dimarts, 14 d’octubre del 2008

Més sobre el robatori de tortugues a Santa Maria de Palautordera 14/10/08

Lo del robatori anterior de tortugues al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya és una informació facilitada per en Xavier Rivera referint-se a fa uns anys i a un fòrum d’herpetòlegs, i que vaig comentar ara no sé on exactament parlant de possibles sortides comercials dels exemplars robats.

Afegit a ... Robades les tortugues aquàtiques del Parc de l'Arboretum de Santa Maria de Palautordera


Investiguen el robatori d'una seixantena de tortugues de la bassa de l'Arboretum
L’Actualitat del Baix Montseny 14/10/08


La unitat de Medi ambient dels Mossos d'Esquadra està investigant l'extrany robatori d'una seixantena de tortugues de la bassa de l'Arboretum, al parc del Reguissol de Santa Maria de Palautordera. Els agents van ser ahir, dijous, a Palau, per intentar recollir proves que puguin conduir a l'autoria dels fets.

Aquests van passar el cap de setmana i els va descobrir Javier Romera, un estudiós que fa un seguiment de les tortugues a la conca de la Tordera. Romera, amb el permís de l'Ajuntament, havia instal·lat dissabte un seguit de trampes per capturar-les i així, l'endemà diumenge poder marcar-les i tornar-les a alliberar. L'operació consisteix en realitzar marques identificatives individuals a la closca per detectar els desplaçaments que fan els exemplars entre diferents punts de la conca de la Tordera.

En concret, s'analitzen les espècies Mauremys leprosa, la tortuga de rierol, Emys orbicularis, la tortuga d'estany, i Trachemys scripta, la tortuga de temples vermelles també coneguda com a tortuga de Florida. Les dues primeres són espècies autòctones protegides mentre que la tortuga de Florida és una espècie exòtica i invasora.

La sorpresa va ser diumenge quan, pels volts de les 4 de la tarda, Romera va anar marcar les tortugues i recollir les trampes i es va trobar que havien desaparegut. En recompte ocular del dia anterior s'havien detectat un mínim de 57 tortugues de Florida, i un mínim de 16 tortugues de rierol, a més d'una tortuga d'estany. Després del robatori, es considera que com a molt hi ha uns vuit exemplars tot i que fins que no hi hagi un dia assolellat no es podra fer un recompte més exacte.

Tant el regidor de Medi Ambient de Palautordera, Ferran Claudin, com el mateix Romera, no entenen com es va produir el robatori ja que dues hores abans les tortugues van ser vistes dins les cistelles. Per agafar-les calia entrar dins la bassa, que conbreix fins la cintura, ja que les nanses de captura havien estat lligades a les roques que hi ha al centre de l'estanyol.

Tampoc no era gens fàcil emportar-se la seixantena d'exemplars, alguns dels quals pesaven més de dos quilos, en menys de dues hores i sense ser vistos. Tot això amb les portes d'accés tancades que impedien que s'hi pogués acostar cap vehicle per transportar-les. "Tot plegat és molt sospitós", assenyala Claudín, ja que per portar a terme una actuació d'aquestes característiques cal un mínim d'infrastructura amb l'afegitó que el robatori es va produir a plena llum del dia.

L'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera tenia la intenció, un cop marcats els diferents exemplars, regular la presència de les tortugues de Florida atès que es tracta d'una espècie invasora que perjudica les autòctones. Ara, però, es desconeix quin haurà estat el destí i si algun desaprensiu les ha introduït a la conca del riu.

Els Mossos d'Esquadra de l'àrea de medi ambient treballen amb totes les hipòtesis possibles. Entre elles no es descarta que els autors siguin persones que negocien amb la venda ilegal de la tortuga de rierol, una espècie autòctona que està protegida i de la qual està prohibit el seu comerç. Tot i que no és habitual, si hi ha hagut alguna denúncia per la venda d'aquests exemplars en mercats ambulants de municipis de l'entorn del Baix Montseny.

Segons Romera, no fa gaire es va produir un robatori de tortugues al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya, situat a Masquefa (Anoia), si bé en aquella ocasió els autors del robatori es van emportar només les tortugues de riu i no les tortugues de Florida que, com en el cas de Santa Maria de Palautordera, no tenen valor. Javier Romera tampoc no descarta que l'autor o autors dels fets no siguin conscients de l'acció que han portat a terme i que, quan el robatori es difongui a través dels mitjans de comunicació, es desfacin de les tortugues de qualsevol forma.