divendres, 27 de juliol del 2018

Del 1956 a l'actualitat, la zona costanera del delta de la Tordera ha perdut 540.000 m2 de superfície de sorrals amb vegetació a les platges, un 83%. 27/7/2018 Enric Sagristà. Font: Twitter.com

Enric Sagristà Hace 2 horas
la zona costanera del delta de la Tordera ha perdut 540.000 m2 de superfície de sorrals amb vegetació a les platges? Això representa la pèrdua del 83% de l'àrea de sorrals de 1956. Destaca que Blanes, on hi havia el més extens, no en queda ni un!!!

En respuesta a   y a 
Dominaven entre Blanes i Calella el Corynephorion i altres comunitats vegetals úniques clarament diferenciades de la resta del litoral català, ara s'han de cercar a França com a lloc més proper, i hi ha una una tímida iniciativa d'intentar recuperar-les, més o menys, a Malgrat.

Queden petits retalls i alguns taxons repartits a diferents platges de la zona (la de Santa Susanna amb la Reseda hookeri és només un exemple), i queden raconets tot i que degradats... viables. Recuperar aquestes comunitats hauria de ser prioritat en qualsevol actuació al Delta.

Els sorrals amb vegetació mantinguts des de 1956 (en groc al mapa) no volen dir que s'hagin mantingut les comunitats vegetals originals, i en la majoria (dels que queden) ara dominen les comunitats vegetals de dunes embrionàries dominades per Elymus farctus, llavors acompanyants.