dimarts, 3 d’abril del 2018

Març sec a la Tordera, i ja portem 46 mesos consecutius de sequera 3/4/2018

El març ha estat fred i plujós al Pirineu i Prepirineu
Servei Meteorològic de Catalunya 3/4/2018

El període ha estat normal o lleugerament càlid al litoral i prelitoral i a zones de l’altiplà Central i la plana de Lleida, però fred a la resta i molt fred a les parts més elevades de l’Alta Ribagorça

El mes s’ha de qualificar de molt plujós al litoral Central, tram baix del Llobregat, gran part del Pirineu i Prepirineu lleidatà, punts de l’altiplà Central i parts més elevades del Ripollès; en canvi, sec als dos extrems del país

La meteorologia del mes de març ha estat marcada per una gran ondulació del corrent en jet als nivells mitjans de la troposfera (a uns 5.500 metres d’altura), desplaçada cap a latituds mitjanes i que ha afectat les nostres contrades. Aquesta configuració ha afavorit una circulació més zonal que la del mes de febrer, amb pertorbacions més actives al Pirineu i Prepirineu, si bé algunes s’aprofundien quan arribaven a la Mediterrània.

A més, el reguitzell de depressions que ens han afectat han comportat una pressió atmosfèrica mitjana molt baixa a Catalunya, entre els 1.004 i els 1.006 hPa al nivell del mar (màxims al sud i mínims al nord). Són almenys 10 hPa per sota de la mitjana climàtica que correspon al mes de març.

D’altra banda, es tracta del mes amb la pressió mitjana més baixa de les últimes dècades a Catalunya, tot i que iguala la del març de 2013 en alguns sectors del sud i de ponent. Per agafar més perspectiva històrica s’ha de recórrer a l'Observatori Fabra de Barcelona, on cal retrocedir fins al febrer de 1947 per trobar l’únic mes de la sèrie 1927-2018 amb una pressió atmosfèrica mitjana més baixa, inferior en 2 hPa a la del març del 2018.

Continuar llegint aquí...

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/305469/ca/marc-fred-plujos-pirineu-prepirineu.do