dijous, 16 d’agost del 2018

Què s'amaga sota l'aigua de les platges d'Arenys? 14/8/2018 Ajuntament d'Arenys de Mar

Ja ho vaig dir quan les van posar... Moooolt bona iniciativa a imitar i estendre a la resta de municipis... Ajuntament d'Arenys de Mar - Què s'amaga sota l'aigua de les platges d'Arenys?-

Què s'amaga sota l'aigua de les platges d'Arenys?
Ajuntament d'Arenys de Mar 14/8/2018


Com cada any, abans de la temporada d'estiu, s’abalisa tot el nostre litoral per senyalitzar les zones de bany, les línies de vida i les zones d'entrada d'embarcacions.

Normalment, a sota de les boies es col·loquen peces de formigó de grans dimensions per subjectar-les, però que malmeten el fons marí. Per millorar aquestes condicions, el passat mes de maig, des de l'àrea de Medi Ambient es va promoure l'abalisament ecològic tot instal·lant-hi biòtops marins. En concret, se'n van instal·lar 28.

Els biòtops marins són unes estructures marines amb uns forats que, a més de subjectar les boies, actuen de zona de cria, d'alimentació i amagatall de moltes espècies marines, per exemple pops, sípies, peixos i petits crustacis. D'aquesta manera contribueixen a la biodiversitat marina gràcies a la creació d'hàbitats que puguin ser colonitzats per les espècies dels ecosistemes marins d'aquest tram del litoral mediterrani.

L'altre avantatge que ofereixen els biòtops és que no es treuen del fons marí a finals de temporada, com se sol fer amb els blocs de formigó, sinó que l'any següent només cal instal·lar-hi de nou la boia.

El proper dilluns 20 d'agost a les 19.00 h, a la Biblioplatja, tindrà lloc la xerrada “Què s’amaga sota l'aigua de les platges d’Arenys?”, a càrrec de l'empresa responsable de l'abalisament d'Arenys –Q-Star-, on es parlarà de l'evolució dels nostres biòtops, de les espècies que els poden colonitzar i la importància de crear aquests habitats en zones com el Maresme.

Aquesta xerrada s'emmarca dins la programació del cicle de xerrades i sortides mediambientals d'aquest any.


Recupero del 31/5/2018...

Arenys de Mar instal·la el primer abalisament ecològic de Catalunya
Ajuntament d'Arenys de Mar 31/5/2018


La nostra vila acaba d'instal·lar, per primera vegada a Catalunya, un sistema d'abalisament ecològic per protegir les zones de bany de les platges d'Arenys de Mar. El sistema pretén ser el màxim de respectuós possible amb el fons i la vida marina associada del litoral arenyenc.

La principal novetat és la instal·lació de biòtops o estructures submarines amb cavitats i lleixes de formes i mides diverses, que tenen una doble funció. D'una banda, la fixació de les boies principals (les boies grans que marquen la línia de 200 metres de la costa i les de capçalera de canal nàutic), en detriment dels antics blocs de formigó que s'havien de posar i treure cada temporada de bany, amb un impacte important sobre el fons marí. I, de l'altra, el foment de la vida submarina que pot colonitzar aquests biòtops o punts d'interès biològic.

Una vegada instal·lades, aquestes estructures es deixen al fons marí i cada any només s'hi han de fixar les boies de superfície, de manera que es redueix considerablement tota l'operativa i els costos associats. En total, s'han col·locat 28 biòtops de punta a punta del litoral d'Arenys de Mar, amb separacions que oscil·len entre els 125 i els 150 metres.

Amb tot, el principal avantatge de l'ús de biòtops és la contribució a la biodiversitat marina gràcies a la creació d'hàbitats que puguin ser colonitzats, amb el temps, per les espècies dels ecosistemes marins d'aquest tram del litoral mediterrani.

Cal destacar també la instal·lació de tres canals nàutics, un per platja, per a l'entrada i sortida controlada d'embarcacions i artefactes flotants. Aquests canals estan delimitats per boies que van fixades al fons marí amb un ancoratge ecològic, tipus hèlix, que evita també l'ús dels antics blocs de formigó de posar i treure i l'impacte corresponent sobre el fons marí.


A més, també s'incorpora com a novetat l'abalisament de l'espigó de llevant del port d'Arenys, a tocar de la platja del Cavaió, i de l'antic espigó de la platja de la Musclera, a tocar amb el terme municipal de Caldes. En aquest cas s'ha fet amb dos propòsits: evitar el bany en aquests indrets perillosos i sobretot la utilització d'aquestes estructures per llançar-se a l'aigua, i protegir l'estada de corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis) i d'altres aus protegides, que s'ha demostrat que fan ús temporal d'aquestes estructures artificials.

L'Ajuntament ha posat molt d'èmfasi en el retorn d'informació del funcionament de l'abalisament ecològic a la població. Per això, anualment, es farà un doble seguiment científic dels 28 biòtops instal·lats, un a l'hivern i un a l'estiu, per analitzar la colonització de vida marina d'aquests punts. A partir de les dades obtingudes, es realitzaran activitats de sensibilització ambiental adreçades a les escoles i a la població d'Arenys de Mar.

Tot i que algun municipi costaner està fent proves pilot del sistema, gràcies a aquest canvi radical en l'enfoc del servei d'abalisament, Arenys de Mar es converteix en el primer municipis del litoral català a abalisar tota la seva zona de bany amb estructures biològiques i de molt baix impacte en el medi marí.