, actualment en construcció, connectarà la cala fins el Carrer de l’Ermita, al costat de l’entrada posterior del Jardí Botànic Marimurtra.


Inclourà un nou mirador amb vistes privilegiades a la Roca d’Es Viver, i ja fa gairebé un mes que s’hi està treballant. Ara bé, l’Ajuntament de Blanes vol que la recuperació del camí de ronda no s’aturi aquí, i seguirà treballant perquè segueixi  un projecte a més llarg termini des del Carrer Mirador de la Cala per l’interior fins arribar a la platja de Treumal, passant per Pinya de Rosa.


"El futur de l'aigua", dimarts a la nit a TV3
DIMARTS, A LES 22.50, A TV3

Cada vegada som més i plou menys. Com ens ho farem per tenir aigua? Què feu per estalviar aigua a casa?
Dimarts a la nit, "El futur de l'aigua" a TV3, a partir de les 22.50.
I després, xat en directe amb els nostres meteoròlegs.



Les platges, si requereixen manteniment i "preparació", no són platges sinó equipaments municipals...
L’Ajuntament ha començat la preparació de la nova temporada de platges
Ràdio Arenys 12/3/2018


Avui s’han iniciat els treballs de llaurat de la sorra i, a partir de la setmana que ve, està previst fer el garbellat i l’esplanació per deixar-les preparades de cara a l’inici de la Setmana Santa.

Pel que fa a la posada a punt de la sorra, es farà un segon llaurat amb l’objectiu d’airejar-la i activar l’acció fungicida de manera que es garanteixi una salubritat òptima de cara a temporada de bany.. A més de les feines de llaurat, també s’aprofitarà per mirar com estan els serveis, l’estat dels arbres i posar al dia els tancaments per la flora que es va habilitar a les platges, ja que n’hi ha alguns que estan trencats. La regidora de Serveis i Platges, Laia Martín, ha explicat que es vol deixar a tot a punt, ja que s’acosta Setmana Santa i molta gent ja s’apropa a la platja.

Pel que fa als xiringuitos, els primers en obrir seran els de la Picòrdia que ja ho faran abans de Setmana Santa. La resta ho farà al llarg del mes de maig. Laia Martín ha explicat que justament el passat divendres van tenir una reunió amb l’associació de guinguetaires d’Arenys de Mar per parlar de la nova temporada i van recollir algunes de les peticions que van fer, com ara posar més llum al pàrquing de la Musclera o els tancaments per la selectiva.

La brigada municipal ha posat cartells a les platges informant d’aquestes actuacions per evitar que la gent s’acosti a la zona on estan treballant aquests dies.