dilluns, 13 d’agost del 2018

Sobre l'allau d'alarmes i crides a la col·laboració ciutadana amb la Vespa asiàtica (Vespa velutina) 13/8/2018

Ja hi ha Vespa asiàtica (Vespa velutina) a tota la Baixa Tordera i sembla que enguany l'expansió ha estat generalitzada a totes les zones properes també... No queda més que acostumar-nos a elles i esperar que l'equilibri tròfic faci la seva feina per sí mateix fins que s'estabilitzi la seva població i distribució, exactament igual que amb la resta d'espècies exòtiques que cada any arriben a casa nostra (i no sempre amb l'alarma que aquesta ha generat).

No és un problema de recursos o esforços destinats al seu control o erradicació (totalment inútils i més propagandístics que efectius), i menys a nivell local o comarcal (en tractar-se d'un fenomen mundial), sinó d'adaptació als canvis de la societat actual que modifica les característiques pròpies del medi natural i que ni s'afronten ni semblen importar als qui, això sí, ens demanen col·laboració constantment.

La principal paradoxa és, i les xarxes socials van plenes d'exemples, que amb l'alarma només aconsegueixen que la gent mati qualsevol bitxo que es bellugui (per moltes fotografies i descripcions que es publiquin), i moltes de l'espècies autòctones afectades són la millor arma que tenim contra les espècies exòtiques, ja que són competidores o reguladores de la cadena tròfica que és, insisteixo, l'única cosa que determinarà el futur de les espècies noves al nostre entorn.

Aquí "només" uns exemples de l'allau de tuits sobre el tema (de tot una mica, opino que millor els que informen que els que alarmen) dels darrers dies (aplicable a tot arreu, només com a exemple i si cerqueu per "Velutina" veureu que ja està establerta a tot el territori). Només uns exemples...

Ajuntament Palafolls 11 ago.
Ja s'han vist els primers nius a . Si en detecteu heu d'avisar als o a la Policia Local (608740404)

Ràdio Palafolls 10 ago.

Aj. Sant Pol de Mar 8 ago.
🐝Si et trobes amb un niu de no t'apropis sense un equip adequat‼️ Avisa als ☎️Han habilitat un número de telèfon i un mail 💻per comunicar-ho.
Ajuntament de Sant Pol de Mar 8/8/2018

Ràdio Calella TV 11 ago.
A Sant Pol s’han detectat els primers exemplars de vespa asiàtica

Enric Sagristà Hace 17 horas
Vespa velutina (asiàtica) a algun entès ho pot corroborar o no ho es?

Agents Rurals 10 ago.
Saps com diferenciar la vespa velutina de les autòctones 🐝? Té un aspecte més fosc. Fa uns 3 centímetres. Té el tòrax negre, el rostre de color groc i a l'abdomen té una franja groga i un color ataronjat al final. Tens més info en aquest enllaç👇


Ràdio Arenys 9 ago.
L’Ajuntament d’Arenys fa una crida als arenyencs perquè truquin al 112 en cas de detectar un niu de vespa asiàtica
Ràdio Arenys 9/8/2018

Ràdio Arenys de Munt 4 may.
En els últims dies s’han trobat exemplars de vespa asiàtica a Arenys de Munt


vanessa rodriguez Hace 19 horas
Avispa encontrada en Argentona (Urb. Can Raimi). ¿Nos pueden confirmar si es una velutina? No es la única que hemos visto hoy. Gracias.

ecocolmena 12 ago.
Expansion de la Vespa velutina, avispa asiática... Nada ni nadie logró contenerla

Centre Biodiversitat Hace 15 horas
Una infografia força clara