dimarts, 5 de juny del 2018

Algunes notícies per llegir 28/5/2018-5/6/2018...

El Montnegre encara conserva una petita població autòctona de cranc de riu
Ràdio Pineda 28/5/2018


El cranc de riu era una espècie molt habitual en els rius del país fins que va resultar afectada per una malaltia introduïda pel cranc de riu americà. Les mortalitats no han parat i actualment ja es tracta d’una espècie en perill d’extinció. Al Montnegre ha desaparegut de tot arreu, excepte de petites àrees molt restringides on escara sobreviuen alguns exemplars. Gairebé que es manté en secret la ubicació d'aquestes colònies autòctones. El director del Parc, Antoni Bombí, ha explicat que el cranc americà ha afectat seriosament el cranc europeu.

Agents forestals fan el seguiment dels exemplars autòctons que van descobrir el 2012 en un torrent de difícil accés al Montnegre. És l'única població d'aquesta espècie dins el parc i es vol protegir de la invasió del cranc americà. Altres poblacions de crancs de riu es tenien controlades a la zona del Montseny o de les Guilleries, però aquesta seria la primera tan arran de la costa. S'ha fet un pla de gestió del cranc de riu als parcs de la Diputació que determini les actuacions a dur terme per augmentar la població i, sobretot, perquè no entri en contacte amb el seu gran invasor: el cranc americà que és invasora i porta associat un fong que que és mortal per al cranc de riu autòcton. El cranc també vol aigües molt netes.


Notícies relacionades...

http://www.ccma.cat/324/el-parc-del-montegre-detecta-una-poblacio-nombrosa-de-cranc-de-riu-autocton-despres-de-decades/noticia/2715173/#

http://www.elpuntavui.cat/territori/article/11-mediambient/947669-crancs-de-riu-retrobats-al-montnegre.html

https://parcs.diba.cat/web/conservacio-de-la-biodiversitat/cranc-de-riu#intro

https://paisatgesvius.org/ca/actuacions/4052

-------------------------------------------

Observadores del mar Hace 21 horas
Se están observando nacras vivas en Cataluña, tanto en la zona norte -donde el parásito no llegó probablemente a causa de la bajas Tªs-, pero también en zonas con afectación, por lo que se trata de individuos resistentes! Son grandes noticias! Gracias observadores👏


Medi Ambient i l’Institut Lluís Companys instal·len caixes niu per a la reproducció i control dels ratpenats
Ràdio Tordera 5/6/2018


L’Àrea de Medi Ambient de Tordera ha instal·lat recentment a Tordera caixes nius per al control i reproducció dels ratpenats. En una nova mesura de control biològic de plagues i insectes, tal com s’ha fet en la lluita contra la processionària del pi, amb la col·laboració de l’institut Lluís Companys i el museu de les Ciències Naturals de Granollers, els alumnes i els tècnics van instal·lar fa unes setmanes diverses caixes nius a la zona dels parcs de Fibracolor.

L’objectiu d’aquestes caixes, fetes pels alumnes de l’institut, és controlar mitjançant detectors, l’existència i reproducció d’aquests petits mamífers voladors per minimitzar l’impacte d’altres espècies d’insectes, com ara els mosquits i el mosquit tigre especialment. El professor de l’Institut, Joan Carles Barrera explica com són aquestes caixes niu de ratpenats.

Àudio

La instal·lació d’aquestes caixes niu es completarà properament amb l’organització de la Bat Night, la nit dels ratpenats. Des de fa 14 anys, el Museu de Ciències Naturals de Granollers organitza a desenes de municipis de Catalunya aquesta jornada, durant la qual es dediquen unes hores d´una nit d´estiu a explicar què són els ratpenats i per quins motius val la pena protegir-los i conservar-los. En el cas de la Nit dels Ratpenats a Tordera, s’organitzarà una xerrada sobre la biologia i el comportament d’aquests mamífers i s’acompanyarà d’una passejada per veure i sentir els ratpenats.


Boehringer continua buscant comprador per la planta de Malgrat de Mar
Ràdio Palafolls 5/6/2018


Segons publica la Vanguardia, la farmacèutica alemanya ha encarregat la venda de la seva fàbrica a Malgrat de Mar, una venda que es preveu allargar durant l’estiu, amb la previsió de tancar un traspàs a finals d’aquest mateix any.

Fonts de CCOO han explicat que s’està treballant amb l’empresa per tal de garantir un traspàs adequat i també els drets dels treballadors de la plantilla, que són 350 en total.

Ja a l’octubre del 2015, Boehringer va comunicar la intenció de vendre la planta, cosa que va quedar frenada per una operació amb una altra companyia que va obligar a paralitzar el traspàs.

A finals d’aquest passat 2017, la multinacional alemanya tornava a posar en marxa el procés de venda, i ho feia primer amb la segregació de la fàbrica en una nova societat, 100% propietat de Boehringer, i que porta per nom Malgrat Pharma Chemicals.

El següent pas va donar-se la setmana passada, amb l’inici de la recerca de comprador per la planta, una operació que s’ha encarreegat a la consultoria PriceWaterhouseCoopers (PWC).

La planta de Boehringer de Malgrat de Mar es va inaugurar l’any 1960. Entre d’altres s’hi fabriquen substàncies actives per als medicaments de la pròpia Boehringer com Bisolvon o Nolotil, entre d’altres.


Abans de l'estiu es farà una primera actuació al tram de passeig afectat pel darrer temporal
Ràdio Pineda 5/6/2018


L'empresa BROSSA SA durà a terme les obres per restablir el tram de passeig malmès pel temporal. Aquest mes de juny es farà una primera intervenció amb elements pels vianants mentre que passat l'estiu es farà la segona part de l'obra definitiva. El PDECAT va demanar al darrer ple municipal els terminis per dur a terme les obres per arranjar el tram de passeig destruït pel darrer temporal. El regidor Jordi Masnou va explicar que l'obra es farà en dues fases, abans i després de l'estiu.

Abans de l'estiu es millorarà el ferm per a vianants, s'instal.laran bancs i vegetació i altres elements. La part al costat de la sorra de la platja es faran passat l'estiu per acabar el projecte redactat per la millora definitiva de l'espai.