dimarts, 10 d’abril del 2018

Algunes notícies per llegir 9 i 10/4/2018...

El PSC acusa al Ayuntamiento de Tordera de ignorar la tala en zona protegida
La Vanguàrdia 9/4/2018

Señala a las administraciones por dejadez, lo que ha provocado la destrucción de cuatro hectáreas de robledal municipal de Can Verdalet

 Daños ecológicos en la Roureda de Can Verdalet en Tordera (X. Romera)

FEDE CEDÓ, TORDERA

El Grupo Municipal Socialista de Tordera (Maresme) acusa a las administraciones competentes de dejadez, lo que ha provocado un delito ecológico con la tala de gran parte del robledal de Can Verdalet, una zona altamente protegida. El PSC manifiesta que lleva tiempo preguntando al pleno municipal por la tala incontrolada árboles en ciertas fincas de su término municipal, algunas integradas o próximas a espacios protegidos así como el poco control que realiza el ayuntamiento sobre esta actividad.

Recuerdan que en el pasado pleno del día 22 de marzo se presentó el ruego de que los técnicos municipales comprueben que los trabajos de tala realizados se ajustan a los permisos concedidos “ante las importantes talas de árboles que han tenido lugar en poco tiempo en varias zonas de Tordera, la última en el robledal de San Pedro, Can Verdalet”.

 Madera talada en el robledal de Can Verdalet de Tordera (X. Romera)

Los socialistas acusan al consistorio de “rehuir responsabilidades” ya que el permiso de tala privada depende exclusivamente del Departament d’Agricultura principalmente, así como de la Agencia Catalana de l’Aigua, en caso de tala en zona inundable. Sin embargo, esta pasada Semana Santa ha habido un talado masivo de árboles del robledal de Can Verdalet, que forman parte del plan de espacios de interés natural (PEIN) y de la Red Natura 2000 Europea. Dentro de este bosque inundable, de unas 18 hectáreas, ya se ha talado unas 4 hectáreas de espacio protegido con robles y fresnos.

Desde el PSC entienden que ha propiciado la situación la “dejadez por parte de las administraciones competentes” como se demuestra con un permiso previo otorgado por el Departament d’Agricultura para la tala de 51 Hectáreas de pinos para aprovechamiento forestal ha conllevado una tala real de 4 Hectáreas de robledal, propiedad del Ayuntamiento, incluida dentro de un PEIN de 40 Ha en total.

 El robledal de Can Verdalet destrozado por la tala ilegal (X. Romera)

Aunque, Generalitat ha abierto expediente sancionador y el Ayuntamiento se ha personado como parte afectada, también abriendo expediente sancionador, desde la Federación Socialista del Maresme, reclaman explicaciones y exigen que se restaure urgentemente este espacio alterado, además de tomar las medidas necesarias para garantizar la preservación de los hábitats y también de depurar las responsabilidades.

El PSC recuerda que es responsabilidad de los Departamentos de Territori i Sostenibilitat, así como del de Agricultura, Ganadería, Pesca y Alimentación defender y proteger el entorno y especialmente los Espacios de Interés Natural, aportando los recursos necesarios para comprobar que los trabajos de tala se adecuan al permiso y al proyecto forestal presentado. Exigen que se lleve a cabo la inversión y mejora en el mantenimiento de las zonas PEIN y por encima de todo con interés y voluntad política, “algo que hasta ahora no ha existido”.

Árbol talado en la Roureda de Can Verdalet de Tordera (X. Romera)


Surrealistes paraules de Josep Carreras, coordinador tècnic del pla operatiu de Lloret de Mar, mentint i més pròpies del S.XIX que del XXI... vía
Aturem la C-32 veu insostenible l’autopista
El Punt Avui 9/4/2018

Pels detractors, el govern afavoreix l’especulació

El coordinador tècnic del pla operatiu de Lloret lloa l’obra

Una foto del 2015 de la C-32, als límits entre Tordera i Blanes. L’allargament la faria arribar fins a Lloret de Mar. Foto: JUANMA RAMOS.

JORDI FERRER - LLORET DE MAR
La plataforma ciutadana d’opositors a l’allargament de l’autopista C-32 fins a Lloret ha criticat que la Generalitat hagi iniciat els tràmits perquè l’obra s’executi –ja s’havia presentat el projecte, el març del 2015–. Segons Aturem la C-32, la voluntat del govern és “perpetuar un model de pagament fonamentat en l’ús del vehicle privat”, exposen en un comunicat, i hi veuen voluntat d’anar en contra del canvi climàtic i el turisme sostenible.

El 13 de març, el govern va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) que torna a començar els tràmits per allargar l’autopista, des de Tordera fins a Lloret. En el tram fins a la comarca del Maresme, l’empresa Abertis té la concessió fins al 2021. L’interès per fer l’obra, segons Aturem la C-32, es deu al fet que es vol afavorir el pagament per ús de les principals vies del país.

A més, fer arribar l’autopista fins a Lloret malmetria el patrimoni natural i cultural “que representen els turons i els paratges del santuari del Vilar [a Blanes], i Sant Pere del Bosc i les Alegries [a Lloret], i hi veuen interessos especulatius.

Creixement urbanístic

Els contraris recorden que, darrere l’allargament, hi hauria “una nova onada de creixement urbanístic al voltant del nou camp de golf i de la gran superfície comercial que s’hi construeix [a l’entrada a Lloret des de Vidreres]”.

Cal recordar que el juliol del 2017 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va suspendre de manera cautelar l’inici de les obres després de la petició feta per Aturem la C-32.

“El camí de sorra i 50 anys enrere”

Josep Carreras és el coordinador tècnic del pla operatiu de Lloret de Mar, en què treballen l’Ajuntament, la Diputació, la Generalitat i la Mesa Empresarial de Turisme per reconvertir la destinació turística. Carreras, contractat el desembre del 2017, defensa que es faci l’autopista perquè Lloret ha de progressar, com fan Benidorm, Salou i “altres competidors”, afirma.

Carreras admet que la modernitat té alguns peatges. “Està clar que tothom voldria que a Lloret hi hagués pins, que tot fos verd i accedir-hi per camí de sorra. Que fos tot idíl·lic i tornar a cinquanta anys enrere, però això és impossible, perquè els béns, els immobles i els solars es venen al millor postor, i el que ho ha comprat en vol treure un rèdit.” Carreras, arquitecte tècnic i enginyer d’edificació, afirma que la petjada de l’autopista a Lloret hauria d’anar acompanyada “de moltes actuacions sostenibles dins del poble”.


Aturem C-32 critica que la Generalitat comenci de nou la tramitació per perllongar l’autopista entre Tordera i Lloret
Ràdio Tordera 10/4/2018


La plataforma Aturem C-32 ha criticat que la Generalitat hagi començat de nou la tramitació per perllongar l’autopista entre Tordera i Lloret de Mar. Territori i Sostenibilitat ha tirat enrere el procés que va engegar l’any 2000 i ha tornat a treure a informació pública tant l’estudi informatiu com el d’impacte ambiental de l’obra. Ara, el traçat que s’hi proposa és el que es va acabar aprovant el 2016.

Les setze entitats que van portar l’ampliació de la C-32 davant del TSJC critiquen que la Generalitat actuï “d’esquenes al recurs judicial interposat”, que va comportar que les obres s’aturessin de manera cautelar quan ja estaven a punt de començar. Aturem C-32 vincula la decisió de Territori i Sostenibilitat a la renovació de les concessions d’autopistes que s’han de fer properament.

En un comunicat, la plataforma considera que “es pretén prorrogar el pagament per ús de les principals vies de comunicació catalanes”. Finament, els opositors al projecte consideren que la seva construcció també va lligada a “una nova onada de creixement urbanístic”.