dijous, 5 d’abril del 2018

Conveni per protegir una roureda del Parc del Montnegre i el Corredor 5/4/2018 Sostenible.cat

Conveni per protegir una roureda del Parc del Montnegre i el Corredor
Sostenible.cat 5/4/2018


El Parc del Montnegre i el Corredor, de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, ha signat un conveni de no aprofitament forestal amb el propietari d’una roureda de 3,97 hectàrees conformada per dues espècies, el roure de fulla gran (Quercus petraea) i el roure africà (Quercus canariensis), d’elevat interès biogeogràfic, situada la carena de la serralada del Montnegre. Aquesta mesura de protecció i conservació és encara més important atès que l’indret és l’hàbitat del liró gris (Glis glis) i de diverses espècies de flora prioritària i d’interès.
D’acord amb el conveni, es deixarà sense efecte l’aprofitament forestal d’aquesta finca durant un període de 20 anys, i es redactarà un instrument d’ordenació forestal per tal de col·laborar en la conservació de la roureda i de la flora i fauna associades.  Canvi, el propietari rebrà una compensació econòmica pels beneficis de l’explotació forestal que deixarà de percebre.
L’hàbitat del liró gris i de flora prioritària i d’interès
Aquesta roureda és també l’habitat del liró gris (Glis glis) un petit mamífer que té molt d’interès al Parc del Montnegre i el Corredor, i que coincideix amb el límit de distribució meridional de l’espècie a la Península.
El seguiment del liró gris efectuat en els darrers 12 anys en el marc del Pla de seguiment i recerca del Parc ha permès observar que, a nivell tròfic, és una espècie altament depenent de l’hàbitat de roureda, fet que ratifica la necessitat de preservar aquest hàbitat.


Així mateix, cal destacar que existeix flora prioritària i d’interès associada a la roureda contemplada al Pla de conservació de la flora vascular del Parc del Montnegre i el Corredor, realitzat en col·laboració amb el Museu de Granollers, entre les quals hi ha Hypericum pulchrum, Stachys alpinaAsperula laevigata i Blechnum spicant.


La roureda és l'hàbitat del liró gris a Catalunya i d'espècies de flora prioritària i d'interès
S'aprova el Conveni de no aprofitament forestal per protegir un rodal de roureda de la carena del Montnegre
Diputació de Barcelona 27/3/2018

Roureda. Autor: XPN

Gràcies a l’aprovació d’aquest Conveni de no aprofitament forestal es preservaran les 3,97 hectàrees de roureda de la carena del Montnegre, al Parc del Montnegre i el Corredor. Aquesta mesura de protecció i conservació és encara més important atès que l’indret és l’hàbitat del liró gris (Glis glis) i de diverses espècies de flora prioritària i d’interès.
La roureda de la carena del Montnegre la conformen dues espècies: el roure de fulla gran (Quercus petraea) i el roure africà (Quercus canariensis). Ambdues tenen un elevat interès biogeogràfic i signifiquen una contribució quant a la superfície total de rouredes a Catalunya gens menyspreable.
L’hàbitat que forma el roure africà apareix en l'Annex I de la Directiva d'hàbitats i es considera que té un elevat interès de conservació i un grau d’amenaça màxim, a causa, entre d’altres, de les tallades forestals inadequades que causen pèrdua de naturalitat i grau de maduresa de la massa, i també per la substitució de l’hàbitat.
Els objectius principals del Conveni de no aprofitament forestal són els següents:
Deixar sense efecte una part dels aprofitaments forestals (3,97 ha) sol·licitats durant un període de vint anys (fins a l’any 2036) d’una finca de la carena del Montnegre.
Redactar un instrument d’ordenació forestal de la finca per tal de col·laborar en la conservació de la roureda del Montnegre i de la fauna i la flora associada.
Compensar econòmicament el propietari de la finca pels beneficis que deixa de percebre.
L’hàbitat del liró gris i de flora prioritària i d’interès
El liró gris (Glis glis) és un petit mamífer que té molt d’interès al Parc del Montnegre i el Corredor. Es troba a la roureda situada a la carena del Montnegre i en zones contigües, com els sots del vessant nord. Aquest hàbitat coincideix amb el límit de distribució meridional de l’espècie a la Península.
El seguiment del liró gris efectuat en els darrers dotze anys en el marc del Pla de seguiment i recerca del Parc ha permès observar que, a nivell tròfic, és una espècie altament depenent de l’hàbitat de roureda, fet que ratifica la necessitat de preservar aquest hàbitat.
Així mateix, cal destacar que existeix flora prioritària i d’interès associada a la roureda contemplada al Pla de conservació de la flora vascular del Parc del Montnegre i el Corredor. Entre d’altres, trobem hipèric pulcre (Hypericum pulchrum), betònica alpina (Stachys alpina), aspèrula llisa (Asperula laevigata) i falguera blècnum (Blechnum spicant).