diumenge, 17 d’agost del 2008

Sobre l’aparició de peixos i cap-grossos morts al riu Tordera (Foagars de la Selva) 17/8/08...

Apareixen centenars de peixos morts al tram del Tordera proper a Fogars
Diari de Girona 17/8/08

Tècnics de Medi Ambient investiguen si un vessament tòxic pot haver provocat la mortaldat

FOGARS DE LA SELVA DDG
Cap a 600 peixos i amfibis van aparèixer morts divendres a una bassa del llit del riu Tordera propera al polígon industrial de Fogars de la Selva. Les basses d'aquest tram de riu, que contenen força aigua tot i ser l'agost i on la vida piscícola hi prolifera ja que l'aigua és neta, amb nutrients i prou oxigenada, presentaven bon aspecte fins el passat divendres, però de cop i volta centenars de barbs de muntanya , bagres, anguiles, carpes, gambúsies i capgrossos de granota verda van resultar morts sense causa aparent, ja que segons informa La natura a la baixa Tordera les basses dels voltants, tot i estar més buides d'aigua, eren plenes de peixos que no semblaven afectats.

Alguna mena de vessament tòxic originat per alguna factoria podria ser la causa de la mort dels animals, tot i que els Agents Rurals de la Generalitat, que es van desplaçar ahir a la tarda fins al paratge per recollir mostres, no van aventurar cap hipòtesi; tot i que sí van constatar que els peixos podrien portar morts més d'un dia.

Avui diumenge s'hi desplaçaran tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per tal d'intentar esbrinar si l'aigua ha estat emmetzinada d'alguna manera o bé la mort dels peixos es deu a causes naturals.

..............................................................

Podeu recuperar l’article aquí...

FOTODENÚNCIA 15/8/08... MORTANDAT DE PEIXOS I AMFIBIS AL RIU TORDERA (FOGARS DE LA SELVA)

Aquesta tarda en visita a aquest tram de riu, agents forestals recollien mostres i recorrien tot el tram de riu afectat. Han demanat la retirada de tots els peixos morts a una empresa especialitzada degut a la gran quantitat que hi ha i a la dificultat del riu en autorregenerar-se amb tants cadàvers.
.

Un dels agents al tram afectat a l'alçada del Polígon Industrial de Fogars de la Selva

Comentem el bon estat aparent de l’aigua i que tot indica que es tracta d’un vessament tòxic (només ho comentem)... no ha quedat res.

Comenten també la presència d’alguns petits peixos i granotes adultes que sembla que tornen a colonitzar les aigües, però el més preocupant és la no observació (ni captura els últims 2 dies a les nanses) de cap tortuga quan, habitualment, són força abundants aquí i es veuen cabussant-se amb relativa facilitat. A diferència d’altres animals, les tortugues aquàtiques es troben a zones d’aigües profundes i entre la vegetació dels tolls, i quan moren queden amagades o s’enfonsen. Tot i això és molt aventurat dir si aquest vessament les ha afectat o no.

També per la zona una patrulla de la policia local preguntant i vigilant per si es detecta alguna cosa.

Aigües avall, sota el pont de l’autopista AP-7... abundants peixos i tortugues de rierol sense cap incidència (entre els dos trams, el llit del riu es troba sec, impedint que el vessament tòxic hagi afectat al riu aigües avall)...


tram del riu aigües avall del pont de l'AP-7

una de les tortugues de rierol (Mauremys leprosa) capturada i marcada avui a l'alçada de Sant Cebrià de Fogars de la Selva

anguiles (Anguilla anguilla), barbs de muntanya (Barbus meridionalis), bagres (Squalius cephalus), carpes (Cyprinus carpio), gambúsies (Gambusia holbrooki) i adults i cap-grossos de granota verda (Pelophylax perezi) a tot el tram i tolls aigües avall de l'AP-7