Ràdio Tordera 5/11/08
Tordera aposta pel turisme natural, cultural i esportiu. Així es va explicar ahir en la primera taula rodona per definir les línies estratègiques que haurà de recollir l’estudi turístic del municipi. A l’acte hi van participar el regidor de promoció de la vila, Bernat Costas, L’alcalde de Tordera Joan Carles Garcia, el director general de turisme de la generalitat, Joan Carles Vilalta i el president del consorci de promoció turística costa del Maresme, Josep Maria Juhé. Per tirar endavant qualsevol iniciativa, es demana la col·laboració de la ciutadania, de les administracions públiques i dels agents externs al municipi. La bona gestió turística ha de permetre transformar el sector socioeconòmics de Tordera, incrementar visitants, i potenciar la creació d’ocupació. El regidor de promoció de la vila, Bernat Costas defensa un turisme per Tordera dirigit a la natura, l’esport i la difusió del patrimoni.
Per la seva banda, l’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia va assegurar que es vol potenciar un model turístic diferent al de la costa i de més qualitat.
El president del consorci de promoció turística costa del maresme, Josep Maria Juhé va destacar el nombrosos elements de qualitat del municipi, que poden atraure l’interès turístic.
Entre les mesures exposades ahir destacava la voluntat que el visitant que va al mercat es quedi més hores a Tordera. La trobada d’ahir és el punt de sortida per elaborar les línies estratègiques que haurà de recollir l’estudi turístic del municipi.
.
Natura recuperada
El Punt 05.11.2008 TERESA MÁRQUEZ
Sant Cebrià conclourà amb èxit un primer taller ocupacional forestal que ha fet aflorar indrets oblidats
el salt del sallent. L'espai natural de gran bellesa ha estat recuperat pel gaudi general. A la imatge petita, el grup d'alumnes del primer taller ocupacional forestal.
El primer taller ocupacional forestal que ha posat en marxa Sant Cebrià de Vallalta ha estat tot un èxit. Vuit persones en atur i de més de 25 anys han pogut formar-se al llarg d'un any –el projecte acaba al desembre– com a peons forestals. Dues d'elles ja han estat contractades i la resta té força possibilitats de trobar feina després d'haver superat un curs de prop de 2.000 hores. «Ha estat un treball dur per als alumnes, però els resultats obtinguts evidencien com n'estan de preparats», explica la directora del pla formatiu, Esther Cruz, que comparteix amb el director del projecte, i alcalde de Sant Cebrià, Jaume Borrell, la satisfacció per haver tirat endavant la iniciativa. I és que en Jaume Graupera, la Noelia Laborda, la Mónica Lorenzo, la Francisca Martínez, en Nicolas Planterose, la Montserrat Tomas, en Fermín Varón i la Judith Sanleandro més que aprendre l'ofici a les aules, que també, s'han passat molts dies a l'aire lliure recuperant espais naturals que havien estat abandonats o que han estat transformats per poder-ne gaudir.
En aquest sentit, el taller s'ha encarregat de tornar a fer transitable el camí de Can Serafí fins a Ca N'Aulet, a habilitar la franja de protecció contra incendis de Can Xuxa i a netejar la zona verda de la urbanització de Castellar d'Índies. «L'aprenentatge inclou accions de gran destresa, com ara el desbrossament en zones altes i inclinades o l'orientació a la muntanya», apunta Cruz, que recorda que part de la formació ha estat compartida amb un altre taller forestal, però aquest d'Arenys de Munt. Tot i això, i tal com reconeixen tots els implicats, hi ha hagut dues accions que han superat les millors expectatives: l'acció feta al salt del Sallent i la zona preparada amb plantes aromàtiques en els terrenys propers a l'escola bressol.
En el primer cas, els alumnes van recuperar un antic recorregut pel torrent del Sot del Sallent que ha permès recuperar un itinerari de gran bellesa que properament s'inclourà dins les propostes del parc del Montnegre i el Corredor. Roques amb formes màgiques, un salt d'aigua de gran bellesa i un recorregut molt recomanable fan d'aquest espai l'autèntica «joia de la corona» del taller ocupacional. Pel que fa a la zona de plantes de l'escola bressol, s'ha habilitat un petit espai amb espècies autòctones que properament se senyalitzaran i del qual els infants de l'escola bressol en podran fer ús en un futur. Aquestes dues actuacions han permès també promoure la sensibilització mediambiental en un espai envoltat de boscos com és Sant Cebrià i amb un potencial paisatgístic encara per descobrir.
El taller ocupacional –promogut des del Departament de Treball de la Generalitat i el Fons Social Europeu– ha tingut el suport i la complicitat de l'Ajuntament, el parc de bombers d'Arenys de Mar i els membres de l'ADF. L'objectiu prioritari és aconseguir un segon taller amb vista al curs vinent «i intentar que sigui per a 16 persones» perquè l'interès per participar-hi s'ha multiplicat tant al municipi com en pobles veïns. Esther Cruz avança que en cas d'aconseguir-lo, aquest segon taller podria completar el recorregut del sender del Salt del Sallent.
.
Santa Susanna presenta a Costes el projecte de la marina seca a la platja
El Punt 5/11/08
L'Ajuntament assegura que hi ha tres operadors interessants a construir l'equipament esportiu
Santa Susanna ha fet arribar a la direcció general de Ports i Costes el projecte de construcció de la marina seca que s'ha de convertir en el motor econòmic de la nova ordenació del litoral. L'equipament, que segons defensa l'alcalde, Josep Monreal (CiU), ja té tres possibles operadors interessats, tindria una capacitat màxima per a 300 embarcacions de set metres d'eslora. La construcció quedaria semisubterrània i la part que dóna al Camí del Mig quedaria tapada per una duna. L'estructura se situaria als terrenys de la Llantia, a tocar de Pineda de Mar, el mateix lloc que Santa Susanna va proposar perquè s'hi construís la depuradora.
El projecte per construir una marina seca a Santa Susanna, la primera del Maresme directament a la platja, ha sortit del calaix on havia estat guardat des de final del 2006. El canvi de govern local i, sobretot, el traspàs de competències del Ministeri de Medi Ambient a la Generalitat ha anat ajornant la proposta, que, finalment, s'ha fet arribar al servei de Ports i Costes. Segons va confirmar fa pocs dies l'alcalde de Santa Susanna, Josep Monreal (CiU), el servei que es planteja s'instal·larà als terrenys coneguts com la Llantia, a tocar del terme municipal de Pineda de Mar i és qualificat d'equipament esportiu. L'estructura està prevista per poder donar servei a un màxim de 300 embarcacions d'una eslora que no superi els set mestres. «L'edifici tindrà tres plantes i serà semisubterrani, per evitar al màxim l'impacte en la zona», explica l'alcalde. En aquest sentit, la part de la marina seca que donarà a la via del tren quedarà tapada per una duna que donarà continuïtat al passeig marítim. «L'entrada i sortida d'embarcacions es farà a la platja i el gran atractiu del servei és que serà del tot mecanitzat», assenyala Monreal. La marina seca, doncs, funcionarà amb un sistema semblant al d'alguns pàrquings de cotxes que traslladen els vehicles mitjançant un sistema de rails. «Serà innovador, i ja tenim tres empreses interessades a desenvolupar la proposta», assegura Josep Monreal, que considera que un servei com aquest pot atraure un nombre molt important d'usuaris de la zona.
D'altra banda, la construcció de la marina seca comporta un seguit d'actuacions al front marítim, com ara la consolidació definitiva de la base nàutica i la creació d'un camí de ronda que faciliti l'accés a peu.
També es preveu que al costat de l'equipament puguin habilitar-se espais per acollir serveis de restauració, de formació esportiva i altres de vinculats a aquest àmbit. Monreal manté que la marina seca projectada a Santa Susanna «serà única a tot l'Estat».
Maresme. Un accés per sota la via del tren
El projecte de construcció de la marina seca també inclou els vials de comunicació i els accessos necessaris. Així, i segons l'alcalde de Santa Susanna, hi ha previst un pas sota la via del tren i la millora de l'avinguda del Mar. «Estem parlant d'un projecte ambiciós i que haurà de desenvolupar la mateixa adjudicatària que s'encarregui d'aixecar la marina seca», puntualitza Josep Monreal. Pel que fa a la possibilitat de buscar complicitats amb el municipi veí de Pineda, Monreal està convençut que «hi haurà bona entesa» amb el seu homòleg Xavier Amor (PSC). «Volem arribar a acords tant pel que fa a potenciar l'estació nàutica com per al futur equipament esportiu, i per això vull asseure'm aviat amb l'alcalde de Pineda i plantejar-li tot el projecte, que segur que li interessarà», avança.
amunteguen sorra i runa a la platja de Malgrat
Malgrat Confidencial 5/11/08
tones de sorra i runa s’amunteguen a la platja, al costat de la zona de les fàbriques. Es tracta de les extraccions que es fan degut a les obres de soterrament del pas a nivell de l’avinguda Pomereda de Malgrat de Mar. Responsables de l’empresa encarregada dels treballs asseguren que es tornaran a dipositar com a reforç dels fonaments de l’obra.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada