dimarts, 16 d’octubre del 2018

Sobre la crescuda de la Tordera 15-16/10/2018

El riu Tordera arriba al seu major cabal dels últims 3 anys
Ràdio Palafolls 16/10/2018

Foto: Enric Sagristà

El temporal de pluja que va afectar el nostre territori entre diumenge i ahir dilluns no va portar només efectes negatius. L’increment de les precipitacions ha ajudat d’una manera més que notable al fet que molts rius hagin vist incrementat el seu cabal fins a nivells que no es veien en anys.

És el cas de la Tordera, que ahir dilluns registrava un cabal aproximat de 96 metres cúbics per segon, una xifra que suposa el major cabal registrat en els últims 3 anys.

Així ho ha destacat Enric Sagristà, investigador del CEAB, que ha posat en valor aquestes xifres tenint en compte que fa només una setmana el riu no tenia cabal superficial en el seu tram baix.

Reproductor d'àudio

Fe servir les tecles de fletxa cap amunt/cap avall per incrementar o disminuir el volum.
Segons explica l’investigador, un cop creix el riu i es recupera l’aqüífer, aquest sol mantenir el nivell durant els mesos de tardor, hivern i primavera.

Sagristà explica que l’aqüífer està preparat, al màxim nivell, i recuperat del descens que ha patit durant l’estiu, i per tant totes les pluges que puguin caure al llarg d’aquesta propera tardor i hivern es traduiran en una crescuda del riu en superfície.

Malgrat tot, tal i com aclareix Sagristà, la sobreexplotació de l’aqüífer segueix essent un assumpte que cal solucionar, ja que això impedeix que amb crescudes com la viscuda aquestes darreres hores es pugui netejar la llera del riu i també aportar sediments al litoral, les conegudes com a “torderades”.

Reproductor d'àudio

Fe servir les tecles de fletxa cap amunt/cap avall per incrementar o disminuir el volum.
Segons explica Sagristà, ja fa uns 5 anys que el riu no viu un episodi com aquest, i amb el temps també ha anat disminuint la freqüència amb què s’han anat produint “torderades”. De fet, històricament, se’n produïa una cada 1 o 2 anys, però degut a la sobreexplotació de l’aqüífer aquesta tendència ha anat canviant, fins als 5, 6 o fins i tot 10 anys entre cada episodi.

Després de les intenses pluges, la Tordera baixava ahir amb una amplada de 80 metres i una alçada aproximada d’1 metre.


[ÀUDIO] LA JUNGLA. Entrevista amb el geòleg Enric Sagristà sobre la crescuda del riu Tordera
Ona Malgrat 16/10/2018

Foto: Enric Sagristà

El geòleg i doctorant al Centre d'Estudis Avançats de Blanes, Enric Sagristà, ha passat avui per La Jungla per parlar de la crescuda del riu Tordera després de les pluges dels últims dies. Segons ell, ara té el major cabal dels últims 3 anys.

Àudio


La Tordera arriba a un cabal d’aigua de 181 metres cúbics per segon i una altura de 196cm
Ràdio Tordera 15/10/2018


Les darreres pluges han fet augmentar el cabal dels rius i millorar la situació de la Tordera. A l’Estació de Can Simó de Fogars de la Selva s’han registrat uns 181 metres cúbics per segon. Fins fa uns dies només baixaven 3 metres cúbics per segon. El nivell del riu ha arribat a les 7:00h als 196cm, quan el normal és 54cm. Les pluges permeten carregar d’aigua els aqüífers subterranis.

El departament d’Interior de la Generalitat demana molta precaució i que es vigilin els accessos a la llera, als guals i punts baixos del riu Tordera davant l’augment del seu cabal a les últimes hores.