dimarts, 14 d’octubre del 2008

Algunes notícies més per llegir 9 i 14/5/08...

Requisen 83 tones de pinyes il·legals a Dosrius
El Punt 14/10/08

Eren en una empresa de Dosrius, des d'on s'exportaven els pinyons a Itàlia per al consum
.

Un moment del comís de les pinyes per part dels Agents Rurals. Foto: EL PUNT

El cos dels Agents Rurals del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat ha comissat 83 tones de pinyes de pi pinyoner procedents de la recol·lecció il·legal als boscos de la Serralada Litoral. Les pinyes eren en unes instal·lacions de Dosrius i es preparaven per enviar-ne els pinyons a Itàlia, on hi ha molta demanda d'aquesta llavor per a la indústria alimentària. La llei forestal catalana estableix que la recollida de pinyes s'ha de fer entre l'1 de novembre i el 15 de maig, i fora d'aquest període està prohibida qualsevol mena de recol·lecció. Segons la conselleria, aquest és el decomís més important que s'ha fet mai a Catalunya.

El dispositiu dels Agents Rurals va comprovar, dies abans de la intervenció, que diàriament i sobretot a última hora de la tarda es descarregaven sacs de pinyes a les instal·lacions de l'empresa, situada a cavall de les comarques del Maresme i el Vallès Oriental. A més d'infringir la normativa forestal catalana, l'empresa no disposava del llibre de registre de compres obligatori, on hauria de constar la data, la quantitat comprada, el nom del proveïdor, el número de llicència i la residència. Per aquest motiu s'ha obert un expedient sancionador administratiu tant a la companyia responsable del comerç il·legal com als recol·lectors als quals es va comissar el gènere durant l'operació. A més, segons es va poder comprovar, la pinya comissada es pagava a les persones que en portaven a l'empresa a 0,35 euros el quilo, i estava preparada per ser enviada per via marítima a Itàlia.

Els productes comissats es van traslladar a unes dependències que el Departament de Medi Ambient i Habitatge té a Santa Perpètua de Mogoda, al Vallès Occidental. Durant el trasllat, que va requerir la mobilització de diversos vehicles pesants per transportar la gran quantitat de pinyes, també es van enxampar diversos recol·lectors que anaven arribant a l'empresa per vendre-hi el producte obtingut durant la jornada. Els agents van comprovar que molts d'ells no disposaven de la documentació que exigeix la llei, i que, a banda de la llicència, no tenien el permís del propietari dels terrenys.

La intenció de la Generalitat és aplicar un tractament a les pinyes comissades a Dosrius i utilitzar-les en programes de reforestació de finques forestals afectades per incendis. Segons la conselleria, la recol·lecció indiscriminada, sense respectar les èpoques i les normes per dur-la a terme, pot comportar danys a les masses forestals i la pèrdua de la producció d'aquest producte tan apreciat.

El pi pinyoner és una espècie que floreix de març a maig, i la pinya necessita tres anys per madurar. Un cop passat aquest període, els pinyons cauen durant la tardor del tercer any o durant la primavera de l'any següent.

Feina d'immigrants

La recollida de pinyes sovint és feina de persones immigrants que estan en situació irregular i que durant la tardor i l'hivern són contractats per empresaris recol·lectors. Aquestes esquadres de treballadors, les descarreguen en punts concrets de la geografia forestal al matí i les recullen al vespre, quan ja han acabat la jornada. A banda que molts no tenen ni els permisos ni la llicència corresponent, treballen sense cap mesura de seguretat i buiden les pinedes sense cap contemplació. Fa anys que els Agents Rurals denuncien aquesta pràctica als boscos tant del Maresme com del Vallès Oriental, on es concentra bona part dels pins pinyoners de Catalunya i on també es fa bona part d'aquest comerç il·legal de pinyons.


Grups ecologistes volen protegir 23 espais agroforestals al corredor mediterrani
El Punt 09.10.2008 LAURA DIÉGUEZ

Les zones forestals i agrícoles estan situades al llarg d'aquesta franja del territori

La Federació d'Ecologistes de Catalunya (EdC) ha proposat protegir els espais agroforestals del corredor mediterrani de Catalunya en un document, anomenat Proposta d'espais agroforestals del corredor mediterrani, presentat ahir al congrés de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). La federació considera que aquests espais s'han de protegir perquè estan sotmesos a una gran pressió urbanística. Per protegir i gestionar aquestes zones, l'EdC proposa que «es formin 23 consorcis supranacionals» amb implicació dels departaments d'Agricultura i Acció Rural, Medi Ambient i Política Territorial.

La federació d'entitats ecologistes de Catalunya proposa protegir uns 23 espais agroforestals situats al llarg del corredor mediterrani, que està format per comarques de pas situades a la franja litoral i a la depressió prelitoral, i que, amb tot tipus d'infraestructures, connecten Europa amb el sud peninsular i Àfrica. Aquesta privilegiada situació en què troben comarques catalanes ha fet que, durant temps, espais agroforestals de les planes de Catalunya estiguin sotmeses a processos d'ocupació urbanística. Per aquest motiu, la federació Ecologistes de Catalunya (EdC) ha elaborat el document Proposta d'espais agroforestals del corredor mediterrani, que va ser presentat ahir al congrés de la Unió Internaciónal per a la Conservació de la Natura (UICN), per protegir aquests espais agroforestals més afectats per les infraestructures. Per fer front a la continuació d'activitats urbanístiques i per preservar la biodiversitat que hi ha en aquestes planes del corredor, un dels membres de l'Associació per a la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC), una de les entitats que formen part de l'EdC i que també va col·laborar en l'elaboració del projecte, Alfred Martínez, va explicar que «cal que es formin 23 consorcis supranacionals» amb implicació de depar taments de la Generalitat com ara Agricultura i Acció Rural, Medi Ambient i Política Territorial. Aquestes administracions ambientals de proximitat s'encarregarien de «gestionar i protegir» aquests espais, ja que no hi ha instruments de planificació territorial, ni administració de proximitat, ni recursos suficients per gestio nar les planes, va criticar Martínez. «Davant d'aquesta manca d'instruments en el Departament d'Agricultura i Acció Social, vam pensar que era el millor moment per cobrir mancances», ja que les zones forestals situades a les serralades sí que disposen d'instruments territorials (pla d'espais d'interès natural i Xarxa Natura 2000) i de gestió.

-1. a les valls del Fluvià

- 2. a l'Empordà

- 3. a les valls de l'Onyar-Girona

- 4. a l'estany de Banyoles

- 5. a la plana de Vic, a la Catalunya central

- 6. a la vall d'Aro

- 7. a l'estany de Sils

- 8. a la Tordera

- 9. al Vallès

- 10. al Maresme

- 11. al pla del Bages

- 12. al Moianès

- 13. a la Conca d'Òdena

- 14. al Baix Llobregat

- 15. al Penedès

- 16. al Garraf

- 17. al Gaià

- 18. a les valls del Francolí i Riudecanyes

- 19. als plans de Queralt

- 20. a les valls de Siurana

-21. a la Ribera d'Ebre

- 22. a les Valls i del Delta de l'Ebre

- 23. a la Sénia