dimecres, 17 d’octubre del 2018

Algunes notícies per llegir 15-17/10/2018...

L’últim episodi de pluges ha accelerat la recuperació de l’aqüífer de la Tordera després de l’estiu
Ràdio Calella 17/10/2018

Imatge del riu Tordera del passat 15 d'octubre (FOTO: Anna Llopart Gumbau)

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) confirma que el riu Tordera ha tingut un cabal important gràcies a les pluges del passat cap de setmana i que això ha permès la recuperació de l’aqüífer que abasteix d’aigua poblacions com Calella, Blanes, Lloret o Pineda de Mar. Està actualment al seu màxim nivell.

El cap del Departament de Gestió de Recursos Hídrics de l’ACA, Enrique Velasco, ha explicat en una entrevista a l’Info Migdia que les pluges han permès recuperar l’aqüífer i que el riu tingui cabal en el seu tram baix, quan desemboca al mar.

A la tardor es recupera i amb aquestes pluges s’ha aconseguit de forma més ràpida. Hi ha dos dipòsits a l’embassament subterrani: el que hi ha a la part alta ha crescut 2 metres, i l’inferior, on costa més que arribi a l’aigua del riu, ha pujat un pam –uns 30 centímetres— i se situa per sobre de la cota del mar. L’aigua dolça empeny la salada i, fins i tot, millora la situació del dipòsit.

El responsable de l’ACA ha exposat que aquesta crescuda repercuteix molt positivament en l’ecosistema del riu. La Tordera va registrar dilluns un cabal aproximat de 96 metres cúbics per segon, una xifra que suposa el major cabal dels últims tres anys.

A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista a Enrique Velasco, cap del Departament de Gestió de REcursos Hídrics de l’ACA.



Plataforma Litoral Hace 23 horas
"Enric Badosa (membre de la Plataforma Litoral Preservem el Maresme) ha afirmat que el fet que desaparegui una platja forma part de la dinàmica del litoral" Doncs això, una evidència que encara no s'enten

Ràdio Arenys 16/10/2018

L'onatge s'ha empassat de nou la sorra a Arenys (foto: Antoni Sintas)

La Plataforma Preservem el Litoral torna a posar en evidència el llançament de diners que s’ha fet, de nou, per regenerar platges del sud de la nostra comarca per poder gaudir de l’estiu.

La plataforma ha criticat que l’Estat s’hagi gastat 1,4 milions d’euros aquest 2018 per ‘refer’ el litoral del Baix Maresme quan s’ha demostrat, una vegada més, que el mar sempre torna. En concret, aquest any s’han fet actuacions amb la draga a El Masnou, Montgat i Llavaneres amb l’amenaça que l’embarcació vingués a Arenys de Mar, però al final no ho va arribar a fer. Per aquest motiu, la plataforma insisteix a frenar els dragatges i fer un pla integral sobre com es vol que sigui el litoral a tot el territori. El biòleg arenyenc i membre de la plataforma, Enric Badosa, també posa de manifest que hi ha alcaldes que demanen a Madrid tenir sorra per la temporada d’estiu.

Enric Badosa ha afirmat que el fet que desaparegui una platja forma part de la dinàmica del litoral. En aquest sentit, el biòleg critica que es vulgui estructures que durin per sempre, quan la realitat és que els temporals s’ho emporten. Badosa ha posat l’exemple de tots els elements que s’han posat a la platja de la Picòrdia, des dels xiringuitos fins a les fonts.

Badosa es manté molt crític amb el pla del Ministeri del 2015 que, en teoria, s’executarà a la zona entre Arenys de Mar i Blanes, sobretot pel que suposarà pel volum de sorra que s'extraurà. En el cas de la nostra vila, s'apunta a uns 500.000 metres cúbics. Badosa destaca que des de la plataforma ja estan fent accions, com ara demanar als Ajuntaments que aprovin mocions per exigir una moratòria.


DEPANA 15 oct.
Recordes la notícia? 6 mesos mes tard, la visitarem per conèixer el seu estat i les actuacions per restaurar-la. Apunta't! Dissabte, 20

Aquest dissabte, 20 d'octubre, reivindicarem la destrucció que va patir la roureda de a . Apunta't!


CATWaterPartnership Hace 5 horas
Sessió organitzada per soci del CWP sobre el projecte LIFE Dreamer amb i Aqua still “Demonstration of an Environmently-friendly desalination system concept: transforming seawater into valuable resources” a Blanes. Introducció a càrrec de

Avui estem a Blanes per la jornada de portes obertes de LifeDreamer amb espai de reflexcio sobre les expectatives de la regió, la dessalació i l’economia circular

Grupos focales discutiendo y reflexionando sobre las expectativas de la región, la y la

Visita de la planta piloto. Gracias a todos por una mañana muy intensiva y muy enriquecedora!