dimarts, 12 de juny del 2018

La Plataforma Preservem el Litoral denuncia el dragatge de sorres al Maresme 11/6/2018 Llibertat.cat

La Plataforma Preservem el Litoral denuncia el dragatge de sorres al Maresme
Llibertat.cat 11/6/2018

Exigeixen una moràtoria dels projectes del Ministerio de Fomento espanyol per la manca d'un veritable procés participatiu davant la transcendència que impliquen per al futur del nostre litoral.


La Plataforma Preservem el Litoral  ha emès un comunicat per en relació a les actuacions que s'han iniciat a la costa del Maresme. Extraccions i "regeneracions" amb la draga, tal i com havien denunciat sense estudi d'impacte ambiental (pel seu pretès caràcter d'urgència) a l'entorn dels ports de Premià, Arenys i el Balís.

Amb pocs dies, tanmateix, s'han concretat i són en vies d'aprovació una sèrie de futures actuacions paral·leles de més gran abast que desenvolupen el pla del regeneració de platges conegut com a "Informe Técnico de Estrategia de Actuación en el Maresme" (2014) amb un primer projecte d'actuació concretat per als trams de Premià al Masnou (maig del 2018).

La plataforma valora, un cop analitzat el projecte, es reitera en els posicionaments que havien fet públics en relació al Informe des de la seva presentació l'any 2014, si bé la concreció dels punts d'extracció i de la creació d'espigons ens fa saltar alarmes ambientals.

Reitera un projecte de gran abast, amb grans costos econòmics públics, que pot modificar per sempre la morfologia de la nostra costa, que no assegura la regeneració de les platges, que hipoteca la política d'ordenació del litoral es decideix des d'un despatx sense contrast ni participació de la ciutadania ni de les institucions de la comarca comprometent el medi, el paisatge i la qualitat de vida del futur de les generacions que ens succeiran.

Per això, demana al Consell Comarcal del Maresme de la urgència de crear una TAULA DEL LITORAL del Maresme que realitzi un procés participatiu i interdisciplinari de les institucions i organismes competents, tècnics i científics, sectors econòmics afectats i societat civil, coordinada amb la TAULA DEL DELTA DE LA TORDERA acabada de crear. La funció de la TAULA seria l'elaboració d'un pla de gestió del litoral i les conques hidrogràfiques amb criteris de sostenibilitat amb una visió global.

Paral·lelament exigei una moratòria dels projectes del Ministerio de Fomento per la manca d'un veritable procés participatiu davant la transcendència que impliquen per al futur del nostre litoral.

Aquestes extraccions i "regeneracions" amb la draga s'han iniciat, tal i com denunciàvem, sense estudi d'impacte ambiental (pel seu pretès caràcter d'urgència) a l'entorn dels ports de Premià, Arenys i el Balís.


Preservem el Litoral s’oposa al projecte del Ministeri i exigeix al Consell Comarcal la creació d’una Taula del Litoral
Ràdio Premià de Mar 12/6/2018

Pancarta de la plataforma Aturem la Draga

Comunicat de la plataforma Preservem el Litoral de rebuig al projecte de protecció de la costa del Ministeri de Medi Ambient. L’entitat indica que un cop estudiat el document conclouen que la sorra que es vol dipositar (al voltant d’un milió de m3) s’extrauria bàsicament del fons marí a un quilòmetre de la costa de Premià de Mar; que no s’han fet estudis interdisciplinars previs; que no té en compte els efectes paisatgístics ni en la morfologia costanera, ni tampoc l’impacte que ocasionaria en els ecosistemes marins i litorals i en el sector pesquer; i que no planteja cap actuació sistèmica i global. Escoltem Enric Badosa, membre del col·lectiu, en declaracions a TV3:


Finalment la plataforma planteja dues exigències: al Consell Comarcal que constitueixi un Taula del Litoral amb urgència i al Ministeri la moratòria de la seva actuació.