dijous, 7 de juny del 2018

Primavera meteorològica "normal" a la Baixa Tordera 7/6/2018 Meteocat

A la Baixa Tordera ha estat una primavera "normal" i dins la mitjana climàtica estacional en gairebé tots els paràmetres (quan no semblant), i la percepció de primavera plujosa o amb temperatures suaus només és degut als més de 4 anys de sequera i de temperatures altes que arrosseguem i a la memòria de peix que ens caracteritza.

Cal, encara, molta més precipitació per revertir els efectes negatius de la sequera prolongada i recuperar mínimament "la normalitat hídrica" a gairebé totes les localitats de la Baixa Tordera.

Primavera excepcionalment plujosa a sectors del Pirineu i Prepirineu occidental
Meteocat 7/6/2018

La temperatura mitjana ha estat semblant o superior als valors mitjans climàtics a la major part del territori, malgrat algunes excepcions al Pirineu i Prepirineu, on l’estació es pot qualificar de freda
De manera general ha estat la primavera més plujosa des del 2013, sobretot al Pirineu i Prepirineu occidental, on localment s’han enregistrat els valors pluviomètrics primaverals més alts d’almenys els darrers 69 anys, tot i que, a punts del litoral Sud i Central ha resultat seca

La primavera del 2018 (mesos de març, abril i maig) es pot qualificar de càlida o termomètricament normal a la major part de Catalunya (figura 1), encara que ha presentat algunes excepcions fredes al Pirineu i Prepirineu. Al contrari que les primaveres dels anys 2017 i 2015, les anomalies positives no s’han enfilat fins a valors gaire elevats, i com a màxim han assolit +1,8 °C a la ciutat de Barcelona.

Més noticiable ha estat la pluviometria estacional (figura 3), la qual ha presentat superàvit a la major part del Principat, fet que, pel que fa a la primavera, no succeïa des del 2013. En alguns punts del Pirineu i Prepirineu occidental, amb dades des de l’any 1950, ha estat la primavera més plujosa de les respectives sèries. També cal destacar punts de Ponent i de la serralada prelitoral, on s’han recollit quantitats que permeten qualificar la primavera de 2018 de molt plujosa, i fins i tot localment la més plujosa de, com a mínim, els darrers 20 anys.

Tot i aquesta abundància global de precipitació, enguany, a diferència de l’esmentat 2013, ha tingut també alguns sectors secs. Destaca en aquest aspecte el delta de l’Ebre i altres punts del litoral Sud, però també de part del litoral Central. A l’extrem sud del país, el dèficit pluviomètric estacional s’arrossega des de ja fa més d’un any.

Continuar llegint...

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/306405/ca/primavera-excepcionalment-plujosa-sectors-del-pirineu-prepirineu-occidental.do